povodom svjetskog dana slobode medija

HRA: Novinarke i novinari da nađu motiv da istraju u etičnom i istraživačkom radu

Kako dodaju, javne rasprave o zakonu o medijima i RTCG nisu bile dovoljno transparentne, a predloge tih zakona treba dodatno precizirati da bi obezbijedili primjenu međunarodnih standarda slobode izražavanja u Crnoj Gori
650 pregleda 0 komentar(a)
HRA, Foto: HRA, HRA, HRA
HRA, Foto: HRA, HRA, HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) na Svjetski dan slobode medija još jednom podsjeća da su slobodni i objektivni mediji i  novinari, koji ne bježe od kritike vlasti, temelj svakog demokratskog društva.

"Ove godine Svjetski dan medija pada u doba nezapamćene svjetske zdravstvene i finansijske krize, u kojoj je do punog izražaja došao značaj pravovremenog i istinitog informisanja. Crna Gora i dalje ne obezbijeđuje dovoljne uslove za razvoj slobodnog i kritičkog novinarstva. Još uvijek nema uvjerljivog napretka u rasvjetljavanju i kažnjavanju najtežih slučajeva nasilja prema novinarima i medijima. Praksa hapšenja novinara s početka godine zbog krivičnog djela Izazivanje panike i nereda doprinijela je atmosferi zastrašivanja", kaže se u saopštenju.

Kako dodaju, javne rasprave o zakonu o medijima i RTCG nisu bile dovoljno transparentne, a predloge tih zakona treba dodatno precizirati da bi obezbijedili primjenu međunarodnih standarda slobode izražavanja u Crnoj Gori.

"Država još uvijek nije obezbijedila djelotvorni pravni lijek protiv nezakonitog razrješenja predstavnika NVO iz savjeta RTCG, a u Predlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o RTCG takva zaštita opet nije obezbijeđena. Nepovoljnim uslovima za javno informisanje znatno doprinose loše ekonomske prilike za opstanak medija i razvoj istraživačkog novinarstva na malom tržištu Crne Gore. Odluka Vlade da pomogne medije u doba krize je za pohvalu, ali je neophodno obezbijediti dugoročne fer i održive uslove za opstanak svih medija", kaže se u saopštenju.

"Nadamo se da će novinarke i novinari u Crnoj Gori i u ovakvom ambijentu nastaviti da nalaze motiv i da istrajavaju na etičnom i istraživačkom radu, i da angažovanjem u profesionalnim udruženjima unaprijede uslove za rad i dostojanstvo svoje profesije", zaključeno je u saopštenju..

Preporučujemo za Vas