Negativni testovi na koronavirus u bjelopoljskom Domu starih

Epidemiolozi tvrde da je slučaj zaposlene u toj ustanovi "graničan" i "nejasan"
8688 pregleda 4 komentar(a)
Dom starih, Foto: Fejsbuk
Dom starih, Foto: Fejsbuk

Zaposlenoj u bjelopoljskom Domu starih uzet je drugi uzorak u ponedjeljak, koji treba da pokaže da li je definitivno pozitivna na novi koronavirus ili uopšte nije inficirana.

Više izvora “Vijesti” tvrdi da su svi njeni kontakti, uključujući osoblje te ustanove i osobe sa kojima je bila u kontaktu, negativni na Covid-19.

Tvrde i da je analizirano preko 40 uzoraka.

Za epidemiologe je ovaj slučaj nejasan, dok nezvanični izvori tvrde da niko iz njene okoline, pa čak ni ona, ne pokazuje simptome infekcije.

I direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša prekjuče je na konferenciji za medije, govoreći o slučaju iz Bijelog Polja, kazao da je moguće da je došlo do graničnog testa, “a mi uvijek radije u tim situacijama uzmemo da je pozitivan, a ne negativan”.

Njegov pomoćnik, epidemiolog Senad Begić, juče je rekao da se taj slučaj istražuje i da je pacijentkinja iz preventivnih razloga sa najbližim kontaktima smještena u institucionalni karantin.

“Nikada nismo komentarisali nijedan individualni slučaj, naročito na način koji bi mogao da ugrozi privatnost te osobe i njenih kontakata”, kazao je na pitanje da li je osoba zaposlena u Domu starih.

On je kazao da je slučaj poprilično nejasan, nisu identifikovali mogući izvor inficiranja, ali je najbitnije da ne postoji sekundardno obolijevanje, kao i da nema pokazatelja na terenu da se dešava, ili se desilo, neko masovnije obolijevanje.

“Najbliži kontakti i sve osobe koje su mogle biti izložene virusu su negativne na novi koronavirus”.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da pacijentkinja nije imala simptome novog koronavirusa, kao i da ih ne pokazuje niko iz njene okoline. U domu se, inače, primjenjuju mjere prevencije, a između ostaloga, korisnicima se svakodnevno mjeri tjelesna temperatura i zabranjeni su im izlasci i posjete...

Zaposleni i nakon radnog vremena borave u domu, a pojedini u hotelu kako bi se kontakti sa osobama izvan ustanove sveli na najmanju moguću mjeru.

Jedini pacijent u beranskoj bolnici biće brzo otpušten

Na liječenju od koronavirusa u Crnoj Gori juče je bila samo jedna osoba i to u Opštoj bolnici u Beranama.

Direktor Kliničkog centra (KC) Jevto Eraković kazao je da očekuju da pacijent brzo bude otpušten.

10.542 pacijenta pregledana su u Poliklinici KC od izbijanja epidemije Covida, rekao je Eraković. On je kazao da su u KC primljena 1.633 pacijenta, urađeno preko 152.000 laboratorijskih analiza i oko 6.000 radioloških dijagnostika, 271 operacija, 292 porođaja i 1.599 dijaliza. U Urgentni centar primljeno je 5.775 pacijenata

On je pojasnio da je na hospitalizaciji u KC samo jedna osoba u jedinici, koja je već negativna na novi koronavirus, ali je i dalje na liječenju zbog pratećih bolesti, kao i da očekuje da danas bude otpušten.

Eraković je kazao da su u Crnoj Gori do sada liječene 74 osobe pozitivne na Covid-19, od kojih je 51 u KC.

On je kazao da su pacijenti koji su bili smješteni u intenzivnoj njezi bili “u jako teškom stanju” i sa teškom kliničkom slikom.

“Ponosni smo na liječenje jednog našeg pacijenta, koji je u jedinici intenzivnog liječenja proveo 33 dana i većinu vremena na respiratoru. Imamo jednog pacijeta kojeg smo transportovali u Grac, u centar koji se uže bavi plućnim bolestima. On je poslat zahvaljujući Ministarstvu spoljnih poslova, u teškom je stanju, životno ugrožen i nadamo se da će napori kolega iz Austrije pomoći da se prebrodi trenutno stanje. Mi smo mogli da pošaljemo i druge pacijente, ali je procijenjeno da bi jedino ovaj mogao da ispunjava kriterijume za liječenje u Austriji”, rekao je Eraković.

Juče ujutro registrovan je jedan novi slučaj infekcije koronavirusom u institucionalnom karantinu, dok popodne nije bilo novih. Begić je saopštio da je do sada urađeno oko 8.500 analiza i da je stopa testiranja “visoko iznad 10.000 na milion stanovnika”.

Ne zna se izvor infekcije za 34 pozitivna

Eraković je juče odgovorio da će biti realizovana najava Vlade da se besplatno podijeli oko 330.000 maski i da se traži model na koji način će biti donirane građanima.

Kazao je da je na predlog Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) već podijeljena značajna količina maski za kategorije koje primaju socijalne nadoknade.

On je rekao i da očekuje da će narednih dana pokrenuti inicijativu da se rasformira privremena bolnica u Bemaks areni u Podgorici. Begić je odgovorio i da je izvor obolijevanja nepoznat kod 34 pacijenta koja su zaražena novim koronavirusom, odnosno njih je nešto više od 10 odsto od ukupno oboljelih.

“Najduži period inkubacije zabilježen u literaturi je 29 dana. Dešavalo se i da osoba bude pozitivna nakon kontakta koji je ostvaren istog dana”, pojasnio je.

Begić je ponovio da je otvaranje granica jedna od mjera koja će biti popuštena među posljednjima.

“SZO nikada nije ni preporučivala zatvaranje granica, ali gotovo da nema države koja to nije uradila... Plan će se razraditi i biće postepen. Vodiće se računa o tome na koje će se države odnositi, kao i o uslovima po kojima će moći da se uđe u Crnu Goru...”, odgovorio je Begić.

On je istakao i da je pravno lice koje pruža uslugu u obavezi da ne dozvoli građaninu koji ne nosi zaštitnu masku da uđe u objekat.

“Postoji podijeljena odgovornost. Građani treba da dolaze pokrivenih usta i nosa u prodavnicu, a poslodavci da vode računa da se poštuju donesene mjere”, pojasio je Begić.

Podgorica
Begić: Treba svi da poštuju donesene mjere(Foto: Savo Prelević)

Sindikat i dio poslanika traže trajno povećanje od 25 odsto

Samostalni sindikat zdravstva Crne Gore će uputiti zahtjev premijeru Dušku Markoviću, ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću i ministru finansija Darku Radunoviću da se zaposlenima u sistemu zdravstva trajno uveća zarada do 25 odsto.

Premijer Duško Marković 30. aprila saopštio je da je Vlada donijela odluku da aprilska zarada zaposlenima u zdravstvu i policiji bude uvećana za 15 odsto.

I poslanici Srđan Milić i Danijela Pavićević predložili su juče u Skupštini da izdvajanja za zdravstvo budu 25 odsto godišnjeg budžeta.

Milić je u nastavku rasprave o tom predlogu, koja je počela prošle sedmice, kazao da kada su smišljali da to bude 25 odsto htjeli da vide šta kažu kolege iz parlamenta.

“Znali smo da će prva reakcija biti da nema para. To je 25 odsto od onoga što se dijeli u potrošnji tekućeg budežta. Sad smo napravili amandman gdje smo to vezali za 18 odsto. Ovih 18 odsto su plate za doktore, ljekare, infektivnu kliniku i gdje možemo da razvijamo zdravstveni turizam”, kazao je Milić.

Bonus video: