Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo sedam osoba, a 322 su oboljele
3342 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Nikšića, Foto: Luka Zeković
Detalj iz Nikšića, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.04.2020. 21:59h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu.

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo sedam osoba, a 322 su oboljele.

Heroji iz sjenke
Više od 200 zaposlenih u svim ustanovama socijalne i dječje zaštite i preko 700 njihovih korisnika više od mjesec su u potpunoj izolaciji. Radi se o svim državnim i privatnim domovima za stare, ali i ostalim ustanovama socijalne i dječje zaštite, izuzev Dječijeg doma "Mladost" u Bijeloj.
Vijesti.me | Sourcefabric
Pres konferencija NKT-a
Ministarka Sekulić je kazala da je sugestija NKT-a prema Upravi za inspekcijske poslove i inspektorima da u prvom trenutku djeluju preventivno, a da tek u sljedećoj fazi idu sa kaznama Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, najavila je da će od ponedjeljka, 4.
Vijesti.me | Sourcefabric
Nacionalno koordinaciono tijelo
Poslodavac je obavezan da za zaposlene obezbijedi korišćenje zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti usvojilo je mjere koje će važiti od ponedjeljka, 4. maja: 1. Poslodavac je obavezan da za zaposlene obezbijedi korišćenje zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju. 2.
Vijesti.me | Sourcefabric
Kompanija Sandoz je donirala značajne količine hidroksihlorokina za liječenje hospitalizovanih COVID-19 pacijenata u Crnoj Gori i na taj način, kako je saopšteno, odgovorila na potrebe ljekara da omoguće pacijentima pristup potencijalnoj terapiji, uz istovremeno napredovanje kliničkih ispitivanja u svijetu u borbi protiv COVID-19.
Iz te kompanije su kazali da su sve količine lijeka donirane Kliničkom centru, a na molbu Ministarstva zdravlja Crne Gore, i u skladu sa potrebama, distribuiraće se u ostale zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, piše PR Centar.
“Protokol liječenja koji je definisan od strane eminentnih stručnjaka u Crnoj Gori uključuje primjenu hidroksihlorokina kod hospitalizovanih pacijenata zaraženih virusom COVID-19, sa umjerenom do teškom kliničkom slikom. Prema ovom protokolu, donirana količina lijeka dostupna je velikom broju pacijenata kod kojih je primjena hidroksihlorokina neophodna”, navodi se u saopštenju.
U toku je, kako je saopšteno, nekoliko kliničkih ispitivanja u kojima se istražuje dejstvo hidroksihlorokina u liječenju COVID-19.
“Hidroksihlorokin je lijek koji se koristi za liječenje malarije i autoimunih bolesti kao što su sistemski lupus eritematozus i hronični poliartritis. Hidroksihlorokin još uvek nije odobren u svijetu za liječenje infekcijom COVID-19”, pojasnili su iz kompanije.
Direktorka Sandoz Predstavništva za Crnu Goru i Srbiju, Nataša Petrović, kazala je da je u ovom momentu važnije nego ikad da se ispuni misija povećanja dostupnosti ljekova pacijentima u Crnoj Gori i podizanja kvaliteta zdravstvenih usluga.
“Donacijom ove značajne količine hidroksihlorokina dodatno doprinosimo proširivanju znanja i iskustva u primjeni ovog lijeka u liječenju pacijenata sa COVID-19”, rekla je Petrović.
Kompanija Novartis, sa svojom generičkom divizijom Sandoz, duboko je, kako su kazali, posvećena globalnom naporu da se pobjedi COVID-19 i pružanju podrške stabilnosti zdravstvenih sistema širom svijeta.
“Podsjećamo da su nedavno kompanije Novartis i Sandoz donirale novčana sredstva zdravstvenom sistemu Republike Crne Gore kao pomoć u borbi protiv COVID-19. Kompanija Sandoz se obavezala da će zadržati stabilne cijene osnovnih ljekova, posebno antivirusnih ljekova i antibiotika koji bi mogli da pomognu u liječenju pacijenata sa potvrđenom infekcijom ovim koronavirusom”, poručili su iz kompanije.
Pojava koronavirusa i nezaposlenosti uslovili su povećanje broja korisnika narodne kuhinje u Bijelom Polju, naročito onih kojima je zbog udaljenosti od grada potrebna jednokratna pomoć.
Protojerej stavrofor Darko Pejić kazao je da je poslednjih dana broj korisnika povećan sa 70 na 80, a da je podijeljeno 40 jednokratnih pomoći u paketima hrane, te da su te potrebe mnogo veće.
“SPCO se zahvaljuje svim priložnicima i dobrotvorima sa pozivom da u ovim danima svi pokažemo ljudav jedni za druge, čekajući nadajući se da će brzo ovo proći i doći bolji dani”, kazao je Pejić.
Podjela pomoći socijalno ugroženom i stanovništvu koje je u stanje socijalne potrebe dospjelo zbog epidemiološke situacije, nastavljena je juče u Tivtu, distribucijom ukupno 130 paketa za najugroženije građane.
„Shodno velikom broju donacija koje privrednici Tivta upućuju na adresu Opštinske organizacije Crvenog krsta, paketi su već u prethodnoj nabavci značajno unaprijeđeni namirnicama, a shodno broju članova domaćinstva. Planirano je da raspodjela bude nastavljena nakon praznika a do sada je ukupno podijeljeno blizu 470 setova pomoći“, saopšteno je iz Opštine Tivat.
Crveni krst se posebno zahvalio Komunalnom preduzeću Tivat i Sekretarijatu za mlade, sport i socijalna pitanja Opštine Tivat, na podršci u dijeljenju pomoći i ovim aktivnostima tivatskeog odbora te humanitarne organizacije.
Na sastanku, kojim je predsjedavao predsjednik Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje (OTZS), gradonačelnik Siniša Kusovac, prezentirani su rezultati podjele pomoći njemačke organizacije HELP u koordinaciji sa Crvenom krstom i Volonterskim timom Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje. Tom prilikom, prema spisku HELP-a, podijeljena su ukupno 143 paketa pomoći za 112 porodica, pripadnika romske i egipatske populacije.
„Sa sastanka je još jednom upućena zahvalnost donatorima iz oblasti privrede, preduzetnicima kao i pojedinicima na finansijskim i donacijama u robi, kao i nevladinim organizacijama koje su pružile pomoć“, stoji u saopštenju.
Zaposleni NLB Banke obezbijedili su 400 paketa hrane i higijene za bebe koje će Crveni krst Crne Gore uručiti porodicama u stanju socijalne potrebe.
Oni su, kako tvrde, u komunikaciji sa Crvenim Krstom Crne Gore procijenjeno je da je pomoć potrebno uputiti porodicama u stanju socijalne potrebe, sa bebama do 12 mjeseci starosti.
"U vrijeme kada solidarnost ima nemjerljivu ulogu u prevazilaženju socijalnih i ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i neophodnim mjerama za sprečavanje njenog širenja, na inicijativu zaposlenih u NLB Banci, organizovana je donatorska akcija, sa željom da se obezbijedi pomoć onima kojima je to u ovom trenutku neophodno", zaključuje se u saopštenju NLB.
Zaposleni u Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) su, putem onlajn platforme Hipotekarne banke ( www.aplauzmedicinarima.me) donirali 6.500 eura i time dali doprinos uvećanju fonda namijenjenog za nabavku zaštitne opreme za zdravstvene radnike.
"Na ovaj način zaposleni u Centralnoj banci su se odazvali pozivu na solidarnost i zajedničko djelovanje, kako bi se zdravstveni sistem Crne Gore što uspješnije i što prije izborio sa posljedicama epidemije Covid-19.
Podsjećamo da su i kroz ranije humanitarne aktivnosti i donacije, Centralna banka, menadžment i zaposleni pokazali ličnu i kolektivnu odgovornost i solidarnost, želeći da budu dio humane misije i podrže Vladine mjere u borbi protiv globalne pandemije", navodi se u saopštenju Direkcije za komunikacije CBCG.
Podjela pomoći socijalno ugroženom i stanovništvu koje je u stanje socijalne potrebe dospjelo zbog epidemiološke situacije, nastavljena je danas.
"Biće distribuirano 130 paketa za najugroženije kategorije. Shodno velikom broju donacija koje privrednici Tivta upućuju na adresu Opštinske organizacije Crvenog krsta, paketi su već u prethodnoj nabavci značajno unaprijeđeni namirnicama, a shodno broju članova domaćinstva", navodi se u saopštenju Opštine Tivat.
Oni su dodali da je planirano je da raspodjela bude nastavljena nakon praznika a do sada je ukupno podijeljeno blizu 470 setova pomoći.
"Crveni krst se posebno zahvaljuje Komunalnom Tivat i Sekretarijatu za mlade, sport i socijalna pitanja, na promptnim reakcijama u dijeljenju pomoći u aktivnostima CK", saopšteno je iz Opštine Tivat.
Na sastanku, kojim je predsjedavao predsjednik Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje (OTZS) Siniša Kusovac, prezentirani su rezultati podjele pomoći njemačke organizacije HELP u koordinaciji sa crvenom krstom i Volonterskim timom Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje.
Tom prilikom, prema spisku HELP-a, podijeljena su ukupno 143 paketa pomoći za 112 porodica, pripadnika RE i egipatske populacije.
Sa sastanka je još jednom upućena zahvalnost donatorima iz oblasti privrede, preduzetnicima kao i pojedinicima na finansijskim i donacijama u robi, kao i nevladinim organizacijama koje su pružile pomoć.
Savjet Evrope donirao je opremu za zaposlene u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u cilju zaštite od epidemije korona virusa.
"Među doniranom opremom našle su se zaštitne medicinske maske (2 000 komada), dispenzeri (10 komada) i sredstva za dezinfekciju ruku (50 litara alkohola), što predstavlja značajan doprinos u nastojanju da se u UIKS zaštite kako zaposleni tako i lica lišena slobode", navodi se u saopštenju UIKS-a.
Oni su izrazili zahvalnost povodom predmetne donacije Savjeta Evrope, naročito imajući u vidu trenutnu situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa.
Zaposleni u Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) su, putem onlajn platforme Hipotekarne banke ( www.aplauzmedicinarima.me) donirali 6.500 eura i time dali doprinos uvećanju fonda namijenjenog za nabavku zaštitne opreme za zdravstvene radnike.
"Na ovaj način zaposleni u Centralnoj banci su se odazvali pozivu na solidarnost i zajedničko djelovanje, kako bi se zdravstveni sistem Crne Gore što uspješnije i što prije izborio sa posljedicama epidemije Covid-19. Podsjećamo da su i kroz ranije humanitarne aktivnosti i donacije, Centralna banka, menadžment i zaposleni pokazali ličnu i kolektivnu odgovornost i solidarnost, želeći da budu dio humane misije i podrže Vladine mjere u borbi protiv globalne pandemije", saopšteno je iz
Direkcije za komunikacije CBCG.
Zaposleni u Crnogorskom Telekomu, Sindikat i Menadžment Telekoma organizovali su tokom aprila unutar kompanije akciju prikupljanja novca za saniranje posljedica epidemije novog virusa korona u Crnoj Gori, tokom koje su prikupili 21.000 eura. Novac će biti uplaćen u zajednički fond Nacionalnog koorinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), saopšteno je iz Crnogorskog Telekoma.
"Riječ je o drugoj donaciji Crnogorskog Telekoma od početka epidemije. U želji da pokažu zahvalnost, zajedništvo i solidarnost sa onima koji su svakodnevno na terenu, daleko od svojih porodica, iz Telekoma su NKT-u krajem marta donirali 20.000 eura za borbu protiv koronavirusa, a u istom periodu Crnogorski sindikat telekomunikacija, čiji je Sindikat Crnogorskog Telekoma dio, na žiro račun NKT-a uplatio je pomoć u iznosu od 5.000 eura, navodi se u zajedničkom saopštenju Kompanije i Sindikata Telekoma", navodi se u saopštenju.
Crnogorski Telekom
Crnogorski Telekom autor: Crnogorski Telekom

IJZ: Nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, broj oporavljenih povećan za tri

Ukupan broj inficiranih od početka dešavanja sa novim koronavirusom u Crnoj Gori je 322 Od jučerašnjeg presjeka pa do 8 sati i 30 minuta laboratorije Instituta završile su analizu 122 uzorka među kojima nije novopozitivnih slučajeva infekcije koronavirusom, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).
Vijesti.me | Sourcefabric

Bonus video: