Marković: Dajte pancire, jedino oni nas mogu zaštititi

Svjetski dan slobode medija crnogorski novinari i ove godine dočekuju sa brojnim nerasvijetljenim napadima, fingiranim istragama, hapšenjem zbog tekstova...
24717 pregleda 7 komentar(a)
Bombaški napad na redakciju “Vijesti” nije riješen od 2013., Foto: Savo Prelević
Bombaški napad na redakciju “Vijesti” nije riješen od 2013., Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.05.2020. 11:36h

Većina crnogorske medijske industrije Svjetski dan slobode medija dočekuje sa većom neizvjesnošću nego ikada, brojnim nerasvijetljenim napadima, finansijskim problemima, a u pojedinim urednici pritiskaju novinare pod izgovorom da “moraju raditi za državu i narod”.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti” povodom 3. maja - Svjetskog dana slobode medija, ističući da je veoma zabrinjavajuće i to što Vlada lažnim vijestima proglasi sadržaje koji joj se ne svide u kritički nastrojenim medijima.

Urednik “Dana” i predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare Nikola Marković ocijenio je da je lijepo to što su u vremenu koronavirusa novinarima podijeljene maske i rukavice, ali je predložio da im za naredni Svjetski dan slobode medija podijele pancire:

“Jer, ako je suditi po dosadašnjoj efikasnosti nadležnih, to će nam biti jedina zaštita”, kazao je on.

Marković je podsjetio da crnogorski novinari i ovaj Dan dočekuju sa brojim nerasvijetljenim napadima na njihove kolege:

“A posebno brine što se i dalje ne zna ko je naručio i izvršio ubistvo Duška Jovanovića, ko je pokušao da ubije Oliveru Lakić, zašto nema rezultata u istragama povodom brojnih napada na redakciju Vijesti, Tufika Softića... Sve ovo govori da je novinarstvo i dalje jedna od najrizičnijih profesija u našoj zemlji i da se slobodno i profesionalno može izvještavati po cijeni sopstvene bezbjednosti”.

nikola marković
Vlast je odgovorna dok ne rasvijetli napade: Marković(Foto: Boris Pejović)

Marković je istakao da, sve dok ti slučajevi budu nerasvijetljeni, odgovornost za njih snosi vlast:

“Koja je dužna da nam obezbijedi normalne uslove za rad. Posebno brine fingiranje pojedijih istraga, kao u prethodnim napadima na Oliveru Lakić, Željka Ivanovića, gdje su sud i tužilaštvo prihvatali podmetnute krivce”.

Krivci opet neće odgovarati

Predsjednik Komisije podsjetio je i na nedavno “pronalaženje” osumnjičenih za seriju podmetanja požara na službenim automobilima “Vijesti”. Ta istraga okončana je devet godina nakon što je u julu 2011. izgorio prvi redakcijski automobil.

“Za zlodjela iz 2011. godine osumnjičeni neće moći da odgovaraju. Zašto nadležni nijesu taj veoma važan podatak iznijeli u javnost kada su slavodobitno govorili da je slučaj riješen? Iskustvo nas uči da se napadi na naše kolege ne mogu smatrati riješenim sve dok ne dobiju pravosnažni sudski epilog, a nerijetko ni tada slučaj nije rasvijetljen. Zašto niko nije odgovarao za brojne propuste u istragama? Kako je moguće da se svaki propust u slučajevima Jovanović, Softić, Lakić, Mladen Stojović, Ivanović, desi baš na okolnosti kad se dođe do konkretnih imena? Treba li stravičnijeg primjera do onog u slučaju napada na Mladena Stojovića, kada je neko od nadležnih švercovao službenu policijsku zabilješku i iz nje izbrisao imena Radojice Božovića i Branislava Mićunovića? Treba li gori propust navoditi do nestanka službene zabilješke u slučaju ubistva Duška Jovanovića, kada tužilac kaže da nije znao za nju iako je više inspektora reklo da je dostavilo taj dokument tužilaštvu? Ima li veće nemoći i strašnije poruke za sve novinare, od toga kad sa najviših adresa čujemo da ubistvo Duška Jovanovića neće biti riješeno, a da se niko ne pozove na odgovornost”, istakao je Marković.

Nije riješen ni bombaški napad na redakciju “Vijesti” iz 2013...

Finansijska neizvjesnost

Izvršni direktor Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope Vuk Maraš ocijenio je da Svjetski dan slobode medija većina medijske industrije u Crnoj Gori dočekuje sa većom neizvjesnošću nego ikada.

“Pored problema sa kojima se godinama suočavamo u Crnoj Gori, koji se odnose na ogroman broj neriješenih slučajeva napada na slobodne novinare, profesionalne medije i njihovu imovinu, te loših zakona koji direktno favorizuju medije koji se ne usuđuju da kritički promišljaju, finansijska neizvjesnost za sve medije koji tržišno posluju veća je nego ikada ranije”, rekao je Maraš.

vuk maraš
Finansijska neizvjesnost veća nego ikad: Maraš(Foto: Savo Prelević)

On je istakao da u eri COVID-19, kada je privredna djelatnost cijele zemlje opala, mediji igraju najvažniju ulogu:

“Edukuju građane i pokušavaju da ih zaštite od zdravstvenih prijetnji dok se paralelno suočavaju sa nemogućnošću preživljavanja. Iako je pozitivno to što je Vlada prepoznala ovu prijetnju i obezbijedila neka sredstva za pomoć medijskoj industriji u Crnoj Gori, potrebno je hitno obezbijediti nove fondove i vidove pomoći medijima, kako bi se obezbijedilo da u punom obimu, u doba krize, oni mogu da obavljaju svoju osnovnu funkciju”.

"Znamo da nismo prioritet, ali neka nas makar ne lažu”

Sloboda medija je u Crnoj Gori zabrinjavajuća i prati trend na nivou Evrope, na koju je ukazao i Savjet Evrope u izvještaju objavljenom povodom 3. maja, kazala je generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore Mila Radulović.

“Politička kriza početkom godine nastala nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a potom vanredne okolnosti zbog epidemije, još više su pogoršale medijske prilike. Kolege u medijima koji podržavaju vladinu politiku su pod pritiskom da ‘rade za državu i narod’, kako im se objašnjava iz viših uredničkih struktura. S druge strane, Vlada proglašava lažnim vijestima ono što joj se ne svidi u kritičkim medijima, ili, ono što može biti omaška u poslu, proglašava napadom na državu”, kazala je Radulovićeva.

Mila Radulović
Hapšenja opasna po slobodu izražavanja: Radulović(Foto: Boris Pejović)

Ona je dodala da su u istom periodu zabilježena hapšenja novinara i da u tim slučajevima istrage još tapkaju u mjestu i predstavljaju “strašilo za sve medijske poslenike”.

“Takođe, hapšenje i prijavljivanje građana koji na društvenim mrežima iznose kritičke stavove, opasan je standard za slobodu izražavanja. Činjenica da smo kao država pali i na ljestvici medijskih sloboda, nimalo nije iznenađujuća jer stoji balast neriješenih napada na novinare, kao i jedno ubistvo. Fingirane istrage, lažna obećanja da je slučaj gotovo riješen, nešto je što nas prati godinama i to nakon što je taj problem internacionalizovan, odnosno Evropska komisija insistira da se napadi na novinare riješe. Nemamo iluzije da je to zaista prioritet pravosuđu, koje stare i zataškavane slučajeve teško može i da riješi jer nema dokaza. Ali, neka nas Vlada i policija makar ne obmanjuju kao što su radili su slučaju Softića i Lakićeve”.

Radulovićeva je istakla da je DPNCG uporno pozivao kolege da se solidarišu i bore za svoja prava i profesiju.

“To činimo i ovom prilikom uz podsjećanje da su slobodni mediji osnov demokatskog društva, a mi javni poslenici koji treba kritički da pratimo rad javnih vlasti i u interesu građana”.

Marković: Mediji pokazali profesionalizam

Premijer Duško Marković čestitao je Svjetski dan slobode medija, ocijenivši da su poslenici javne riječi, u kompleksnom vremenu krize izazvane pandemijom koronavirusa, pokazali da profesionalizam i društvena odgovornost treba da budu temeljni principi medijskog djelovanja.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković saopštio je da “period neizvjesnosti i izazova, usljed pandemije novog koronavirusa, podsjetio nas je na nezamjenljivu ulogu novinara u pouzdanom i pravovremenom informisanju javnosti i veliki značaj koji novinari imaju u svakom demokratskom društvu”.

Iz Građanske alijanse izrazili su veliku zabrinutost zbog kontinuiranog nazadovanja slobode medija i položaja novinara.

“Kažu da je sloboda medija jedan od osnovnih stubova demokratije društva. Zabrinjava činjenica da se danas Crna Gora, po analizama brojnih međunarodnih organizacija, nalazi na začelju po pitanju slobode medija i slobode izražavanja. Ovo je jedina oblast u kojoj se Crna Gora godinama nema čime pohvaliti i gdje se ne ostvaruje napredak”.

Iz Centra za građansko obrazovanje su istakli da ključni problem u oblasti medija postaju već hronični, a odnose se na otvorenu cenzuru, odnosno slučajeve napada na novinare i njihovu nekažnjivost, prikrivenu cenzuru koja ugrožava održivost medija.

“Samocenzuru, neizvedenosti u zakonodavnom okviru i praksi samoregulacije i regulacije, kao i partijsko preuzimanje javnog servisa RTCG”.

Predsjednik Skupštine Media centra Dragoljub Duško Vuković ocijenio je da je za brigu svakoga ko istinski želi da vidi Crnu Goru kao demokratsku državu i to što ovogodišnji Dan slobode medija dočekujemo sa RTCG koja se svakodnevno ruga profesionalnim standardima i etici, a podilazi niskim nedemokratskim ukusima i standardima vlasti, interesima grupa i pojedinaca koji vanustavno i nezakonito koriste moć za kontrolu društva.

Iz Sindikata medija saopštili su da će danas osmi put učestvovati u regionalnoj akciji Pet minuta gromoglasne tišine koja se organizuje povodom 3. maja.

“Apelujemo da se uključite u akciju koja je planirana za treći maj od 11:55 do 12:00 časova. U 11:55 časova počnite protestovati na radnim mjestima i prekinite svaki rad i komunikaciju do 12 sati”.

Bonus video: