MSS: Vlada da ne dozvoli da ova teška vremena dovedu do gašenja medija

"MSS takođe koristi ovu priliku da pohvali rad gotovo svih crnogorskih medija u prethodna dva mjeseca i posebno to što su u ovim izazovnim vremenima uspjeli da ispoštuju visoke profesionalne standarde novinarstva", navedeno je u saopštenju
245 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Medijski savjet za samoregulaciju čestita svim novinarima i medijima 3. Maj Dan slobode medija.

"Pandemija korona virusa je ogromno iskušenje za čitavo čovječanstvo, a posebno za medije i novinare i djelatnost kojom se oni bave. Svjetska kriza je uzdrmala same temelje medija sa više aspekata. Prije svega mediji su ugroženi sa finansijske strane: mnogi oglašivači su se povukli ili drastično smanjili oglašavanje od početka pandemije. Tiraži novina, koji su ionako bili mali i prije izbijanja pandemije sada su se prepolovili. Mediji su morali zbog novonastalih okolnosti da smanje broj novinara koji rade u redakcijama i da smanje obim posla. Sve ovo je rezultiralo značajnim padom svih prihoda koji su potrebni za osnovno preživljavanje", kaže se u saopštenju.

Sa druge strane, kako kažu, vanredna stanja koja su uvedena u pojedinim zemljama i restrikcije koje su nametnute zbog suzbijanja pandemije ograničili su u mnogim zemljama medijima pristup informacijama i samim tim obavljanje novinarskog posla na profesionalan način.

"Zbog svega navedenog potrebno je na ovaj dan kao nikada ranije apelovati na sve Vlade, uključujući i crnogorsku, da ne dozvole da ova teška vremena dovedu do gašenja medija, koji su nezamjenjiv dio svakog demokratskog društva. Pozdravljamo to što je crnogorska vlada već usvojila jedan dio mjera i već pomogla jedan broj medija, ali i pozivamo crnogorski parlament da usvoji novi Zakon o medijima kako bi što prije bio u funkciji fond za medijski pluralizam koji bi u ovom vremenu značio slamku spasa za mnoge crnogorske medije", navodi se u saopštenju.

"MSS takođe koristi ovu priliku da pohvali rad gotovo svih crnogorskih medija u prethodna dva mjeseca i posebno to što su u ovim izazovnim vremenima uspjeli da ispoštuju visoke profesionalne standarde novinarstva", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: