Demos: Osloboditi učenike polumaturskih i maturskih ispita

"Smatramo utemeljenim stavove da je kontraproduktivno održavanjematurskog ispita poslije dva mjeseca života u izoloaciji i neizvjesnosti zbog pandemije, te da je odluka o polaganju maturskog ispita je donijeta napamet, bez potrebnih istraživanja", navodi se u saopštenju
1577 pregleda 4 komentar(a)
Demos, Foto: Demos, Demos, Demos, Demos, Demos, Demos
Demos, Foto: Demos, Demos, Demos, Demos, Demos, Demos

Nakon brojnih apela učenika i nastavnika koji su došli na našu adresu, DEMOS poziva Vladu CG i Ministarstvo prosvjete da ove godine polumaturante i maturante oslobodi polaganja polumaturskog i maturskog ispita, saopšteno je iz ovog političkog subjekta.

"Smatramo utemeljenim stavove da je kontraproduktivno održavanjematurskog ispita poslije dva mjeseca života u izoloaciji i neizvjesnosti zbog pandemije, te da je odluka o polaganju maturskog ispita je donijeta napamet, bez potrebnih istraživanja", navodi se u saopštenju.

On i kažu da su mnoge zemlje odustale od ovog ispita, a neke su rješenje našle u pomjeranju rokova za polaganje.

"Ukazujemo da su, na primjer, Velika Britanija, u kojoj nema tromjesečja kao od nas, pa Francuska, sa jednim od najbolje osmišljenih sistema polaganja ovog ispita, a u okruženju Makedonija, Bosna i Hercegovina, odustale su od ovih ispita. Mnoge druge zemlje su ili pomjerile rokove za polaganje (poput Grčke) ili su ga redukovale (Austrija)", kaže se u sopštenju.

Kako smatraju, problematično je što su svi ispiti zbijeni u nešto više od tri nedjelje.

"Kao što ukazuju pojedini profesori, izgovor koji dolazi iz Ministarstva prosvjete da je u ovim uslovima nemoguće otkazati maturu jer je potrebno mijenjati postojeće zakone je neodrživ. Već se ne postupa po zakonu jer, kada su gimnazijski maturski ispiti u pitanju, oni su raspoređeni u nekoliko mjeseci tokom drugog polugodišta zbog obimnosti ispita. Prvi i najteži ispit je već odavno trebalo da se održi. Ovako, svi ispiti, a ima ih četiri, su zgusnuti u nešto više od tri nedjelje", kaže se u saopštenju.

Oni kažu i da predstavnici učenika u Uniji srednjoškolaca i đačkim parlamentima ne predstavljaju mišljenje svih učenika.

"Učenici, kako je javno saopštila profesorica filozofije gđa. Jasminka Milošević, nisu imali prilike da se direktno obrate ministru jer njihovi predstavnici u Uniji srednjoškolaca i đačkim parlamentima nisu predstavljali mišljenje svih. Ministar se samo jednom sreo sa predstavnicima Unije srednjoškolaca, i to tek nakon odluke o održavanju maturskog ispita. Jedini ustupak, koji je sasvim iracionalan, jeste da će im iz zadatog gradiva isključiti posljednje tromjesečje. Ta ono je ionako najkraće tromjesečje, i skoro ništa mnogo novog se ne radi - prema većini predmetnih programa, tada se obrađuju izborne teme, a one ne ulaze u sadržaj maturskog ispita", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: