ODRŽAN SASTANAK

NKT i UN u CG: Podrška socio-ekonomskom oporavku Crne Gore

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori kao i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija: Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Međunarodnog monetarnog fonda
1718 pregleda 1 komentar(a)
Simović na sastanku, Foto: Bojana Ćupić
Simović na sastanku, Foto: Bojana Ćupić

Odgovor na socio-ekonomsku krizu izazvanu epidemijom koronavirusa bio je u fokusu današnjeg sastanka predstavnika Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela sa timom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori. 

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori kao i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija: Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Međunarodnog monetarnog fonda.

Na sastanku se diskutovalo o situaciji i ključnim pioritetima, prevashodno u analizi i rješavanju socijalnih posljedica epidemije i podršci u kreiranju makro-ekonomskih mjera i politika. 

Potpredsjednik Vlade, Milutin Simović je u uvodnom izlaganju istakao da Crna Gora ima pravo da bude zadovoljna sa učinjenim u suočavanju sa ovim izazovom. 

„Postigli smo postavljene ciljeve – očuvali smo naš zdravstveni sistem, „krivulju“ broja oboljelih maksimalno moguće ublažili i očuvali ukupnu stabilnost našeg društva. Ovo smo ostvarili, svjedoci ste, zahvaljujući odlučnim, pravovremenim i beskompromisnim mjerama, baziranim isključivo na zahtjevima i preporukama struke“, kazao je Simović. 

U zajedničkom saopštenju NKT-a i tima Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori navodi se da je Simović istakao i da mjeseci pred nama neće biti ništa manje izazovni, jer je u najkraćem mogućem roku potrebno naći formulu koja će dugoročno odgovoriti na pitanje kako spriječiti mogući drugi talas epidemije i paralelno obezbjediti ponovni rast ekonomije, sačuvati radna mjesta i kvalitet života svih građana. 

Simović je ukazao da su  brzina, znanje, efikasnost, odlučnost i prije svega konkretnost potrebni i ovoj fazi borbe protiv pandemije i njenih posljedica.

„U kratkom roku moramo donijeti mjere i odluke koje će donositi rezultate na dugi rok“, kazao je potpredsjednik i dodao da implementacija dogovorenih aktivnosti mora započeti brzo kako bi se našim ekonomijama, našim preduzećima i svim našim građanima što više skratio period između izlaska iz karantina do ponovnog rasta prihoda i standarda.

Rezidentna koordinatorka UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni kazala je da je svaka kriza ujedno i šansa za izgradnju boljeg društva. 

„Jasno je da se zdravstvena kriza transformiše u ozbiljnu socio-ekonomsku krizu i zato smo danas tu – da zajednički razmortimo efikasan odgovor na taj izazov.Podrška Sistema UN u Crnoj Gori biće zasnovana na Okviru Ujedinjenih nacija za neodložan socioekonomski odgovor na COVID-19 – strateškom dokmentu koji je nedavno predstavio Generalni sekretar UNkaomapu puta za podršku državama u socijalnom i ekonomskom oporavku“ kazala je Mekluni, dodajući da će taj plan oporavka zajednički realizovati timovi UN u 162 zemlje u sljedećih 12-18 mjeseci, pod vođstvom rezidentnih koordinatora UN i uz podršku i tehničko rukovođenje UNDP. 

U saopštenju je rečeno da je okvir UN za neodložan socioekonomski odgovor na COVID-19 baziran na pet ključnih kolosjeka: 

  1. očuvanje zdravstvenih usluga i jačanje kapaciteta zdravstvenih sistema; 
  2. pomoć kroz socijalnu zaštitu i osnovne usluge; 
  3. očuvanje radnih mjesta, podrška malim i srednjim preduzećima, kao i radnicima/cama u neformalnom sektoru kroz programe ekonomskog oporavka; 
  4. usmjeravanje fiskalnih i finansijskih podsticaja kako bi mjere makroekonomske politike koristile najugroženijima, i jačanje multilateralnih i regionalnih mjera; 
  5. jačanje socijalne kohezije i ulaganje u razvoj otpornosti i sistema za reagovanje na nivou lokalnih zajednica.

U tom kontekstu, na sastanku je dogovorena zajednička koordinacija daljeg odgovora na socio-ekonomske posljedice epidemije, uz što širi konsenzus i uključenost međunarodnih organizacija, međunarodnih finsanijskih institucija kao i socijalnih partnera.