"visok stepen odgovornosti i profesionalizma"

AEM: Crnogorski mediji odigrali nezamjenjivu ulogu u nimalo lakom trenutku

Iz Agencije za elektronske medije ističu da se u nedostatku relevantnih, naučno utemeljenih podataka u trenutnoj situaciji stvara potencijal za širenje neprovjerenih informacija, stoga u datim okolnostima mediji imaju ključnu ulogu u borbi protiv dezinformacija i naporu da građani dobiju pouzdane informacije
416 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Dan slobode medija podsjeća, a ovogodišnji još jednom dokazuje, koliko je odgovorna i značajna uloga medija i novinara u demokratskom društvu, saopšteno je iz Agencije za elektronske medije (AEM).

"Samo oni mediji koji svakodnevno pobjeđuju u borbi protiv cenzure, autocenzure i odupiru se iskušenju pristrasnog i jednostranog izvještavanja, mogu doprinijeti razvoju slobodnog i demokratskog društva", poručuju iz Agencije, podsjećajući da je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana slobode medije „Novinarstvo bez straha i favorizovanja“.

Iz AEM-a ističu da se u nedostatku relevantnih, naučno utemeljenih podataka u trenutnoj situaciji stvara potencijal za širenje neprovjerenih informacija, stoga u datim okolnostima mediji imaju ključnu ulogu u borbi protiv dezinformacija i naporu da građani dobiju pouzdane informacije.

"Crnogorski mediji su pokazali i dokazali visok stepen odgovornosti i profesionalizma, odigrali važnu i nezamjenjivu ulogu u nimalo lakom trenutku. Doprinjeli su očuvanju, ne samo zdravlja građana već i funkcionisanju čitavog sistema. Zbog toga je danas neophodno odati priznanje novinarskoj profesiji i iskazati snažnu posvećenost unaprjeđenju pozitivnog medijskog okruženja. Trenutne okolnosti su pokazale koliko je značajno da cjelokupno društvo prepozna značaj slobode medija, i njihove krucijalne uloge u jačanju demokratskog društva, i da sve svoje kapacitete usmjeri ka njihovom održivom poslovanju i daljem razvoju", zaključuju iz AEM-a.

Preporučujemo za Vas