Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta: Smanjiti sedničnu normu časova

Nastavnici koji izvode nastavu u školama srednjeg stručnog i opšteg obrazovanja zahtijevaju izmjenu zakona o stručnom obrazovanju i gimnazijama, a odnose se na normu časova koja se izvodi u okviru četrdesetočasovne radne sedmice u ovim ustanovama
1049 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ministarstvo prosvjete, Foto: Ministarstvo prosvjete

Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore pokrenulo je inicijativu za smanjenje sedmične norme časova nastavnicima u srednjim školama.

Udruženje je taj zahtjev, koji su podržala udruženja raznih predmetnih programa srednjih škola, kao i aktiva škola srednjeg stručnog i opšteg obrazovanja, predalo Ministarstvu prosvjete.

Nastavnici koji izvode nastavu u školama srednjeg stručnog i opšteg obrazovanja zahtijevaju izmjenu zakona o stručnom obrazovanju i gimnazijama, a odnose se na normu časova koja se izvodi u okviru četrdesetočasovne radne sedmice u ovim ustanovama.

Podsjeća se da je donošenjem seta zakona iz oblasti obrazovanja i vaspitanja 2017. godine norma časova u osnovnom obrazovanju umanjena za dva časa i utvrđena na 18 časova sedmično.

„Ministar prosvjete je, nakon toga, nastavnicima u srednjem obrazovanju obećao da će se ubrzo to odraditi i u ustanovama srednjeg obrazovanja“, kaže se u saopštenju Udruženja.

Ocjenjuje se da bi na ovaj način "ne mali broj nastavnika lakše došao do odgovarajuće norme rada, kao i oslobađanja od straha da se eventualno proglase za zaposlene kao tehnološke viškove".

„Nastavnici su i u ovim teškim vremenima pokazali izuzetnu ozbiljnost i profesionalnost u radu, potrebu da su uvijek uz svoje učenike i njihove roditelje, kako ne bi osjetili nedostatak učionice i neposrednog kontakta sa svojim nastavnicima“, kaže se u reagovanju Udruženja.

Navodi se da su da su nastavnici sve više angažovani u izvršavanju ne samo nastavnih, nego i vannastavnih aktivnosti, praćenju i primjeni novih oblika i metoda rada, održavanju dopunske i dodatne nastave, sve više administrativno-tehničkih obaveza.

„To se odnosi i na vođenje elektronskog dnevnika, svakodnevni rad sa učenicima, saradnji sa roditeljima i drugim subjektima bitnim za kvalitetniji rad, stručnom usavršavanju nastavnika, radu sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama“, kažu iz te nevladine organizacije, čija je predsjednica Stanka Vukčević.

Nastavnici srednjeg obrazovanja se, kako navode, nadaju i iščekuju da se izvrše zakonske izmjene kako bi početak školske 2020/21.god. započeli sa normom časova kao i u ustanovama osnovnog obrazovanja.

Bonus video: