Odžić: Prihodi Budve desetkovani

Od 17. marta do 17. aprila prihod svega 300.000 eura, 11 puta manje nego lani u istom periodu
2694 pregleda 1 komentar(a)
Petar Odžić, Foto: Vuk Lajović
Petar Odžić, Foto: Vuk Lajović

Pandemija koronavirusa praktično je desetkovala prihode Opštine Budva, o čemu svjedoči i podatak da je od 17. marta do 17. aprila prihodovano svega 300 hiljada eura, što je 11 puta manje nego lani u istom periodu kada su prihodi bili 3,4 miliona eura. To je u razgovoru za “Vijesti“ kazao sekretar za finansije Petar Odžić (SDP).

Prema riječima Odžića, trenutna finansijska situacija u Opštini Budva je stabilna.

“Razlog tome je što smo u protekle tri godine uspjeli da konsolidujemo javne finansije koje su bile u jako lošem stanju 2016. Samim tim, na računu smo imali ‘’rezervi’’ koje su uspjele da nadomjeste jako loše punjenje budžeta u drugom kvartalu. Depozit na računima je uspio da pokrije sve tekuće i kapitalne troškove u drugom kvartalu, uspjeli smo nesmetano da isplatimo zarade kako opštinskim službenicima, tako i javnim ustanovama koje su korisnice budžeta. Pored toga, redovno isplaćujemo reprogram prema poreskoj upravi, naslijeđeno kreditno zaduženje u Komercijalnoj banci, kao i ostale tekuće rashode. Pored toga, svi započeti investicioni projekti se uspješno realizuju bez zastoja, kao i sanacija lokalne infrastrukture“, naglasio je Odžić.

Međutim, jako brzo, kako je kazao, potrebno je da prihodovna strana ‘’oživi’’, odnosno da punjenje budžeta krene planiranom dinamikom.

„To najviše zavisi od uspješnosti predstojeće turističke sezone. Svakako, već sada možemo reći da će ostvarenje budžeta od 65 do 75 odsto biti uspjeh zbog novonastalih okolnosti. Naravno, najveću štetu će pretrpjeti investicioni plan, a potom i svi tekući rashodi koji nijesu neophodni za funkcionisanje lokalne uprave. Posljedice novonastale finansijske krize ćemo osjetiti svi i svi moramo podijeliti teret, kako Opština, tako i sve javne ustanove čiji je osnivač lokalna samouprava“, smatra Odžić.

On navodi da se još ne zna kolike će posljedice na javne finansije za sobom donijeti pandemija Covida-19.

“Moje procjene da ćemo do kraja ljeta imati preciznu sliku o tome. Poslije adekvatne procjene biće neophodno ući u izmjenu odluke o budžetu za 2020, odnosno rebalans budžeta, gdje ćemo štetu pokušati nadomjestiti smanjenjem tekuće i dijela kapitalne potrošnje na rashodovnoj strani, a svakako nedostatak prihoda nadomjestiti kroz eventualne pomoći države i potencijalna kreditna zaduženja ukoliko to bude neophodno. Ovo je situacija sa kojom se Opština Budva do sada nije susretala, a s obzirom na to da se 50 odsto ukupnog turističkog prometa ostvari u Budvi biće neophodno da i država pomogne u sanaciji štete koja je prouzrokovana pandemijom“, kazao je Odžić.

Iako su pokazatelji jako loši, Odžić navodi da je optimista.

“Uz domaćinsko poslovanje i uz adekvatno upravljanje javnim finansijama izaći ćemo iz ove krize kao pobjednici“, zaključio je Odžić.

Bonus video: