Jačanje akademskog integriteta od posebnog značaja

U Strazburu je održan drugi plenarni sastanak Platforme Savjeta Evrope o etici, transparentnosti i integritetu u obrazovanju (ETINED)
74 pregleda 0 komentar(a)
ministarstvo prosvjete strazbur, Foto: Ministarstvo prosvjete
ministarstvo prosvjete strazbur, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 17.02.2018. 14:39h

Jačanje integriteta od posebnog je značaja za Crnu Goru s obzirom na to da se radi na pripremi Zakona o akademskom integritetu, pa će joj iskustva razvijenih država biti od velike koristi, ocijenjeno je iz Ministarstva prosvjete.

Predstavnici Ministarstva učestvovali su na drugom plenarnom sastanku Platforme Savjeta Evrope o etici, transparentnosti i integritetu u obrazovanju (ETINED) u Strazburu, a teme sastanka bile su jačanje integriteta, borba protiv korupcije u obrazovanju i razvoj i promocija etičkog kodeksa.

“Ovim zakonom urediće se otvorena pitanja u toj oblasti i uticati na očuvanje akademskog integriteta na način što će biti preciznije i jasnije propisane odredbe kako u vezi sa plagiranjem, tako i mnogim važnim elementima u dijelu primjene etičkog kodeksa akademske zajednice”, kaže se u saopštenju.

Kao jedan od posebno važnih aspekata akademskog integriteta, na sastanku u Strazburu istaknuta je uloga tijela za osiguranje kvaliteta.

“Što je još jedna od pozitivnih strana našeg obrazovnog sistema, s obzirom na to da će ubrzo početi sa radom i Agencija za kontrolu i obezbijeđenje kvaliteta visokog obrazovnja”, kazali su iz Ministarstva.

Sastanku u Strazburu prisustvovale su direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović i načelnica Direkcije za visoko obrazovanje Biljana Mišović.

Bonus video: