Završena izgradnja kružnog toka u Tivtu: Potrošili 305.000 eura, a nisu riješili glavni problem?

Posao koji je započet 16. decembra prošle godine i koji je po ugovoru, trebalo da bude završen u roku od 65 dana, ali je kasnio skoro još toliko, obavila je podgorička kompanija "Vukotić Trade"
16373 pregleda 22 komentar(a)
Novi kružni tok u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Novi kružni tok u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Iscrtavanjem horizontalne saobraćajne signalizacije, u nedjelju su završeni radovi na izgradnji nove raskrnice – kružnog toka na Jadranskoj magistrali, kod zgrade stare Opštine u Tivtu.

U izgradnju ovog objekta, jednog od ukupno tri kružna toka koji se trenutno u Tivtu grade kao prva faza novog bulevara kroz grad, Opština Tivat je uložila 305 hiljada eura.

Posao koji je započet 16. decembra prošle godine i koji je po ugovoru, trebalo da bude završen u roku od 65 dana, ali je kasnio skoro još toliko, obavila je podgorička kompanija "Vukotić Trade".

Nova raskrnica koja je stavljena u punu upotrebu međutim, pokazalo se, nije riješila glavni problem koji je trebalo da bude elinimisan uvođenjem kontinuiranog toka saobraćaja oko kružnog toka – uključenje u saobraćaj na magistrali, vozila koja izlaze iz grada ulicom Druge dalmatinske brigade.

Naime, projektno rješenje nove raskrnice je takvo da vozila sa te saobraćajnice prije nego što uopšte uđu u kružni tok, moraju "presjeći" dvije aktivne saobraćajne trake budućeg bulevara u smjeru Budve, a koji se od kružne raskrsnice, nastavlja istočno prema Kalimanju, pa će zastoji na ovom dijelu nove raskrnice biti jednaki, ako ne i veći nego do sada.

Ranije se iz Ulice Druge dalmatinske brigade makar lakše skretalo nazad ka centru grada, direktno lijevo u Ulicu Luke Tomanovića, što više neće biti moguće bez obilaženja oko kružnog toka.

Nova raskrsnica ima i vrlo čudno profilisan trotora uz veliki potporni zid prema naselju Tripovići, a koji se sužava na način da ne ostavlja dovoljno prostora za prolazak pješaka koji gura dječja kolica ili osobe u invalidskim kolicima.

Uz to, nova raskricica ima i u namjanju ruku čudno projektovan i iscrtan novi pješački prelaz na svojoj sjeverozapadnoj strani gdje ga nikada prije nije bilo – u neposrednoj blizini starog nadvožnjaka – pješačke pasarele koja decenijama služi upravo toj svrsi da pješake "izmjesti" sa ionako zagušenog kolovoza i omogući im bezbjedan prelazak ceste.

Nova raskrsnica, njeni projektanti i Opština Tivat kao investitor stoga su odmah postali predmet kritike na društvenim mrežama, ali i na političkoj sceni tog grada jer je Bokeški forum saopštio da je Tivat dobio prvi kružni tok "koji je više tužni nego kružni".

"Građani Tivta dobili su novo ruglo u gradu. Kružni tok koji ne zadovoljava ni jedan saobraćajni standard i koji ne riješava ni jedan problem saobraćajnih gužvi. Ovaj tok više je tužni, nego kružni, posebno kad se zna da će zajedno sa onima koji još uvijek nisu završeni koštati Tivćanke i Tivćane koliko Svetog Petra kajgana", ocijenio je BF ističući da novim raskrsnicom "nije dobijeno apsolutno ništa, sem još veće opasnosti koju sa sobom nosi".

"Da li će izvođači radova platiti penale za višemjesečno prekoračenje datuma završetka istih. Naravno da neće jer se poslovi u tivatskoj Opštini završavaju rođačko-kumovskim-partijskim vezama, te kao takvi izvođači nemaju ama baš nikakvu odgovornost ni prema institucijama, ni prema građanima koji su svojim novcem platili i ovaj besmisleni projekat. No tužni tok postao je naša stvarnost. Graditi se mora naročito u vrijeme izbora, pa čak i ono što nikom zdravorazumnom ne bi palo na pamet. Osim nesretnoj tivatskoj vladajućoj DPS-SD-HGI koaliciji. No, oni sa zdravim razumom odavno nemaju dodirnih tačaka", saopštio je BF.

Iz lokalne uprave nisu se osvrtali na kritike i loše komenatre građana na društvenim mrežama, već su najavili da će uskoro biti završen i drugi krupni tok – onaj na Seljanovu koji gradi nikšićka kompanija"Akropolis".

Tamo je okončano postavljanje nosećeg sloja asfalta na kolovozu, a prije toga su u sklopu raskrnice urađene nove instalacije vodovoda, slabe i jake struje te atmosferske kanalizacije u dužini od 135 metara.

"Postavljeno je 130 metara ivičnjaka i oko 12 kvadrata behaton elemenata. Na površini od 1.900 kvadrata kolovoza, postavljena su i dva noseća sloja asfalta. Na ovom dijelu saobraćajnice je urađeno i 110 metara cjevovoda za potrebe Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje za opštinu Herceg Novi. Stepen završenosti ove investicije je 85%", saopštili su iz Opštine Tivat koja za kružni tok na Sejanovu izdvaja skoro 300 hiljada eura.

Bonus video: