Nikšić: Realizovan projekat medijske i informacione pismenosti – “provjeri, biraj, analiziraj”

Kao online alati za učenje o medijskoj pismenosti kreirana su i tri GIF-a koja su dostupna svima na društvenim mrežama, a služe korisniku da komentarom upozori da je nešto lažna vijest, clikbait ili cyber-bulling”
311 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od givofa kao online alat medijiske pismenosti, Foto: Screenshot/Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić
Jedan od givofa kao online alat medijiske pismenosti, Foto: Screenshot/Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić
Ažurirano: 07.05.2020. 10:00h

Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić realizovali su projekat „Provjeri, biraj analiziraj – kampanja za promociju medijske pismenosti“, koji je imao za cilj kreiranje inovativnih online alata za promociju medijske i informacione pismenosti. Projekat su osmislili i realizovali srednjoškolci, članovi omladinskog servisa i volonterskog tima Agencije, “Info point Nikšić”, koji su kasnije naučeno prenijeli vršnjacima.

“Kroz održane radionice, zajedno sa angažovanim stručnjacima, učeći i podižući svoje kapacitete o medijskoj i informacionoj pismenosti, kreirali su online kviz igricu, koja upućuje igrača da nauči da izabere relevantan izvor informacije kao i da prepozna clikbait-ove i lažne vijesti. Kao online alati za učenje o medijskoj pismenosti kreirana su i tri GIF-a koja su dostupna svima na društvenim mrežama, a služe korisniku da komentarom upozori da je nešto lažna vijest, clikbait ili cyber-bulling”, stoji u saopštenju za javnost.

Igrica i gifovi su, kako se navodi u saopštenju, bile odlične vježbe kao dio tri info - sesije koje su članovi “Info point”-a održali učenicima prvih razreda Gimnazije „Stojan Cerović“, a slijedi dodjela nagrada najboljim srednjoškolcima na pomenutim info–sesijama.

U sklopu projekta urađen je i kreativni video o pristrasnom izvještavanju, dok je završnica pripala promotivnom videu u koje su učesnici projekta “sumirali mnoge dezinformacije i ostale poruke vezane za pandemiju novog koronavirusa ističući značaj medijske pismenosti pogotovo u doba kriza i podstičući gledaoce da provjere, biraju i analiziraju medijski sadržaj koji do njih dolazi”.

Projekat “Provjeri, biraj, analiziraj” podržao je Institut za medije Crne Gore kroz regionalni program „Mediji za građane, građani za medije“ , a finansiran je od strane Evropske unije i kofinansiran od Ministartva javne uprave Crne Gore.

Bonus video: