čestitka povodom dana slobode medija

Ombudsman: Pandemija podsjetila na nezamjenjivu ulogu i značaj novinara

"Borba za slobodu medija u Crnoj Gori i dalje je otvoren proces i zahtijeva združen napor više odgovornih subjekata kako bi doprinijeli unapređenju radnih uslova, odsustvo bilo kakvih pritisaka, sigurnost radnog okruženja i imovine medija, kao i ekomomsku stabilnost"; navodi se u saopštenju
402 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija (novine), Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija (novine), Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2020. 11:44h

Period neizvjesnosti i izazova, usljed pandemije novog koronavirusa, podsjetio nas je na nezamenjivu ulogu novinara u pouzdanom i pravovremenom informisanju javnosti i veliki značaj koji novinari imaju u svakom demokratskom društvu, saopštio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, povodom 3.maja - Dana slobode medija.

Dok su građani u strahu od nepoznate bolesti sveli svoje aktivnosti na neophodni minimum i iz kuća obavljali sve moguće radne obaveze, crnogorski novinari su sa kolegama širom svijeta "bili i ostali jedni od heroja ova priče", a u prvi plan je došao odgovoran i profesionalan rad, što je veoma doprinijelo ukupnoj atmosferi u društvu, dodaje se u saopštenju.

"U susret sjutrašnjem Danu slobode medija, pridružujemo se apelu Generalne sekretarke Savjeta Evrope Marije Pejčinović Burić, koja je istim povodom pozvala vlade da izbjegnu neopravdana ograničenja slobode medija tokom krize COVID-19. Navodeći da se vlade suočavaju sa neviđenim izazovima, upozorila je da se situacija ne smije koristiti za ućutkivanje ili ometanje novinara. S tim u vezi, ponavljamo i stav Ombudsmana da pritvor novinara mora uvijek biti samo krajnje nužna mjera u suzbijanju nezakonitih radnji i trajati najkraće moguće vrijeme", ističe se u saopštenju Zaštitnika.

Dodaje se da je borba za slobodu medija u Crnoj Gori i dalje otvoren proces i zahtijeva združen napor više odgovornih subjekata kako bi doprinijeli unapređenju radnih uslova, odsustvo bilo kakvih pritisaka, sigurnost radnog okruženja i imovine medija, kao i ekomomsku stabilnost. 

"Taj proces ne trpi dalja odlaganja budući da već duže u ovoj oblasti ne bilježimo osjetna poboljšanja. Čestitam vam ovaj važan datum sa željom da se generalno položaj novinara što prije poboljša u vremenu koje dolazi", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas