povodom dana slobode medija

NVO 35mm: Novinari u najtežim momentima staju u prve borbene redove

"Lupanje u šerpe bi tako trebalo da zamijeni koncert negodovanja i konstantno upiranje prstom u tužilaštvo i policiju jer još ne znamo ko je ubio Duška Jovanovića, pucao u Oliveru Lakic ili prebio Tufika Softića i Mladena Stojovića. I druge", kaže se u saopštenju
492 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dan slobode medija za crnogorske nosioce javne riječi neće biti drugačiji od onih prethodnih, osim što se većini  bar na nekoliko dana tokom početka pandemije koronavirusa, učinilo da je COVID 19  uspio ono što gotovo nijednoj pojavi prije toga nije pošlo za rukom - da izbriše polarizaciju među konkurentskim kućama, tvrede u NVO 35mm. 

Kako su saopštili, to je potrajalo svega nekoliko dana, "pa su se mnogi brzo i vratili “pravilima” kuća, autocenzurama, a sve češće pritiscima zvaničnika i vlasnika".  

"Otriježnjenje je podsjetilo i na to da novinari u najtežim momentima staju u prve borbene redove, ovoga puta odmah iza ljekara. Novinari/ke su tako, svakodnevno jurili/e po terenu informacije bez kojih bi država bila paralisana", navodi se u saopštenju.  

Oni ukazuju  da su mnogi uposleni u medijima honorarci, a po platama kako kažu, volonteri.

"Zato aplauz za kolege i koleginice koji brzo prelazi u lupanje u šerpe jer su novinari i dalje obespravljeni, nezaštićeni i tako podložni pritiscima dok god su mediji ovisni o pomoći države. Mnogi od njih su honorarci/ke, a po platama – volonteri/ke", navodi se u saopštenju.

Iz ove NVO ukazuju na veliki broj neriješenih slučajeva napada na novinare.  

"Lupanje u šerpe bi tako trebalo da zamijeni koncert negodovanja i konstantno upiranje prstom u tužilaštvo i policiju jer još ne znamo ko je ubio Duška Jovanovića, pucao u Oliveru Lakic ili prebio Tufika Softića i Mladena Stojovića. I druge", kaže se u saopštenju.

"Zato smo danas na ljestvici Reportera bez granica na 105 mjestu od 180 zemalja- ubjedljivo potonji u regionu. A u zemlji “lidera” regiona", kaže se u saopštenju i dodaju da smo "bili  tako i lider u svjesnom i tužno nedemokratskom odavanju podataka o građanima zaraženim koronavirusom. Koji, podsjetićemo Vladu, uprkos virusu - zadržavaju i dalje svoja građanska prava. Čak i ono elementarno - da njihov medicinski karton - ostane privatna stvar".  

"Zato kolegama i koleginicama želimo da ovaj dan proslave u uvjerenju da održavaju demokratiju budnom, jer institucije dovoljno rade da je - uspavaju", navodi se u saopštenju.  

"Do sljedeće godine i nekog boljeg mjesta na ljestvici sloboda", zaključeno je u saopštenju.  

Preporučujemo za Vas