Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo sedam osoba, a 321 je inficirana
3597 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Tuzi, Foto: Savo Prelević
Detalj iz Tuzi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.04.2020. 22:18h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu.

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo sedam osoba, a 321 je inficirana.

Medicinska oprema
Iz NATO na pominju da je Holandija prošle sedmice prevezla ličnu zaštitnu opremu i zdravstvenu opremu iz Kne u Podgoricu, a da se uskoro očekuje još jedna isporuka čiji će prevoz teretnim avionom platiti holandska vlada Sjedinjene Američke Države (SAD) su nedavno uputila Kliničkom centru Crne Gore između ostalog tri monitora za praćenje stanja pacijenata, 210 setova za infuziju i infuzionu pumpu," saopšteno je danas na sajtu NATO.
Vijesti.me | Sourcefabric

Uz podršku volontera i Opštine Tivat i značajnu tehničku podršku Komunalnog preduzeća Tivat, Opštinska organizacija Crvenog krsta je distribuirala setove paketa pomoći u hrani i higijenskim proizvodima. Radi se o namjenskoj pošiljci “Njemačke saradnje” i NVO “HELP”, saopštila je Opština Tivat.

Pomoć je, kako kažu, dostavljena korisnicima u njihovim naseljima u skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela, uz neophodne mjere zaštite kako korisnika, tako i volontera.

"Podjelom je obuhvaćeno 112 RE porodica, prema spisku koji je dostavio “HELP”.

Podijeljena su 143 paketa hrane, 143 paketa higijenskih proizvoda, kao i 143 vreće brašna. Vrijednost donacije je 3,519.23 eura, a radi se o oko 6,5 tona pomoći.

Asistentsku podršku pružili su volonteri iz Udruženja Egipćana, Džafer Brahimi i Ljuljeta Vučković", navodi se u saopštenju.

OO CK Tivat, kako kažu, sjutra nastavlja distribuciju za građane Tivta. Sa četiri tima volontera, sjutra i prekosjutra dostavljaće se takođe paketi humanitarne pomoći za lica koja spadaju u socijalno ugroženu kategoriju. Planirano je dostava pomoći u 50 domaćinstva. Sredstva za ovu distribuciju obezbijedili su građani i privrednici Tivta, kao i Crveni krst Crne Gore.

Ovo nije kraj jer je, kako kažu druga etapa distribucije planirana poslije prvomajskih praznika i tokom maja za stanovništvo u stanju socijalne potrebe.

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje obezbijedio je magacinski prostor i prevoz za dopremanje i distribuciju svih kontigenata do sada uručene pomoći, objasnili su oni.

Kako bi dali svoj doprinos u borbi sa koronavirusom (COVID-19), članovi Rotarakt Kluba Podgorica donirali su Crvenom krstu Crne Gore (CKCG) humanitarne pakete za djecu socijalno ugroženih porodica, saopšteno je danas iz Rotarakt Kluba Podgorica. "Donacija kluba Rotarakt Podgorica sastojala se u prehrambenim proizvodima, kao i sredstvima higijene za bebe. Za kupovinu ovih proizvoda odlučili su se zahvaljujući sugestiji CKCG usljed velike potraznje njegovih korisnika. Ukupna vrijednost donacije iznosi 1.219,41 eura", navodi se u saopštenju. U saopštenju se dodaje da je akciju Rotarakt Kluba Podgorica podrzao i Glosarij doo, koji se odazvao pozivu u vidu donacije formula za dječiju hranu za različite uzraste."Rotarakt Klub Podgorica i u kriznim situacijama kao što je ova, djeluje u skladu sa svojim načelima, prije svega humanosti i solidarnosti, a uvijek sa ciljem da pomogne i doprinese zajednici i ugroženim društvenim grupama. Rotarakt Klub Podgorica se tradicionalno pokazao kao društveno odgovoran faktor koji je u ovoj teškoj situaciji ponovo iskoristio svoje kapacitete da pomogne ugrozenim i vulnerabilnim društvenim grupama, uz poštovanje svih institucionalnih okvira propisanih mjerama NKR-a", zaključuje se u saopštenju.
Donacija Rotarakt Kluba Podgorica
Donacija Rotarakt Kluba Podgorica autor: Rotarakt Klub Podgorica

Bonus video: