Ćosići iz Bara preko mjesec dana pokušavaju da nađu ljubimca psa Benija

Barani traže nestalog psa, apeluju na veterinare da iskoriste registar i provjeravaju vlasništvo
5204 pregleda 0 komentar(a)
Obavještenje o nestaku psa kojeg su Ćosići objavili, Foto: Privatna arhiva
Obavještenje o nestaku psa kojeg su Ćosići objavili, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 30.04.2020. 10:58h

Porodica Ćosić iz Bara preko mjesec pokušava da nađe ljubimca, psa Benija, koji je 22. marta nestao iz njihovog dvorišta u naselju Šušanj i više se nije vratio.

Vlasnica Mirjana Ćosić “Vijestima” je kazala da je pas čipovan, da su nestanak prijavili i apeluju na veterinare da, ako kod nekog od njih bude doveden petogodišnji bišon, očitaju čip i provjere da li je to njihov Beni.

“Imamo i labradora, djeca su jako vezana za pse”, ispričala je Ćosić “Vijestima”.

Kad su uočili da psa nema, porodica je krenula u potragu, izlijepili su i obavještenje sa fotografijom i nestanak psa prijavili veterinarskoj ambulanti gdje pas čipovan. Takvo očitavanje podataka moguće je pošto je Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove lani uspostavila registar pasa. Ta baza omogućava da svi veterinari, u svim gradovima, nakon očitavanja čipa, dobiju informacije o statusu životinje.

“Uspostavljanjem sistema za identifikaciju i registraciju pasa 2019. godine, a time i uslova za početak čipovanja pasa u Crnoj Gori, stvoreni su uslovi za unapređenje dobrobiti pasa, odgovorno vlasništvo, ali i pretpostavke za rješavanje brojnih izazova vezanih za populaciju pasa”, kazali su “Vijestima” iz Uprave.

Riječ je o jedinstvenoj bazi za identifikaciju i registraciju pasa i pristup tom registru, kako su kazali, imaju pristup sve veterinarske ambulante, koje i unose podatke.

Iz Uprave podsjećaju da se proces obilježavanja životinje čipom obavlja u registrovanim veterinarskim ambulantama, da je postupak jednostavan i bezbjedan za životinje. Uspostavljanje jedinstvene baze pasa pomaže da se povežu životinja i vlasnik, pa u slučaju da neko od veterinara očita i Benijev čip, dobiće i informaciju da je prijavljen njegov nestanak.

“Nakon unošenja podataka u bazu, u svakom momentu se može provjeriti vlasništvo životinje. Mikročip je trajan i prati životinju do kraja života. Čip se očitava pomoću kompatibilnog elektronskog čitača. Preko ovog broja, mogu se u registru dobiti podaci o životinji i njenom vlasniku”, kazali su iz Uprave.

Označavanje pasa mikročipom zakonska je obaveza vlasnika. Država od septembra prošle godine realizuje program čipovanja i omogućava vlasnicima da pse čipuju po cijeni od dva eura. Svi čipovani psi, ujedno su vakcinisani protiv bjesnila, a ta vakcina je, u istoj akciji Uprave, besplatna.

Dosad je čipovano i vakcinisano oko 13.000 pasa. Akcija čipovanja i vakcinacije pasa, kako je saopšteno nakon sjednice Savjeta za zaštitu životinja početkom marta, biće nastavljena. Program se finansira iz Agrobudžeta.

Svi čipovani psi vakcinisani su protiv bjesnila, a vakcina je, u akciji Uprave za vetrinu, besplatna.

Bonus video: