Bečić: Društveni ambijent u Crnoj Gori već odavno ne podstiče slobodu medija

"Poznato je da demokratskog društva nema bez dostizanja pune slobode medija"
882 pregleda 2 komentar(a)
Bečić, Foto: Demokrate
Bečić, Foto: Demokrate

Predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić u ime Demokratske Crne Gore i u svoje ime svim novinarkama i novinarima u Crnoj Gori čestitao je Dan slobode medija.

"Društveni ambijent u Crnoj Gori već odavno ne podstiče slobodu medija. Naprotiv, veliki broj nerazriješenih slučajeva ubistava i napada na novinare, među kojima je najstariji i najpoznatiji ubistvo Duška Jovanovića, urednika dnevnih novina „DAN“, prije podstiče autocenzuru i držanje jezika za zubima, ako li ne i još nečasnije oblike novinarskog poziva, kao što je servilnost vlastima koje su i dovele do toga da novinari strijepe za svoj život ukoliko se odluče da profesionalno obavljaju svoj posao", rekao je Bečić.

Kaže da utoliko ima više smisla istaći posebno priznanje svim slobodnim novinarima u Crnoj Gori koji su, uprkos pritiscima i ambijentu gušenja slobode medije, održali nivo profesionalnosti, bili na strani istine i pravde.

"Poznato je da demokratskog društva nema bez dostizanja pune slobode medija. O tome nas, pored ostalog, uče i svi izvještaji Evropske unije u ovoj oblasti. Sloboda medija je, stoga, danas jedan od najpouzdanijih lakmusa na kojima se najbolje da sagledati do kojeg nivoa demokratizacije je stiglo, ili nije, naše društvo", soapštio je Bečić.

Dodaje da imajući u vidu "nerazriješene slučajeve ataka na slobodnu novinarsku riječ i tetošenja, od strane vlasti, onih medija čija se profesionalnost sastoji ponajprije u upornom i dosljednom služenju vladajućoj ideologiji, nije čudno što se Crna Gora nalazi na začelju u regionu kada je u pitanju sloboda medija i što je, već odavno, ponijela atribut zemlje cenzure i gušenja slobodne riječi."

"U najžalosnijoj poziciji našao se javni servis pod kontrolom DPS-a koja više i ne pokušava da se sakrije jer je DPS izgubio osjećanje stida za ono što radi. Ne usteže se više ni pred ciljem punopravnog članstva u EU kojem je apsolutna sloboda medija ključni uslov. Takav odnos prema medijima u velikoj mjeri problematizuje i stavlja znak pitanja na deklarativno opredjeljenje DPS-a za evrointegracijski kurs. U čvrstom i dubokom uvjerenju da su slobodni mediji najpouzdaniji čuvari demokratije, ali i svih građanskih prava i sloboda, i da bez njih nema slobodnog ni društva, ni pojedinca, kakvi svi želimo da budu u Crnoj Gori, svim novinarkama i novinarima u Crnoj Gori, još jednom, srdačno, želim srećan Dan slobode medija i da svaki sljedeći bude srećniji", zaključio je Bečić.

Bonus video: