Eraković: U KCCG više nema pacijenata koji se liječe od koronavirusa, jedan pacijent u Beranama

"Ponosni smo na liječenje jednog našeg pacijenta, koji je u jedinici intenzivne njege proveo 33 dana", rekao je direktor KCCG
32390 pregleda 34 komentar(a)
Jevto Eraković, Foto: Screenshot
Jevto Eraković, Foto: Screenshot
Ažurirano: 05.05.2020. 17:37h

Na liječenju od koronavirusa u Crnoj Gori nalazi se samo jedna pacijent u Opštoj bolnici u Beranama.

To je saopštio direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković.

On je kazao da nakon 49 dana od izbijanja epidemije na liječenju u toj ustanovi više nema pacijenata koji se liječe od koronavirusa.

Eraković je kazao da su u KCCG liječili 51 pacijenta od koronavirusa.

"To je dobar znak, i govori nam kako smo dobro dogovorili na infekciju koja nas je zadesila", kazao je Eraković.

Poručio je da u narednim danima nema opuštanja.

On je kazao da su pacijenti koji su bili smješteni u intennzivnoj njezi bili "u jako teškom stanju".

"Ponosni smo na liječenje jednog našeg pacijenta, koji je u jedinici intenzivne njege proveo 33 dana. Imamo jednog pacijeta kojeg smo transportovali u Grac. On je poslat zahvaljujući Ministarstvu spoljnih poslova, u teškom je stanju, životno ugrožen i nadamo se da će napori kolega iz Austrije učiniti da se prebrodi trenutno stanje", rekao je Eraković.

Od izbijanja epidemije u KCCGT primljeno je 1.633 pacijenata.

"Urađeno je preko 152.000 laboratorijskih analiza, 292 porođaja, 1.599 dijaliza. U Poliklinici je pregledano 10.542 pacijenta", naveo je direktor KCCG.

Osoba iz Bijelog Polja ne predstavlja opasnost po okolinu

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, Senad Begić rekao je da se slučaj osobe iz Bijelog Polja kod koje je potvrđen koronavirus "epidemiološki najbliže iustražuje" i da je ona zajedno sa najbližim kontaktima smještena u institucionalni karantin.

Senad Begić
Senad Begić(Foto: Screenshot)

Slučaj je epidemiološki nejasan i najbitnije je da nemamo sekundarnog obolijevanja.

Na pitanje da li je riječ o osobi zaposlenoj u Domu starih u Bijelom Polju rekao je da će se držati politike i da neće saopštiti odakle je.

"Bitno je da je izolovana i da ne predstavlja opasnost za svoju okolinu", rekao je Begić.

Eraković: Imamo dovoljne količine zaštitne opreme

Odgovarajući na pitanje kada će početi besplatna podjela zaštritnih maski, Eraković je rekao da "sve što je najavljeno biće realizovano".

"Treba napomenuti da je na predlog NKT i Vlade podijeljena značajna količina maski za kategorije koje primaju socijalne nadoknade. Traži se modalitet za ostale. Imamo dovoljne količine zaštitne osobe, posebno za zdravstvene ustanove", rekao je Eraković.

Kazao je i da očekuje da će narednih dana pokrenuti inicijativu da se rasformira privremena bolnica u Bemax areni u Podgorici.

Otvaranje granica posljednja mjera koja će biti popuštena

"Nekoliko puta smo rekli da je otvaranje granica jedna od mjera koja će biti popuštena među posljednjima", rekao je Begić.

Pojasnio je da ta mjera služi "za odvraćanje" onih osoba koje su planirale da putuju.

"Svjetska zdravstvena organizacija nikada nije ni preporučivala zatvaranje granica, ali gotovo da nema države koja to nije uradila. Neke države su uspostavile uslove pod kojima se može preći granica. Plan će se razraditi i biće postepen. Vodiće se računa na koje države će se odnositi, kao i o uslovima pod kojima će moći da se uđe u Crnu Goru. Ključ cijele priče je velika nepredvidivost, i treba pratiti razvoj situacije u svijetu", poručio je Begić.

Izvor obolijevanja se ne zna u 34 slučaja

Begić je kazao da je izvor obolijevanja nepoznat kod 34 pacijenta koji su zaraženi koronavirusom.

"Period inkubacije je teško odrediti jer se zasniva na sjećanju. Taj podatak se računa kao najrizičniji kontakt koji je osoba mogla da prijavi epidemilogu. Zabilježena najduža inkubacija je 29 dana. Dešavalo se i da osoba bude pozitivna nakon kontakta koji je ostvaren istog dana", rekao je Begić.

Dodao je da smo se kao društvo "pomirili sa činjenicom da smo pobijedili virus"

"Nismo. Moramo da navikavamo sebe na novu realnost, na mogućnosti koje nismo smatrali mogućim. Mislim da u januaru ili decembru niko nije mogao pretpostaviti da ćemo ovdje sjedjeti sa maskama. Maske su postale normalna stvar. Da li će tako biti, ne znam, ali me ne bi čudilo" kazao je Begić.

Odgovornost za nenošenje maske i na pravnom licu i na građanima

Pravno lice koje pruža uslugu je u obavezi da ne dozvoli građaninu koji ne nosi zaštitnu masku da uđe u objekat, kazao je Begić.

"Postoji podijeljenja odgovornost. Građani treba da dolaze pokrivenih usta i nosa u prodavnicu, a poslodavci da vode računa da se poštuju donešena mjere", pojasio je Begić

Bonus video: