Od ponedjeljka na pregled, put i u crkvu

Još ne razmišljaju o ukidanju zabrane kretanja nakon 23 h i posjeta drugim domaćinstvima
17667 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević

Građanima će od ponedjeljka biti dopušteno da putuju automobilom ili autobusom u drugu opštinu, u okviru regija, ali i da idu u vjerske objekte i na specijalističke preglede u bolnice.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je juče da normalizacija rada zdravstvenih ustanova kreće od 11. maja, kako bi se u Kliničkom centru (KC), opštim i specijalnim bolnicama i ostalim ustanovama u mreži obezbijedila dostupnost pregleda. “Ustanove su dužne da organizuju rad tako što će pacijente koji su imali zakazani termin prethodna dva mjeseca pregledati po prioritetima u smjenskom radu, dok će prijepodnevni biti na raspolaganju izabranim doktorima od ponedjeljka za nova zakazivanja. Preporuka je da se pozovu svi pacijenti koji nisu obavili pregled...”, rekao je Hrapović.

Prema upustvima koje je objavila Vlada, obezbijediće se da svi pacijenti tokom boravka u ustanovi nose zaštitne maske, a poštovaće se fizička distanca od najmanje dva metra između pacijenata. Biće obezbijeđena sredstva za dezinfekciju na ulazu i izlazu iz zdravstvene ustanove. Vlada je odlučila da odloži programe skrininga raka debelog crijeva, raka dojke i grlića materice dok traju mjere...

“Nastaviće se rad u punktu za pacijente „sumnjive na infekciju virusom Covid- 19“ koji je otvoren u zdravstvenom objektu Tološi i obezbijediće se upućivanje i transport pacijenata na liječenje van Crne Gore, isključivo u slučajevima životne ugroženosti pacijenta”, kazali su iz Vlade.

Hrapović je juče rekao da će bolnica u Nikšiću za psihijatrijske pacijente pozitivne na Covid i Codra kao klinika za trudnice pozitivne na novi koronavirus ostati u tom režimu do kraja maja. “Biće ukinute privremene bolnice u Podgorici, Baru i Beranama i vratiće se prvobitnoj funkciji, a kompletan materijal i oprema biće popisani, konzervisani i odloženi tako da omogućavaju brzu i laku dostupnost za slučaj pogoršanja epidemiološke situacije”, rekao je Hrapović.

U skladu sa preporukom Kriznog medicinskog štaba biće u zdravstvenim ustanovama zadržano oko 150 bolesničkih kreveta za Covid pacijente.

Šefica operativnog štaba Vesna Miranović kazala je juče da je u karantinima 343 lica, koji su dobrog opšteg stanja, dok je u institucionalnom karantinu u podgoričkom studentskom domu 15 osoba pozitivnih na Covid, koji nemaju nikakve simptome, a bili su u kontaktu sa zaraženima.

Dozvoljeno putovanje u okviru tri regije

Prevoznici u putnom i pomorskom saobraćaju obavezni su da primjenjuju mjere prevencije Instituta za javno zdravlje (IJZ). Svi putnici moraće da nose zaštitne maske, nije dopušteno stajanje u vozilu, odnosno plovilu.

Automobilima i javnim prevozom biće moguće kretanje u primorskom regionu između opština Bar, Budva, Herceg Novi, Kotor, Tivat i Ulcinj, kao i Cetinja. Prevoz je od ponedjeljka dozvoljen i između Podgorice, Cetinja i opština Danilovgrad, Tuzi, Nikšić, Šavnik i Plužine, kao i u sjevernom regionu između opština Pljevlja, Žabljak, Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Plav, Rožaje, Andrijevica, Petnjica i Gusinje.

“U putničkom motornom vozilu ne mogu se u isto vrijeme prevoziti više od dva punoljetna lica, osim ako se prevoze članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva. Ova zabrana ne odnosi se na vozila pravnih lica kojima se vrši prevoz zaposlenih, vozila predstavnika medija i vozila koja se koriste za potrebe hitnih interventnih službi (zdravstvo, policija, vojska, vatrogasne službe i slično). Omogućen je i prevoz putnika u unutrašnjem pomorskom saobraćaju”, saopšteno je iz Vlade.

Begić: Kafići u bliskoj budućnosti

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić rekao je juče da još nisu definisani uslovi pod kojima će se otvoriti kafići i restorani, kao i da će se to desiti “u bliskoj budućnosti”. “Može se reći da smo suzbili širenje virusa i da je pod potpunom kontrolom. Ovo je jako nezgodan protivnik i situacija može da se preokrene”, kazao je Begić.

U IJZ još ne razmišljaju da ukinu zabranu kretanja od 23 sata, ali ni zabranu koja se odnosi na posjete tuđim domaćinstvima. “Onog trenutka kad smo produžili dozvoljeno vrijeme kretanja, reakcija je bila takva kao da smo sve mjere ukinuli. Jako pažljivo pristupamo. Privredni i ugostiteljski objekti ne rade nakon 23 sata, pa ne postoji razlog da razmišljamo o totalnom ukidanju ograničenja kretanja”, rekao je Begić.

On je kazao i da bi se ukidanje zabrane posjeta tuđim domaćinstvima u ovom trenutku moglo vratiti kao bumerang. Begić je rekao da bi se kraj epidemije novim koronavirusom mogao proglasiti ako 28 dana ne bi bilo novoregistrovanog slučaja Covida-19.

On je kazao i da Crna Gora nije uvozila sporne maske od više od 60 proizvođača iz Kine, za koje je američka Služba za hranu i ljekove (FDA) povukla odobrenje. “Radilo se o tome da li maske zadovoljavaju filtracionu sposobnost i standarde koji su označeni. Nismo imali isporuku tih maski”, pojasnio je Begić.

Bez novozaraženih, aktivnih slučajeva 49

Ni juče nije bilo novoregistrovanih slučajeva novog koronavirusa, kao ni pacijenata na bolničkom liječenju. Prema podacima IJZ, od Covida-19 juče se oporavila još jedna osoba, pa je broj aktivnih slučajeva 49. U Podgorici je 27 inficiranih, Ulcinju 10, Baru četiri, Gusinju troje, Plavu dvoje i u Nikšiću, Herceg Novom i Bijelom Polju po jedan slučaj.

I zaposleni u domovima dobiće 15 odsto povišice

Nacionalno koordinaciono tijelo predložilo je Vladi da zaposleni u staračkim domovima i Zavodu „Komanski most“ budu nagrađeni sa 15 odsto povišice na zaradu kao i zaposleni u zdravstvu.

Bonus video: