Njemci traže još 2,7 miliona za projekat desalinizacije

Kompanija, sestra firme “WTE otpadne vode”, koja gazduje postrojenjem za tretman otpadnih voda i koja takođe potražuje desetomilionske svote novca, sredinom aprila uputila je Opštini Budva opomenu pred utuženjem
4170 pregleda 2 komentar(a)
Postrojenje za desalinizaciju, jedan od predmeta korupcionaških afera, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje za desalinizaciju, jedan od predmeta korupcionaških afera, Foto: Vuk Lajović

U jeku političke i velike ekonomske krize koja potresa Budvu, na adresu Opštine stigla je još jedna milionska tužba: njemačka kompanija “WTE desalinizacija morske vode“ tužila je Privrednom sudu Opštinu Budva zahtijevajući da joj se isplati 2,7 miliona eura na ime ugovora o izgradnji postrojenja za desalinizaciju morske vode na rtu Zavala.

Kompanija, sestra firme “WTE otpadne vode”, koja gazduje postrojenjem za tretman otpadnih voda i koja takođe potražuje desetomilionske svote novca, sredinom aprila uputila je Opštini Budva opomenu pred utuženjem.

Predsjednik Opštine Marko Carević odmah je obavijestio Specijalno državno tužilaštvo da njemačka kompanija sada pokušava da od Opštine i preko neuspjelog projekta desalinizacije pokušava iznudi milionsku sumu na osnovu još jednog projekta iza kojeg stoji organizovana kriminalna grupa. Postrojenje za desalinizaciju morske vode, u koje je potrošeno više od deset miliona eura, nikada nije profunkcionisalo.

Postrojenje praktično nikada nije ni profukcionisalo u punom kapacitetu, odnosno radilo je u par navrata tokom sušnih ljetnjih mjeseci 2008. i 2009. godine, ali su računi redovno dostavljani gradskom Vodovodu na naplatu. Postrojenje je upravo i tada profunkcionisalo kada je tadašnja specijalna tužiteljka Đorđina Ivanović pozvala opštinske funkcionere da joj predoče kako su milioni iz opštinske kase otišli u projekat, koji je otvoren uoči velikog državnog projekta - regionalnog vodovoda, kojim su nadmještene nedostajuće količine vode.

Dvije povezane kompanije WTE, jedna koja je gazdovala postrojenjem za osmozu na Zavali, a druga kolektorom u Vještici, praktično stoje iza najvećih korupcionaških projekta, kako trvdi budvanska vlast, a koji se povezuju sa kriminalnom grupom Svetozara Marovića.

“Obraćamo vam se povodom neizmirenih potraživanja koje ‘WTE desalinizacija morske vode’ ima prema Opštini Budva. Kao što vam je poznato, 10. jula 2014. Opština Budva, Vodovod i kanlizacija Budva i DOO za konsalting i menadžment ‘Mediteran WTE’ Budva su zaključile sporazum o regulisanju međusobnih odnosa u vezi s projektom desalinizacije. Sporazum je potpisan uz saglasnost ‘WTE Wassertechnik GMBH’, Njemačka. Odredbom člana 6 Sporazuma, ugovorene strane su se saglasile da će potraživanja ‘WTE desalinizacija morske vode’ snositi Opština.

Ukupna obaveza Opštine Budva prema ‘WTE desalinizacija morske vode’ na današnji dan iznosi ukupno 2.712.855 eura, a što se uvećava za pripadajuću zateznu kamatu”, napisala je u zahtjevu pred utuženje njemačka kompanija.

Administracija na čijem je čelu Marko Carević ekspresno je preko advokatske kancelarije Vladana S. Bojića odogovorila Njemcima, odbijajući da im cent uplate.

“Potraživanje iz vašeg zahtjeva podvrgnuto je istrazi Specijalnog tužilaštva. Navedeni postupak se vodi pošto su u radnjama više pravnih lica i odgovornih osoba u njima, prvenstveno vašeg privrednog društva i ranijeg rukovodstva Opštine Budva s drugim povezanim preduzećima sublimiše više ozbiljnih, ali i krajnje osnovanih sumnji da su počinjena krivična djela iz nadležnosti SDT. Opština Budva odbija da plati i cent potraživanja ‘zaraženog inkriminacijama’ ma od koga one dolazile i na ma koji način je ta potraživanja izvjesno proističu iz nezakonitih radnji. Zato vaš zahtjev i opomenu sa indignacijom odbacujemo“, navodi se u odgovoru Opštine koje potpisuje Advokatsko ortačko društvo “Iustitia“ Vladana S. Bojića.

Oni poručuju Njemcima da ovim “suptilnim“ putem probaju da izvuku novac “iz pravnih poslova kontaminiranim nizom inkriminacija“.

“Zato vas obavještavamo da ćemo i ovaj odgovor i vaš zahtjev dostaviti SDT-u. To činimo radi zaokruženja evidentno dubioznog poduhvata koji nastavljate uprkos dubokih inkriminacija i nastojite da ih realizujete jako nepošteno prije krivičnog epiloga, koristeći vanrednu situaciju i pandemiju koja je obuzela svijet i Crnu Goru“, odgovorili su iz Opštine.

Opština Budva i gradski Vodovod utužila je prije dvije i po godine Privrednom sudu “WTE desalinizacija morske vode“, da je prinudnim putem sa opštinskog računa naplatila 379.937 eura, a oko 110 hiljada eura sa računa Vodovoda, bez pravnog osnova i zloupotrebom mjenice kao sredstva obezbjeđenja. Ujedno je cijeli slučaj prijavljen i Specijalnom tužilaštvu, smatrajući da je njemačka kompanija zloupotrijebila mjenice, koje nijesu validne.

Od kolektora potražuju još 66 miliona

Opština Budva je krajem janura preuzela postrojenje za tretman otpadnih voda u Bečićima, nakon što je njemačka kompanija “WTE otpadne vode“ napustila. Njemci su aktivirali državnu garanciju od 29,3 miliona eura, te zatražili od lokalne uprave i naplatu garancije od 66 miliona eura. Carević je tada cijeli slučaj prijavio istražiteljima SDT navodeći da je riječ o sumnjivoj garanciji, koju je potpisao bivši gradonačelnik Rajko Kuljača, bez saglanosti Skupštine opštine i države, a dokumenta nema u arhivi lokalne uprave. Inostrana kompanija zaprijetila je da će međunarodnom arbitražom u Ženevi naplatiti milionsko potraživanje.

Bonus video: