Ostavili svoj dom da dom pruže

Više od 200 zaposlenih u svim ustanovama socijalne i dječje zaštite i preko 700 njihovih korisnika, više od mjesec su u potpunoj izolaciji. Prekovremeni i noćni rad zaposlenima nije isplaćen zbog propusta Ministarstva finansija
13470 pregleda 1 komentar(a)
Ukazano na propust u obračunu zarada: Zaposleni u jednoj od ustanova, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Ukazano na propust u obračunu zarada: Zaposleni u jednoj od ustanova, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Više od 200 zaposlenih u svim ustanovama socijalne i dječje zaštite i preko 700 njihovih korisnika više od mjesec su u potpunoj izolaciji.

Radi se o svim državnim i privatnim domovima za stare, ali i ostalim ustanovama socijalne i dječje zaštite, izuzev Dječijeg doma “Mladost” u Bijeloj.

Zamjenik ministra rada i socijalnog staranja Goran Kuševija “Vijestima” je kazao da su zaposleni u ustanovama socijalne i dječije zaštite i privatnim domovima zajedno sa direktorima u potpunoj izolaciji, kako bi se zaštitio život i zdravlje svakog korisnika.

“To zaslužuje veliku zahvalnost i nas u Ministarstvu, a i društva u cjelini, s obzirom da borave u ustanovima ili hotelima, nemaju privatni i porodični život i na taj način su sveli na minimum unošenje novog koronavirusa u ustanove i domove”, istakao je Kuševija. On je kazao da nenajavljeno, jednom sedmično, obilaze ustanove i privatne domove, pa mogu da zaključe da se donesene mjere i preporuke poštuju.

Ustanove zatvorene 13. marta, ukinute posjete, čuva ih Vojska

Na pitanje koje su mjere i kada prve preduzete kako bi se zaštitila najranjivija kategorija društva, kao i ostali korisnici i zaposleni, Kuševija je kazao da su od 13. marta sve ustanove socijalne i dječje zaštite potpuno zatvorene.

“Zabranjen je izlazak korisnika iz ustanova, ukinuta je posjeta korisnicima, stopiran prijem novih... Takođe, u svim ustanovama obezbijeđene su sobe za izolaciju, zabranjena interakcija korisnika među paviljonima, dok su dvorišta dezinfikovana...”, kazao je.

Kuševija
Od početka epidemije djelujemo proaktivno, uveli smo poseban režim rada: Kuševija(Foto: PR Centar)

Kuševija je istakao da su preduzete i mnoge druge mjere kako bi se spriječio kontakt korisnika sa građanima, a time i mogućnost unošenja virusa.

“Razvijene su procedure za zaposlene u socijalnoj i dječjoj zaštiti, kao podrška u situaciji koja od njih traži da se suoče s brojnim i ozbiljnim izazovima - da promovišu sigurnost i brigu o sebi, da vode računa o psiho-socijalnoj stabilnosti ljudi koji se nalaze u timovima i da osiguraju ličnu zaštitu od koronavirusa”.

Kuševija smatra da su od početka pojave virusa djelovali proaktivno, uveli poseban režim rada i obezbijedili ličnu opremu, dok od 15. aprila sve ustanove socijalne i dječje zaštite i privatne domove obezbjeđuje Vojska, 24 sata dnevno.

On je podsjetio da do danas u tim ustanovama nemamo zaraženih novim koronavirusom i da je najvažnije da u narednom periodu sačuvaju zdravlje i život svakog korisnika.

Poštovanjem svih mjera, smatra, doprinijeli su i manjem opterećenju zdravstvenog sistema i nadaju se da će tako i ostati.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja formiralo je komisiju koja najmanje jednom sedmično nenajavljeno obilazi sve ustanove socijalne i dječije zaštite i privatne domove uz obavezu sačinjavanja Izvještaja o izvršenoj kontroli rada ustanova socijalne i dječje zaštite koje pružaju uslugu smještaja, u cilju provjere poštovanja donijetih mjera povodom pojave Covida-19”, kazao je.

Pojedini zaposleni u domovima, neki u hotelima

Kuševija je “Vijestima” odgovorio da je poseban režim uveden za zaposlene, koji podrazumijeva da smanje sve vanjske kontakte i interakcije, odnosno da se organizuje režim rada u kojem osoblje domova boravi i živi u domovima za stare, odnosno u ustanovama u kojima su zaposleni. U slučaju da to nije moguće, tvrdi on, obezbjeđuje im se hotelski smještaj i prevoz uz maksimalno poštovanje svih mjera i izolaciju od kontakata sa drugim osobama.

Kuševija je odgovorio da je 48 zaposlenih iz Doma starih “Bijelo Polje” smješteno u domu, dok je 29 radnika Doma starih “Pljevlja” u hotelu Franca u toj opštini.

Kazao je da je 25 zaposlenih u Domu starih “Grabovac” smješteno u toj ustanovi, a 40 radnika u privatnom smještaju Vila Ilirik u Risnu.

Dom Starih Grabovac
Dom Starih Grabovac(Foto: Dom Starih Grabovac)

Kuševija je pojasnio da 32 zaposlenih iz Zavoda “Komanski most” boravi nakon radnog dana u hotelu “Evropa”, a 16 njihovih kolega u hotelu “Lovćen” u Podgorici.

On je kazao da je svih deset zaposlenih javne ustanove Centar “Ljubović” smješteno u Domu.

Kuševija je pojasnio da je u domovima starih “Bijelo Polje” i “Pljevlja” smješteno 185, odnosno 54 korisnika, dok je u domu u Risnu njih 275.

Odgovorio je da u Zavodu “Komanski most” boravi 118 korisnika, Centru “Ljubović” 18, a u Dječijem domu “Mladost” 89...

“Poseban režim rada primjenjuju ne samo zaposleni u ustanovama socijalne zaštite za smještaj starih lica, već i ustanove za smještaj lica sa invaliditetom i smještaj djece i mladih, kao i privatni domovi za smještaj starih lica”.

Svakodnevno mjere temperaturu, svi sa simptomima idu u strogu izolaciju

U Ministarstvu rada spremni su da uvedu i dodatne mjere, ako bude postojala potreba u narednom periodu. Kuševija je rekao da već mjesec, odnosno od 1. aprila, sve ustanove u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje svakodnevno sprovode niz aktivnosti.

Pojasnio je da su to temperaturni skrining i trijaža prije ulaska u ustanovu za sve zaposlene, korišćenjem bezkontaktnih toplomjera, uz zabranu ulaska u ustanovu svim zaposlenima koji imaju simtpome ili su imali kontakt sa osobom koja je pozitivna ili samo ima simptome novog koronavirusa.

Rekao je da je zabranjen prijem novih korisnika, a zaposlenima i štićenicima se svakog dana povremeno mjeri tjelesna temperatura.

“Sve posjete, uključujući i porodice štićenika su zabranjene. Uspostavljene su sobe za izolaciju za štićenike prilikom prijema ili dolaska u ustanovu, sa pregleda ili kontrola, u kojoj treba da provedu najmanje 14 dana nakon povratka”, objasnio je.

Kuševija je kazao da svi oni koji imaju simptome respiratornih infekcija idu u strogu izolaciju.

“Definisane su procedure za osoblje, odnosno ponašanje, kretanje, higijenu ruku, korišćenje lične zaštitne opreme. Uspostavljene su posebne mjere i procedure prilikom pružanja palijativne njege”.

Kuševija je pojasnio da su ukinute sve zajedničke aktivnosti štićenika ustanove, kao i okupljanje, zajedničko provođenje pauza i ostale aktivnosti zaposlenih u ustanovi bez lične zaštitne opreme.

U svim ustanovama socijalne i dječije zaštite i privatnim domovima za smještaj starih imenovan je koordinator koji je zadužen za sve aktivnosti u vezi sa Covidom-19.

Propust Ministarstva finansija, smatramo da treba da dobiju povišicu

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da zaposlenima u ustanovama socijalne i dječje zaštite, koji su danima u karantinu i brinu o korisnicima, nisu isplaćeni prekovremeni i noćni sati uz martovsku zaradu.

Inače, medicinsko osoblje i stručni radnici u ustanovama za smještaj nijesu obuhvaćeni najavljenom odlukom Vlade da su bili u procesu rada od početka širenja koronavirusa i da se nagrade dodatkom na platu do 15 odsto.

U odgovoru Ministarstva rada i socijalnog staranja “Vijestima” su kazali da vjeruju da će nadležni obračunati naknade, jer su im ukazali na propust prethodnog mjeseca.

“Predlažemo da se za odgovor na ovo pitanje obratite Ministarstvu finansija, koje nije obračunalo naknade koje su zaposleni u stanovama socijalne i dječje zaštite blagovremeno i na način kako svaki drugi mjesec dostavljaju, dostavili i ovaj put. Vjerujemo da će ih za april mjesec obračunati, jer smo im ukazali na propust od prethodnog mjeseca. Takođe, povećanje od 15 odsto zavisi od Ministarstva finansija, iako smatramo da bi zaposleni u ustanovama trebalo da dobiju povišicu“.

Bonus video: