Sekulić: Svima koji su aplicirali za program subvencija i koji su ispunili kriterijume uplaćene zarade

"Na portalu ePrijava su objavljeni i brojevi telefona koje korisnici mogu da kontaktiraju u slučaju bilo kakvih tehničkih problema, ili potrebe za asistenciju prilikom unošenja zahtjeva", kazala je Sekulić
24991 pregleda 5 komentar(a)
Mugoša i Sekulić, Foto: Boris Pejović
Mugoša i Sekulić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.05.2020. 19:32h

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da su preduzećima i zaposlenima, koji su za program subvencija aplicirali tokom praznika i ispunili kriterijume predviđene programom, danas iz budžeta isplaćeno 1,9 miliona eura u bruto iznosu.

"Što se tiče programa subvencija, svima koji su aplicirali tokom praznika i ispunili kriterijume predviđene programom je već danas uplaćena zarada na žiro račun poslovne banke preko koje primaju zaradu“, kazala je Sekulić na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).

Ona je navela da se radi o 1.612 preduzeća i 6.651 zaposlenom, za koje je iz budžeta danas isplaćeno 1,9 miliona eura u bruto iznosu.

Sekulić je objasnila da su to zahtjevi koji su preko aplikacije primljeni u prethodna dva i po dana.

Dragica Sekulić
Sekulić(Foto: Boris Pejović)

"Osim toga, danas smo do 16 sati primili još dodatno 1.500 novih zahtjeva za još 6.000 zaposlenih, od kojih je u toku dana odobreno više od 90 odsto i njima će novac biti isplaćen već sjutra“, najavila je Sekulić.

Ona je kazala da će od večeras biti u funkciji poseban dio aplikacije za prijavu preduzetnika koji nemaju digiralni sertifikat i da je taj program maksimalno pojednostavljen.

Sekulić je dodala da taj program zahtijeva unošenje samo nekoliko najosnovnijih podataka za autentifikaciju.

"Na portalu ePrijava su objavljeni i brojevi telefona koje korisnici mogu da kontaktiraju u slučaju bilo kakvih tehničkih problema, ili potrebe za asistenciju prilikom unošenja zahtjeva", kazala je Sekulić.

Govoreći o primjeni mjera, ona je navela da su pratili šta se danas dešava na terenu.

One se, kako je kazala, u velikoj mjeri poštuju.

"Ali isto tako ima određenih slučajeva i primjera da se mjere ne poštuju u punom kapacitetu", rekla je Sekulić i dodala da su inspekcije i komunalna policija na terenu i da ukazuju na nepravilnosti.

Ona je navela da je Call centar u Privrednoj komori u punom kapacitetu aktivan i pozvala je sve koji imaju neke nejasnoće da se jave na taj broj kako bi dobili uputstva za dalje.

Ministar sporta i mladih Nikola Janović rekao je da će crnogorski sportisti od srijede ponovo početi sa treninzima, u kontrolisanim i posebnim uslovima.

Nikola Janović
Janović(Foto: Boris Pejović)

On je najavio da će se sportske aktivnosti odvijati u tri faze.

“Prva faza omogućuje sportskim klubovima mogućnost treninga u sportskim objektima otvorenog i zatvorenog tipa, ali samo individualnog, bez kontakta i duela. Individualni treninzi će se izvoditi samo uz rigorozne mjere kada je higijena u pitanju", rekao je Janović na konferenciji za novinare.

On je najavio da će druga faza, koja bi praktično omogućavala treninge u kolektivnim sportovima, sa duelima i kontaktom, početi 18. maja.

"Posljednja, treća faza počeće 1. juna i ona podrazumijeva nastavak takmičenja za sportske klubove, ali bez priustva gledalaca", rekao je Janović.

On se zahvalio sportistima i sportskim radnicima na strpljenju i poštovanju preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela i pokazali disciplinu.

Janović je apelovao na sportiste da se strogo pridržavaju mjera i preporuka NKT-a.

"Sve faze važiće samo ako epidemiološka slika bude na zadovoljavajućem nivou. Odgovornost je na sportistima, njihovom stručnom štabu, sportskim radnicima, rukovodstvima klubova i saveza, ali i menadžmentu sportskih objekata da sve mjere sprovedu u skladu sa upustvima”, kazao je Janović.

Prema njegovim riječima, od srijede biće omogućeno otvaranje sportskih objekata.

"Važno je da u jednom trenutku na terenu ne može biti više od osam do deset sportista. Sa trenerima maksimalno 12. Preporuka je da najmanje pola sata bude vremenski interval između treninga dvije grupe sportista", rekao je Janović.

Sva sportska takmičenja u Crnoj Gori zaustavljena su 11. marta, a nekoliko dana kasnije prekinuti su i treninzi.

Rukometni i Odbojkaški savez u međuvremenu objavili su trajni prekid nacionalnih šampionata.

"Odluka je isključivo na savezima. Moja sugestija je da i u onim savezima, koji su donijeli odluku o prekidu šampionata, da razmotre da li postoji mogućnost da se nastavi takmičenje", kazao je Janović.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša je kazao da popuštanje mjera za sprečavanje širenja koronavirusa ne znači da je opasnost prošla i građani i dalje treba da poštuju one koje su na snazi.

Boban Mugoša
Mugoša(Foto: Boris Pejović)

On je na konferenciji za novinare NKT kazao da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori stabilna i da se kontroliše.

“Zbog toga uvodimo mjere kojima se polako vraćamo ka normali. Popuštanje mjera ne znači da treba da se opustimo, već da treba da budemo posvećeniji i poštujemo mjere koje ostaju na snazi, jer će one omogućiti da svi ostanu zdravi“, istakao je Mugoša.

On je još jednom apelovao da se popuštanje ne doživi kao da nema više opasnosti.

“Opasnost i dalje postoji i može lako da se vrati kao bumerang, ako ne vodimo računa o mjerama koje smo predložili i koje treba poštovati”, poručio je Mugoša.

Govoreći o slučaju novozaraženog iz Bijelog Polja, on je kazao da je otkriven u rutinskom testiranju i da ta osoba nije imala nikakvih simptoma.

"Slučaj je otkriven u rutinskoj kontroli. On se sada ispituje, sigurno će ovih dana znati više, Trenutno niko od kontakata nema simptome, čim bude više detalja, obavijestićemo". kazao je Mugoša.

Dodao je da s rezervom treba uzeti testove.

''Moguće da je došlo do graničnog testa, a mi uvijek radije u tim situacijama uzmemo da je pozitivan ne negativan. Trenutno niko od njegovih kontakata nema nikakve simptome i svi su pod nadzorom“, kazao je Mugoša.

Na pitanje zašto je pacijent, koji je pozitivan na koronavirus, prebačen iz Kliničkog centra u Grac i kako se sada osjeća, Mugoša je odgovorio da je to urađeno da bi se tom pacijentu pomoglo i da on nije u najboljem stanju.

Mugoša je kazao da još ne mogu najaviti kada će vrtići početi sa radom, da još nije vrijeme za njihovo otvaranje, ali da redovno procjenjuju epidemiološku sitiuaciju.

Na pitanje da li je moguće da 18. maja bude otvoren međugradski saobraćaj, on je odgovorio da je to moguće samo ako epidemiološki podaci narednih dana pokažu da nema opasnosti od prenošenja infekcije.

„Ako epidemiološke procjene ukažu na to da je rizik od prenošenja infekcije nizak moguće da će biti ukinuta zabrana međugradskog saobraćaja“, rekao je Mugoša.

Kako je dodao, IJZ je, u dogovoru sa Ministarstvom sporta i još nekim činiocima u društvu, predložio nove mjere koje se odnose na sport i sportske aktivnosti.

“Smatramo da uvođenje tih mjera pokazuje da razmišljamo i o drugoj strani i vodimo računa o fizičkom i mentalnom zdravlju”, istakao je Mugoša

Odgovarajući na pitanje kako komentariše to što pojedini poslodavci plaćeno odsustvo zbog čuvanja djeteta do 11 godina računaju kao godišnji odmor, ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da su upit u vezi sa tim proslijedili glavnoj inspektorki za rad i Ministarstvu rada i socijalnog staranja, kako bi od njih dobili tumačenje Zakona o radu po tom pitanju.

Bonus video: