Juventas: Slobodni mediji u svakom vremenu

Povodom 3. maja Svjetskog dana slobode medija, iz Juventasa su kazali da je potrebno što prije, uz saglasnost svih zainteresovanih strana, usvojiti odgovarajuća zakonska rješenja u oblasti medija, riješiti slučajeve napada na novinare i unaprijediti položaj medija i novinara/ki u Crnoj Gori
277 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.05.2020. 13:35h

Umjesto birokratskih saopštenja i pukih obećanja zvaničnika, neophodno je da država preduzme konkretne postupke koji će pokazati posvećenost i spremnost sistema da obezbjedi odgovarajuću klimu za nesmetan i profesionalan rad medija, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Juventas, prenosi PR Centar.

Povodom 3. maja Svjetskog dana slobode medija, iz Juventasa su kazali da je potrebno što prije, uz saglasnost svih zainteresovanih strana, usvojiti odgovarajuća zakonska rješenja u oblasti medija, riješiti slučajeve napada na novinare i unaprijediti položaj medija i novinara/ki u Crnoj Gori.

„Nivo slobode medija u našoj državi je već dugi niz godina na izuzetno zabrinjavajućem nivou, a gotovo svi relevatni izvještaji ističu da na tom polju nije zabilježen napredak. Naprotiv, prema Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica, Crna Gora je nazadovala za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu i sada se nalazi na 105. mjestu, što je najgori rezultat u poređenju sa zemljama u regionu“, kazali su iz te NVO.

U najnovijem izvještaju Savjeta Evrope, kako je saopšteno, u dijelu koji se odnosi na problem nekažnjavanja napada na novinare, eksplicitno se navodi i Crna Gora.

„Atmosfera nekažnjivosti najveći je problem slobode medija u našoj državi, jer većina slučajeva napada na novinare nije dobila odgovarajući epilog, odnosno čak i kada su kažnjeni izvršioci, pravda nije stigla do naručilaca napada. Na ovaj dan važno je naglasiti da još uvijek nije riješeno ubistvo Duška Jovanovića. Naprotiv, isplivale su brojne kontroverze koje su obilježile istragu. Napredak Crne Gore nije moguć, bez rješavanja ovog slučaja, koji je tamna mrlja u modernoj istoriji naše države“, rekli su iz Juventasa.

Odgovarajući epilog, kako su naveli, nije dobio ni slučaj pokušaja ubistva novinarke Olivere Lakić, „koji je čak i prekvalifikovan u nanošenje teških tjelesnih povreda“.

„Nekažnjivost je dovela do situacije da napadi na novinare budu sve češći, pa je tako, krajem 2019. godine fizički napadnut i novinar Vladimir Otašević. Taj slučaj, takođe, nije naišao na odgovarajuću reakciju nadležnih organa, kao i mnogi drugi slučajevi napada na novinare“, rekli su iz Juventasa.

Oni snmtraju da umjesto da zaštiti novinare i novinarke, „država svojim nečinjenjem ali i činjenjem ugrožava njihove slobode“.

„Podsjećamo javnost da smo prije svega nekoliko mjeseci svjedočili hapšenju novinara/ki što je nedopustiva praksa u demokratskim društvima. Posebno je važno da se državni funkcioneri uzdrže od bilo kakvog sukoba sa medijima, s obzirom da su nerijetko određeni mediji bili etiketirani sa najviših političkih adresa“, poručili su iz Juventasa.

Mediji se, kako su kazali, suočavaju sa teškom ekonomskom situacijom i neravnopravnim uslovima, a medijska scena je duboko polarizovana.

„Zbog uticaja političkih i ekonomskih krugova, ugrožena je nezavisnost medija, a naročito zabrinjava narušena nezavisnost javnog servisa“, smatraju u toj NVO.

U toku epidemije kovid-19, mediji su, kako su rekli, pokazali koliko su značajni za društvo.

„U ovakvim, ali i u redovnim okolnostima, mediji moraju imati odgovarajuće uslove za nesmetan rad u cilju zaštite javnog interesa. Koristimo priliku da pohvalimo što je Vlada svojim mjerama, predvidjela i pomoć za medije, uz nadu da će ovaj, ali i budući procesi podrške medijima biti transparentni i jednaki za sve“, navodi se u saopštenju.

Čestitajući Svjetski dan slobode medija, iz Juventasa su pozvali crnogorske medije, a naročito novinare i novinarke da se bore za sopstvenu slobodu i za unapređenje svog položaja, te da nastave da budu zaštitnici javnog interesa, obavljajući svoj posao nezavisno i kvalitetno, poštujući etička i profesionalna načela.

Bonus video: