USSCG: Poslodavci primoravaju radnike da idu na plaćeno odsustvo, NKT da istraje u poštovanju mjera koje je donio

"Nezakonitom zamjenom pomenutog prava na plaćeno odsustvo sa pravom na godišnji odmor, poslodavci zloupotrebljavaju i budžetska sredstva namijenjena isključivo za subvencionisanje plaćenog odsustva koje koriste roditelji za vrijeme epidemije", navodi se u pismu USSCG
1837 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot, Screenshot, Screenshot, Screenshot, Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot, Screenshot, Screenshot, Screenshot, Screenshot

Poslodavci u javnom sektoru sve više primoravaju roditelje koji koriste pravo na plaćeno odsustvo shodno mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela da to pravo zamijene godišnjim odmorom, za prošlu ili tekuću godinu što je suprotno zakonu.

To smatraju u Uniji slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG)

U pismu koje je upućeno predsjedniku NKT, Milutinu Simoviću u USSCG ocjenjuju "da to rade svjesni činjenice da im se zaposleni pojedinačno ne mogu suprostaviti iz straha od revanšizma koji bi mogao da uslijedi ukoliko bi se usprotivili takvom nezakonitom postupanju poslodavca".

Iz USSCG su naveli da im se ovim povodom ovih dana za pomoć obraća veliki broj zaposlenih koji su korisnici prava na plaćeno odsustvo.

Podsjetili su i da je NKT obavezao poslodavce da jednom od roditelja/staratelja/hranitelja/usvojitelja ili samohranom roditelju djeteta koji nije stariji od 11 godina života obezbijedi pravo na plaćeno odsustvo sa rada, sa izuzetkom roditelja zaposlenih u određenim djelatnostima.

"Istovremeno država je preuzela obavezu subvencioniranja dijela naknade zarade za sve zaposlene koji to pravo koriste. Na taj način roditeljima je omogućeno da se brinu o bezbijednosti svoje djece u vremenu kada ona ne pohađaju vrtiće ili školu, istovremeno doprinoseći ukupnom društvenom interesu, a to je da se spriječi širenje epidemije preko djece koja su zbog svoje hiperaktivnosti najčešći prenosioci virusa".

USSCG ocjenjuje da se flagrantno krše ne samo obavezujuće mjere koje je utvrdio NKT u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa, već i prava zaposlenih na korišćenje godišnjeg odmora u vremenu i na način kako je to propisano Zakonom o radu.

"Istovremeno, nezakonitom zamjenom pomenutog prava na plaćeno odsustvo sa pravom na godišnji odmor, poslodavci zloupotrebljavaju i budžetska sredstva namijenjena isključivo za subvencionisanje plaćenog odsustva koje koriste roditelji za vrijeme epidemije. Zbog toga, od NKT-a očekujemo da, sa istom posvećenošću kao i kod drugih mjera, istraje na poštovanju ove mjere i sankcioniše novčanom kaznom ili kaznom zatvora sve one koji se iste ne pridržavaju. Takođe, očekujemo da se NKT po ovom ovom pitanju obrati crnogorskoj javnosti na prvoj narednoj konferenciji", navodi se u saopštenju USSCG.

Bonus video: