Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo osam osoba, a 324 su inficirane
2149 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica, Foto: Boris Pejović
Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.05.2020. 22:09h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu.

U Crnoj Gori je od početka dešavanja od koronavirusa umrlo osam osoba, a 324 su inficirane.

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje dobila je od Crvenog krsta Crne Gore novih 300 humanitarnih paketa hrane i higijene za socijalno ugrožene građane Bijelog Polja.Ova donacija stigla je posredstvom Crvenog krsta Crne Gore, u okviru podrške Švajcarske Crnoj Gori. Vlada Švajcarske je opredijelila značajnu podršku Crnoj Gori za saniranje posljedica pandemije od korona virusa, u ukupnoj vrijednosti od skoro 190.000 eura.
Glavni cilj projekta "Pružanje humanitarne podrške stanovništvu socijalno ugroženom pandemijom Covid 19 u Crnoj Gori", kroz koji će biti realizovana podrška Vlade Švajcarske, jeste smanjenje ugroženosti i unaprjeđenje kvaliteta života ove kategorije građana, što će biti obezbijeđeno kroz podjelu ovih humanitarnih paketa.
Saopštili iz menadžmenta kompanije
Prema povratnoj informaciji nautičke klijentele sa Mediterana pa čak i dalje, prva uplovljenja se očekuju već za narednih nekoliko dana, saopšteno je danas iz menadžmenta tivatskog nautičko-turističkog centra Marina Porto Montenegro u Tivtu, dobila je sva institucionalna odobrenja koje je formirala Vlada Crne Gore, za uplovljavanje jahti i superjahti tokom globalne pandemije Covid 19.
Vijesti.me | Sourcefabric

Policija je podnijela krivične prijave protiv 35 osoba zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje koronavirusa.

Najviše osoba, po njih deset, procesuirano je u Podgorici i Herceg Novom Policija je podnijela krivične prijave protiv 35 osoba zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje koronavirusa. Kako je saopšteno iz Uprave policije, tokom prethodnog dana, po 10 osoba procesuirano je u Podgorici i Herceg Novom, sedam u Nikšiću, tri u Pljevljima, i po jedna osoba u Baru, Budvi, Kotoru, Ulcinju i Plavu.
Vijesti.me | Sourcefabric
Uticaće na turističku sezonu
Prema njegovim riječima, sa smanjenjem opasnosti od širenja virusa COVID-19, grad i stanovništvo se polako vraćaju u standardne tokove Epidemija koronavirusa zasigurno će uticati na predstojeću sezonu i ekonomske pokazatelje, ali ona neće omesti prioritetne projekte Opštine Herceg Novi koji su usmjereni na uređenje prostora i unaprijeđenje kvaliteta života građana, ističe potpredsjednik novske Opštine Miloš Konjević.
Vijesti.me | Sourcefabric
Odbornici SNP-a u beranskom lokalnom parlmentu uplatili su na račun Opštine 500 eura.
"Svjesni činjenice da naši sugrađani zbog novonastale situacije u vezi sa pandemijom koronavirusa, prolaze težak period i da im opština Berane u okviru svojih mogućnosti maksimalno izlazi u susret, odbornici SNP Berane su na račun Opštine uplatili 500 eura. Odbornici SNP znaju da će ta sredstva biti usmjerena i iskorištena na pravi način, posebno za one naše sugrađane kojima je ta pomoć u ovom trenutku neophodna. Na ovaj način odbornici SNP Berane nastavljaju tradiciju učešća naše partije u mnogim humanim akcijama koje će, u okviru svojih mogućnosti, nastaviti i u budućnosti", saopšteno je iz beranskog odbora SNP-a.
Zdravstveni sistem pravovremeno i efikasno reagovao
Zdravstveni sistem je pravovremeno i efikasno reagovao kako ne bi došlo do lošeg scenarija, ali se pripremao i za mogućnost masovnog obolijevanja od koronavorusa, a ljekari su posebno ponosni na požrtvovanost oboljelih iz višečlanih porodica koji, iako su se liječili u kućnoj izolaciji, nikome nisu prenijeli virus.
Vijesti.me | Sourcefabric
Obezbjeđivanje nedostajuće opreme
Podsjećaju, na izradi vizira angažovani su volonteri Saveza radio-amatera Crne Gore, Politehnike - crnogorskog saveza za tehničku kulturu, Montenegro Robotics koji u prostorijama Centra kompetencija danonoćno izrađuju vizire Glavni grad Podgorica i Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), u saradnji sa prijateljima grada, volonterima, pridružili su se inicijativi obezbjeđivanja nedostajuće opreme za zdravstvene radnike Kliničkog centra i drugih zdravstvenih ustanova sa teritorije Podgorice.
Vijesti.me | Sourcefabric
Crnogorska firma u regionalnoj akciji
Nakon optužbi beogradskog "Sinofarma", podgorička kompanija "BTL Medical Montenegro" u centru skandala i u BiH Poslovanje podgoričke firme "BTL Medical Montenegro" našlo se u centru regionalnog skandala - sada i u Bosni i Hercegovini sumnjaju u regularnost poslovnih transakcija tokom nabavke respiratora, a prethodno su se na ovu crnogorsku kompaniju žalili i iz Srbije.
Vijesti.me | Sourcefabric
Danas moguća odluka kad kafići počinju sa radom
Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) najvjerovatnije će na današnjoj sjednici razmatrati mogućnost da ugostiteljski objekti budu otvoreni već sljedeće sedmice, iako je stav struke da ne bi trebalo da počnu sa radom prije 18. maja.
Vijesti.me | Sourcefabric

Od jučerašnjeg presjeka pa do 08:45 sati, laboratorije Instituta za javno zdravlje završile su analizu 146 uzoraka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije koronavirusom.

Broj inficiranih od početka dešavanja nije promijenjen i iznosi 324, dok se oporavilo 266 osoba Od jučerašnjeg presjeka pa do 08:45 sati, laboratorije Instituta za javno zdravlje završile su analizu 146 uzoraka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije koronavirusom.
Vijesti.me | Sourcefabric

Bonus video: