Kličevo: Mještanima smeta miris katrana i prašina, najviše brinu zbog djece

Staniša Šljivančanin, šef proizvodnje u firmi "Mehanizacija i programat", u telefonskom razgovoru je kazao da su filteri iz Slovenije poručeni krajem marta, ali da isporuka kasni zbog zatvorenih granica
938 pregleda 0 komentar(a)
Asfaltna baza u Kličevu, Foto: Luka Zeković
Asfaltna baza u Kličevu, Foto: Luka Zeković

Mještani nikšićkog naselja Kličevo, koji žive u blizini asfaltne baze preduzeća "Mehanizacija i programat", kažu da svako jutro prvo pogledaju koji vjetar duva, jer u zavisnosti od vjetra znaju kome će toga dana smetati miris katrana i oblaci prašine.

"Nama ovdje smeta kada je sjevoro-istok i kada ne duva vjetar. Evo snimićete auto koje sam sinoć oprao, danas je bijelo od prašine. Kada duva jug, meni ne smeta. Tada ide komšijama gore", kazao je Mile Jović koji živi u blizini asfaltne baze.

Smatra da bi situacija bila drugačija da se filteri promijene.

"Nije uvijek ovako. Od jesenas je prašina nesnošljiva. Mi ne tražimo da oni odavde sele, ali samo da povedu računa, jer smatram da te filtere treba promijeniti. Obratili smo im se prije desetak dana i rekli su da su naručili filtere i da treba da im stignu", kaže Jović.

Ističe da treba pomenuti i da mještani sa firmom "Mehanizacija i programat" imaju dobru saradnju, da većini od njih neko od članova porodice tamo radi, kao i da im uvijek izađu u susret kada im je potrebna mehanizacija.

Njegova komšinica Milena Jović ističe da prašina i miris katrana posebno smetaju djeci i da zbog njih najviše brinu.

Milena Jović, Mile Jović
Milena i Mile Jović(Foto: Luka Zeković)

"Vidite kakvo je stanje. Ovako nam je svaki dan kada rade. Možete misliti kakva su nam pluća kada su auta ovako bijela. Svi sadimo bašte i sve je bijelo kada ponikne, pogotovo raštan i kupus, kao da je pao cimenat na njih. Ovdje ima dosta djece. Lako bi bilo za nas stare, nego su nam djeca bitna. Oni su od napretka", kazala je Milena.

Staniša Šljivančanin, šef proizvodnje u firmi "Mehanizacija i programat", u telefonskom razgovoru je kazao da su filteri iz Slovenije poručeni krajem marta, ali da isporuka kasni zbog zatvorenih granica.

"Ono što dimi je zato što je vlažan materijal pošto je padala kiša. Nije riječ o prašini nego o isparavanju. Filtere mijenjamo na godinu i sad ćemo da ih zamijenimo, u ovih 4-5 dana bi trebalo da stignu", kazao je Šljivančanin.

Asfaltna baza je prvo bila izgrađena u Župi, početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, da bi, zbog negodovanja mještana, 1976.godine bila premještena u prigradsko naselje Kličevo.

Bonus video: