Miljanić i partneri da ne brinu za sir i mlijeko

Količina sira na lageru nije se smanjila, nego i povećala, jer je količina mlijeka koje kooperanti isporuče veća. Stočarska proizvodnja i prerada jedina je koja PDV plaća dva puta i to mora funkcionisati drugačije
5587 pregleda 6 komentar(a)
Iz jednog od Miljanićevih pogona, Foto: Luka Zeković
Iz jednog od Miljanićevih pogona, Foto: Luka Zeković

Situacija sa više od 12 tona sira koje na lageru ima Nikšićanin Radivoje Miljanić i koje ne može da proda zbog epidemije, prema njegovim riječima krenula je nabolje, nakon teksta objavljenog u “Vijestima“ i priloga na TV Vijesti.

“Odmah me je zvao Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore, koji se uključio u rješavanje našeg problema tako što je razgovarao sa svim trgovačkim sistemima, gdje su oni zajedno sa nama našli dobre modele da se prodaja pospješi, da bude intenzivnija, da se iskaže na rafovima i to već daje rezultate”, kazao je Miljanić.

Količina sira na lageru nije se smanjila, nego i povećala, jer je količina mlijeka koje kooperanti isporuče veća, a Miljanić je optimista da sir neće ostati neprodat.

Zahvalan je, kaže, Goluboviću i ministru Milutinu Simoviću na brzoj reakciji, kao i trgovačkim lancima koji su omogućili da sirevi budu vidljiviji na rafovima, a njihova cijena pristupačnija za građane.

“Mislim da će stočari jednog dana biti zahvalni što se desila korona zato što se pokazalo da stočarska proizvodnja u Crnoj Gori ima znatno veće kapacitete i da ima proizvode koji mogu da se plasiraju na tržište u većim količinama. Svima nam predstoji borba da se izborimo za mjesto na tržištu. Crna Gora je malo tržište u periodu van turističke sezone, ali ovo je početak jednog ozbiljnog i novog puta stočarstva u Crnoj Gori”, tvrdi Miljanić.

Prema njegovim riječima, značajno je to što se pokrenula priča o kupovini domaćih proizvoda.

“Moram naznačiti, da je stočarska proizvodnja i prerada jedina koja PDV plaća dva puta. To znaju institucije. Mislim da će od danas prodaja funkcionisati drugačije. Da će naši građani i ljudi koji dolaze više kupovati domaće proizvode u radnjama i da će se taj balanas napraviti. Takvo je očekivanje, makar, za ovu godinu, a nadamo se da će se i nastaviti”, kazao je Miljanić koji u Gornjem Polju ima pogon za proizvodnju kozjeg, ovčjeg i kravljeg sira, jogurta i surutke, a u Podbožuru farmu od 250 koza i dvadesetak govedi.

Nada se da će prodaja sira na tržištu pratiti njegovu svakodnevnu proizvodnju i da će tokom maja biti zaustavljen rast lagerovanih količina, a da će u junu krenuti i prodaja većih količina. Skoro 70 odsto njegove proizvodnje išlo je hotelima i restoranima na primorju i kako će biti ove godine, niko od njih ne zna. Kako je kazao, usaglasili su cjenovnike i svi čekaju da vide u kom pravcu će ići ovogodišnja turistička sezona.

U poljoprivredi je najsporiji proces obrta novca, a sir ne može da čeka

Miljanić ima 20 kooperanata čiji stočni fond broji oko 1.500 do 2.000 grla koza i ovaca. Sve obaveze prema njima za mart je isplatio, a narednih dana izmiriće i obaveze za april.

“Imamo obećanje od Investiciono-razvojnog fonda da će kredit za koji smo aplicirali za sanaciju od koronavirusa biti odobren. Tim kreditom ćemo ustabiliti proizvodnju. Imamo planove da se u Banjanima proizvodnja proširi, pa dijelom pomažemo kooperantima da bi i oni stvorili ozbiljnije kapacitete. Milsim da ćemo sa svim ovim, kada se kredit odobri, biti u mogućnosti da sve to ispratimo da poljoprivreda ne stane, jer poljoprivreda je ionako spor proces, najsporiji proces obrta novca”, istakao je Miljanić.

Kako je kazao, obratio se Vladi, shodno odluci da su opredijeljena sredstva za otkup, i vjeruje da će oni koji o tome odlučuju imati ubrzati proces jer sir ne može da čeka.

“Sir nije alatni čelik pa da može da se proizvede i stoji šest mjeseci. Sir je nešto što kalira. Kad se završi tehnološki proces i njegovo zrenje, on svaki dan kalira. Ako se to ne riješi u neko dogledno vrijeme, od sada za mjesec, dva, firma će biti u velikim gubicima”, poručio je Miljanić.

Bonus video: