"Poliex" iz Berana proizveo dezinfekciono sredstvo: Sjeveru i NKT-u donirali 22.000 litara

"Poliex" je bivša vojna fabrika, a izvršni direktor hemijske industrije Petar Trifunović kaže da je Crna Gora malo tržište da bi proizvodila alkohol
5455 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz fabrike, Foto: Privatna arhiva
Detalj iz fabrike, Foto: Privatna arhiva

Hemijska industrija "Poliex" je zbog nedostatka dezinfekcionih sredstava donirala 22 hiljade litara opštinama na sjeveru i Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (NKT).

Navode da bi, ukoliko analize tržišta pokažu da je potrebno, sredstvo "PoliASet", na bazi perisirćetne kisjeline, mogli da proizvode za šire tržište.

"Poliex" je bivša vojna fabrika, a izvršni direktor hemijske industrije Petar Trifunović kaže da je Crna Gora malo tržište da bi proizvodila alkohol.

On navodi da se alkohol dobija na više načina, ali da je riječ o skupim procesima.

"Međutim, tamo gdje imamo nus produkte iz fabrika koje se bave proizvodnjom i preradom raznih grožđa i rakija, taj njihov produkt etanola se na kraju može prevesti i dovesti do stanja da u postupku dodatne reakcije dobijaju alkohol. Crnogorske Plantaže su možda najbliže tome da to urade, da mogu da rade sa najmanje ulaganja i da imaju gotov proizvod", kazao je Trifunović.

Bivša vojna fabrika upošljava 75 radnika i usljed pandemije koronavirusa, a zbog nedostatka dezinfekcionih sredstava, preorijentisala sa i proizvela dezinfekciono sredstvo “PoliASept”.

Trifunović objašnjava da je sredstvo primjenljivo u više grana industrije, ne samo u pranju ulica.

Vlasnik fabrike Slavko Vujisić je kazao da su odmah poslije pojave deficita na tržištu shvatili da mogu proizvesti sredstvo za dezinfekciju i ponuditi ga tržištu, o čemu su obavijestili Ministarstvo ekonomije i NKT, dok su u međuvremenu uvezli neophodne kompomente za proizvodnju.

"Uradili smo naravno i analizu i u Centru za ekotoksikološka istraživanja i prvo zbrinuli naše radnike i porodice, zatim smo stavili na raspolaganje 22 hiljade litara kao donaciju i pomoć svim opštinama sjevera koje gravitiraju od Mojkovca, Berana, Andrijevice, Petnjice, Rožaja i Plava, kako bi ovdje kako bi pokušali da pomognemo, kao i NKT-u. Većina tih institucija je sve to preuzela, dok NKT još nije preuzelo donaciju", kazao je Vujisić.

"Poliex" se bavi drugom vrstom hemije koja je dvostruke namjene i uglavnom je primjenjiva najviše za vojne projekte, raketno gorivo i slično, kao i eksplozivom, odnosno neutralizacijom eksplozivnih sredstava.

"Poliasept je sredstvo na bazi perisirćetne kisjeline i to je nezamjenjivo sredstvo u dezinfekciji kod prehrambene industrije, kod pivara, sirara, mesara itd, jer je u pitanju aktivni kiseonik. I u tu svrhu i zbog svoje cijene i efikasnosti je, koliko ja znam, nezamjenjiv", kazao je Vujisić.

Izgrađen kao fabrika namjenske industrije za potrebe Vojske, "Poliex" je počeo sa radom 1982.

Fabrika se nalazi na 11 kilometara od Berana, u MZ Polica, selo Babino i prostire se na površini od oko 80 hektara.

Fabrika je prvobitno bila namijenjena proizvodnji vojnog programa, prvenstveno plastičnog eksploziva PEP 500 i ručne bombe M75 za potrebe tadašnje države.

Sada proizvodi sve vrste privrednih praškastih eksploziva raznih kalibara, vodootpornih eksploziva i ANFO eksploziva kao i inicijalnih sredstava.

Više od decenije se bave i demilitarizacijom neeksplodiranih ubojnih sredstava i viškova naoružanja, u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Bonus video: