Sve više oporavljenih u Podgorici, hospitalizovano sedam pacijenata

Ministarka Sekulić je naglasila da je odgovornost poslodavca da obezbijedi poštovanje mjera, kako od zaposlenih, tako i korisnika usluga
11523 pregleda 2 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: PR Centar
Sa pres konferencije, Foto: PR Centar
Ažurirano: 30.04.2020. 21:53h

Sve trgovine van tržnih centara, frizerski i kozmetički saloni, fitnes centri i teretane, kladionice i kockarnice, šalterske sale, biblioteke, muzeji i galerije i ostale ustanove kulture, gradski i prigradski lokalni prevoz u opštinama gdje nema lokalne transmisije bolesti, gradski auto taksi prevoz, auto škole i stomatološke ordinacije počeće sa radom u ponedjeljak, ako ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

Detaljnije o mjerama možete pročitati OVDJE.

Od Covida-19 se oporavilo još osam pacijenata iz Podgorice, pa je u petak popodne, prema riječima direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Bobana Mugoše bilo 216 ozdravljenih i 101 trenutno oboljeli.

Direktor Interne klinike Sreten Kavarić kazao je da je na liječenju sedam pacijenata.

"Četvoro u Kliničkom centru, od kojih je troje u Klinici za infektivne bolesti, a jedan pacijent u intenzivnoj jedinici Interne klinike. Dva pacijenta su u Baru i jedan u Beranama", rekao je.

Kod frizera nositi masku sa lastikom, dvoje na zadnjem sjedištu...

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je kazala je da je obaveza trgovina na malo nošenje maski, kako medicinskih tako i platnenih, da kupci mogu nositi i marame preko nosa i usta, kao i da je obavezna ugradnja pleksiglasa, kao i označeno rastojanje od dva metra između potrošača na kasama, sektorima u kojima zaposlele uslužuju prodavci.

U buticima, objasnila je Sekulić, ako kupac proba garderobu koja se navlači preko glave a ne kupi je, obaveza poslodavca je da je stavi van izlagačkog prostora minimum 72 sata. Isto važi i za garderobu koju kupci vrate.

Sekulić je naglasila da je odgovornost poslodavca da obezbijedi poštovanje mjera, kako od zaposlenih, tako i korisnika usluga.

Govoreći o specifičnim mjerama za frizerske i kozmetičke salone, rekla je da je propisano da u njima mogu biti izuzetno dva lica u obaveznu distancu od dva metra, a ako to nije moguće, treba postaviti pregrade između radnih stolica od neupijajućeg materijala u visini od najniže dva metra kvadratna. “Termine je potrebno unaprijed zakazati. Sanitarije, alati za rad, stolice i svi rekviziti, treba da budu detaljno dezinfikovani nakon svake upotrebe. Korisnici usluga moraju nositi medicinske maske sa lastikom, a u slučaju brijanja ili kozmetičkih tretmana na licu, korisnik ne nosi masku, ali zaposleni pored maske moraju imati vizir ili naočare”, saopštila je Sekulić.

Kada je riječ o taksi prevozu, dozvoljeno je maksimalno dvije osobe na zadnjem sjeištu, putnici treba da nose medicinske maske, platnene ili tkaninu koja prekriva nos i usta, a vozač da izvši dezinfekciju površina koje najčešće dodiruju, pa kvake, unutrašnji djelovi vrata i sjedišta, treba vlažno prebrisavati. “Vozač je dužan da ima sredstvo za dezinfekciju za sebe i potrebe klijenata i da nosi medicinsku ili platnenu masku”.

Ona je rekla da će IJZ objaviti ako dođe do lokalne transmisije virusa u opštinama gdje nema registrovanog oboljelijevanja, te će od narednog dana obustaviti prevoz. Takođe, prevoz će biti moguć u opštinama gdje više nema zaraženih.

Čini se da ima dovoljno opreme na tržištu

Na pitanje gdje stomatolozi mogu da nađu zaštitna odijela i nano maske kada ih nema u prodaji, imajući u vidu da su ugrožena kategorija kada je oboljelijevanje od Covida u pitanju, Mugoša je rekao da je njima propisano šta moraju da imaju da bi pružili adekvatnu pomoć.

“Oni su i do sada radili hitne intervencije. Dobro znaju, makar ovi koji imaju ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje. Što se tiče samih procedura, i da im ništa nismo rekli oni bi morali da znaju kroz praćenje stručne literature, protokola i kroz udruženja. Ne sumnjam da su sasvim spremni za nastavak rada”.

Upitana da li na tržištu ima dovoljno zaštitne opreme, maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju i sve zaposlene, Sekulić je rekla da se u privredi ne mora nositi medicinska maska, već može i tekstilna.

“Ta mjera rasterećuje privredu da moraju po svaku cijenu kupovati medicinsku masku i tražiti gdje su dostupne. Što se tiče sredstava za dezinfekciju čini mi se da ih ima dovoljno, a čini mi se da rukavice nisu obavezno sredstvo, već je preporučeno stalno pranje i dezinfekcija”.

Sekulić je rekla i da su kreirajući uslove za rad privrednih subjekata vodili rčauna o tome da to ne budu mjere koje će ih dodatno koštati ili će im otežati rad..

Mugoša je kazao da poljoprivrednici koji imaju kuću, zemljište koje se može obrađivati mogu putovati van grada uz potvrdu koja se nalazi na sajtu IJZ i koju treba popuniti.

“Imamo razlog jer tim omogućavamo da se smanji gustina stanovništva u gradu i dobijamo dva pozitivna učinka. Ljudi će boraviti na svježem vazduhu i obrađivati zemljište, a drugo smanjuje se rizik od prenošenja u gradu”.

Mugoša je kazao da u drugu opštinu mogu i ribolovci kako bi se bavili tim rekreativnim sportom, ali samo ako imaju dozvolu za ribolov i plovno sredstvo.

“Ako u nedelju bude povoljna epidemiološka situacija mjere će stupiti na snagu, a ako ne bude stopiraćemo ove mjere do daljeg..”.

Odštampati uputstva, inspekcija da ne kažnjava odmah

Sekulić je kazala da privrednici mogu sva potrebna uputstva da nađu na sajtu tog resora, Vlade, IJZ, Privredne komore, ali i da ih odštampaju, jer postoji dio koji moraju popuniti, a koji se tiču površine objekta, odnosno maksimalnog broja posjetilaca.

Ona je kazala da je broj kol centra Uprave za inspekcijske poslove (UIP) 080555555, na koji građani mogu da prijave nepoštovanje mjera, dok je broj 080000111 Privredne komore namijenjen privrednicima za pojašnjenje svih mjera i naredbi.

Sekulić je rekla da su na sjednici NKT razgovarali o sprovođenju inspekcijskog nadzora i da joj se čini da je direktor UIP rekao da raspolažu sa 300 inspektora, te da je dogovor prekompozicija različitih inspekcija kako bi mogli da prate poštovanje mjera i naredbi.

“Naša sugestija prema UIP je da u prvom trenutku idu sa upozorenjima i opomenama prema privrednicima, dajući im prihvatljiv rok da isprave grešku ili propust, a da tek u sledečoj fazi idu sa kaznama”.

Bonus video: