nastavak polemike

Kusovac povodom kružnog toka u Tivtu: Struka je rekla da je to dobro

Bokeški Forum je tako u ponedjeljak poručio da je Tivat dobio „tužni, a ne kružni tok“ i da je nova raskrrnica loše projektovana zbog čega je čak i i opasnija od nekadašnje, dok se kritikama juče detaljom analizom pridružila i grupa birača „Goran Božović“
9490 pregleda 5 komentar(a)
Kružni tok u Tivtu, Foto: Lista Goran Božović
Kružni tok u Tivtu, Foto: Lista Goran Božović

Grupa birača „Goran Božović-časno i odgovorono za bolji Tivat“ ocijenila je  da je prvi kružni tok u tom gradu koji je u upotrebu pušten u ponedjeljak „promašena investicija“ aktuelne lokalne DPS-SD-HGI vlasti.

Već dva dana na društvenim mrežama i političkoj sceni Tivta pljušte kritike na račun nove kružne raskrnice kod zgrade stare Opštine u Tivtu, u čiju je izgradnju lokalna uprava uložila 305 hiljada eura, a radove sa dva mjeseca kašnjenja u odnosu na ugovorenu dinamiku izvela podgorička kompanija „Vukotić Trade“. 

Bokeški Forum je tako u ponedjeljak poručio da je Tivat dobio „tužni, a ne kružni tok“ i da je nova raskrrnica loše projektovana zbog čega je čak i i opasnija od nekadašnje, dok se kritikama  detaljom analizom pridružila i grupa birača „Goran Božović“.

Oni smatraju da novi kružni tok, neće rasteretiti saobraćajne gužve u ljetnjoj sezoni, niti će olakšati uključenje vozila iz centra grada na magistralni put, već će ga otežati.

„Osim toga što je posao trebalo da bude završen u februaru mjesecu, ovaj kružni tok koštao je Tivćane 305 hiljada eura, i predstavlja promašenu investiciju. Nevjerovatno je da je neko „stručan“ mogao projektovati ovakav saobraćajni galimatijas, koji sadrži niz potencijalno vrlo opasnih i potpuno nelogičnih saobraćajnih rješenja, a koja će biti vrlo skupo popravljati. Kao očigledno problematično rješenje ističemo uključenje u kružni tok ulicom II Dalmatinske brigade (ulica od Opštine), gdjee je neophodno preći preko dvije trake suprotnog smjera koje su izašle iz kružnog toka.“- naglasio je Goran Božović, nosilac liste.

On navodi da će se „potpuno bespotrebnim pješačkim prelazima ka suvišnom „usukanom“ trotoaru, koji vodi „ni otkuda za nigdje“, samo dodatno usporiti magistralni saobraćaj i ugroziti bezbjednost.“

„Sama činjenica da je u Tivtu izgrađen prvi kružni tok nije dovoljna za zadovoljstvo, dragi građani. I najmanje je važno da li nam se estetski dopada ili ne. Logika nalaže da postoji mnogo kriterijuma na osnovu kojih se evaluira izgradnja kružnog toka, kao što su funkcionalnost, opravdanost, saobraćajna rješenja, isplativost, i mnoštvo drugih, gdje je estetika na zadnjem mjestu. Oduševljenje dijela građanstva novim kružnim tokom u Tivtu je potvrda da u našem društvu odsustvo promišljanja postaje standard, da površnost uzima maha, te da se propagandno plasirana irelevantna argumentacija i zamjena teza prihvata nekritički.“ –ističe Božović.

U ovoj grupi građana smatraju da izgradnju bulevara kroz centar grada, koji lokalna DPS-SD-HGI vlast najavljuje iz izbora u izbore, više nije moguće realizovati jer stalno niču nove zgrade uz magistralu.

„Smatramo da je izgradnja bulevara kroz centar, u svjetlu novih okolnosti prekomjerne gradnje tik uz magistralu, prosto nemoguća, niti bi to bilo isplativo. Smatramo da je najbolje moguće rješenje rasterećivanja saobraćajne gužve u Tivtu izgradnja zaobilaznice, na čemu je potrebno raditi godinama, a početi odmah. Paralelno sa radom na zaobilaznici potrebno je graditi alternativne puteve kroz naselja paralelno sa magistralom, sa gornje strane, što je vrlo realno, lakše i brže ostvarivo od izgradnje zaobilaznice. Gradu je mreža alternativnih puteva prijeko potrebna, i u značajnoj mjeri bi poboljšala kako kvalitet života građana, tako i kvalitet turističke ponude, dok bi izgradnjom zaobilaznice putna infrastruktura bila zaokružen.“- predložio je Božović, dodajući da bi „bilo mnogo korisnije da je ovaj zalud potrošeni novac za kružni tok, iskorišćen za izgradnju i rekonstrukciju postojećih lokalnih puteva od kojih su neki u katastrofalnom stanju, kao što je ulica Pod kuk u kojoj živi sadašnji i dva bivša gradonačelnika Tivta, ili ulica Cacovo, koja se počela graditi mnogo prije autoputa koji će se, sve su prilike, prije od nje završiti.“

„Nevjerovatna je činjenica da trenutna lokalna vlast na čelu sa predsjednikom Opštine Sinišom Kusovcem (DPS), nije sposobna niti jedan jedini projekat uraditi po planu da valja, i to zaista postaje svojevrsna tragikomedija, pa bi bilo najbolje da ne rade ništa, jer samo prave štetu čim na nešto pomisle, a kamoli čega se dohvate.“- ocijenio je Božović.

Kusovac je , gostujući u programu Radio Tivta, ponovio da su tri kružna toka koja se trenutno grade u tom gradu na trasi Jadranske magistrale, prva faza njenog pretvaranja u bulevar kroz Tivat. Istakao je da je kružni tok kod stare zgrade Opštine završen, da će za sedam dana to biti slučaj i sa kružnim tokom na Seljanovu dok će kružni tok u Kukuljini gdje je bilo dosta problema sa izmiještanjem podzemnih instalacija, biti izgrađen do kraja maja.

„Zaključno sa majom sva tri kružna toka biće u funkciji. Te kružne tokove su radila tri stručna inžinjera i ja ne bih zalazio u tu sferu. I ovdje, kao i na drugom mjestu, treba pustiti struci da kaže svoje mišljenje. I ono što kaže struka treba poštovati.”- lakonski je gradonačenik prokomentarisao brojne kritike koje pljušte na račun nove krne raskrnice u centru grada.

Preporučujemo za Vas