Begić: Vjernici će pod određenim uslovima uskoro moći u vjerske objekte, kafići i restorani u bližoj budućnosti biće otvoreni

Saopšteno da se još nisu stekle okolnosti za otvaranje restorana, kafića, hotela jer nisu definisana pravila i uslovi koji se moraju ispuniti
46166 pregleda 37 komentar(a)
Senad Begić, Foto: Screenshot
Senad Begić, Foto: Screenshot
Ažurirano: 08.05.2020. 18:51h

Vjernici će uskoro pod određenim uslovima moći da idu u vjerske objekte, dok će kafići i restorani u bližoj budućnosti biti otvoreni.

To je saopštio pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić.

"Vjerski objekti će biti obuhvaćeni vjerovatno u prvoj sledećoj naredbi. Vezano za litije, nismo razgovarali o takvim stvarima, a zabrana javnih okupljanja još uvijek je na snazi", rekao je Begić.

Dodao je da je "bitno popuštanje mjera za vjerske običaje".

"Imali smo sastanak sa predstavnicima sve tri glavne konfesije u Crnoj Gori i drago mi je što mogu prenijeti poruku da će moći u narednom periodu da zadovoljavaju svoje vjerske potrebe i u vjerskim objektima", kazao je Begić.

On je kazao da se još nisu stekle okolnosti za otvaranje restorana, kafića, hotela jer nisu definisana pravila i uslovi koji se moraju ispuniti.

"Situacija je pod kontrolom ali je ovo jako nezgodan protivnik, situacija može da se preokrene. Ne želimo da idemo brzo jer sve što uradimo previše brzo ili pogriješimo može da nam se vrati kao bumerang. Sve što se dešava na terenu redovno pratimo i evaluiramo tako da ne postoje neki fiksni termini koji se ne mogu promijeniti. Kafići i restorani danas ne, ali u bližoj budućnosti da", istakao je Begić.

On je najavio da će u bliskoj budućnosti biti ukinuta zabrana kretanja od 23 do 5 sati ujutro.

"Kada smo produžili dozvoljeno vrijeme kretanja reakcija javnosti je bila kao da smo sve mjere ukinuli. Pažljivo pratimo popuštanje mjera u noćnim satima. U dogledno vrijeme ograničenje kretanja će biti mjera koju ćemo popustiti. Što se tiče posjete drugim domaćinstvima to se može vratiti kao bumerang pa ćemo biti pažljivi", kazao je Begić.

Dodao je i da nigdje precizno kraj stanja epidemije nije definisan.

"U epidemiološkim krugovima za kraj bolesti se uzima vrijeme koje je jednako duplom vremenu inkubacije. Znači 28 dana bez registrovanog slučaja. Trenutno smo najbliži periodu 28 dana bez novoregistrovanog slučaja", kazao je Begić.

Uskoro međugradski saobraćaj

Begić je najavio da će uskoro biti omogućen međuopštinski saobraćaj po regionima.

"Kompletno primorje zajedno sa Cetinjem će predstavljati jedan region, centralni region su opštine Podgorica, Tuzi, Dailovgrad, Nikšić, Šavnik i Plužine, a treći region biće sjeverne opštine", rekao je on.

Hrapović: Od 11. maja normalizacija rada u zdravstvenim ustanovama

Od 11. maja biće uspostavljena normalizacija rada u zdravstvenim ustanovama nakon poboljšanja epidemiološke situacije u Crnoj Gori.

To je saopštio Ministar zdravlja Kenan Hrapović na konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Kenan Hrapović
Kenan Hrapović(Foto: Screenshot)

"Donijeta je odluka i da Dom zdravlja u Tološima ostane kao punkt za rad sa osobama sumnjivim na kovid-19", rekao je Hrapović.

Ukidaju se privremene bolnice u Podgorici, Baru i Beranama.

Miranović: Postupili smo po najboljim preporukama

Šefica operativnog štaba Vesna Miranović kazala je da su u karantinima trenutno 343 lica.

Vesna Miranović
Vesna Miranović(Foto: Screenshot)

"Karantini predstavljaju način da osobe koje se vraćaju u svoju državu izbjegnu kontakt sa populacijom koja je zdrava da bi spriječili razvoj novih klastera. Postupili smo po najboljim preporukama i osnažili instituciju i spriječili 12, 13 novih kalastrera", rekla je Miranović.

Ona je govoreći o domovima za stare, navela "da smo uspjeli da sačuvamo njihove živote i zdravlje".

"Bitka nije prestala, traje i dalje. Naša je obaveza je da tim ljudima produžimo život i da on bude kvalitetan.

Bonus video: