Nastavljeno suđenje ljekarima bjelopoljske bolnice zbog infekcije beba

Predstavnici optužbe i odbrane bili su gotovo saglasni da je nalaz vještaka SMO iz Beograda nepotpun i nejasan i da postupak traje nedopustivo dugo - šest godina
1440 pregleda 0 komentar(a)
Okrivljena Haka Tahirović juče ispred suda, Foto: Jadranka Ćetković
Okrivljena Haka Tahirović juče ispred suda, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 09.05.2020. 09:57h

U Višem sudu u Bijelom Polju juče je prihvaćen predlog tužiteljke Ljubinke Madžgalj: da se ponovo saslušaju vještaci Sudsko-medicinskog odbora (SMO) iz Beograda i objasne šta je to - opasna zarazna bolest.

To je saopšteno u nastavku suđenja bjelopoljskim ljekarima optuženima za infekciju pet beba u novembru 2014. godine, od kojih je jedna preminula.

Predstavnici optužbe i odbrane bili su gotovo saglasni da je nalaz vještaka SMO iz Beograda nepotpun i nejasan i da postupak traje nedopustivo dugo - šest godina.

Ono što je zanimalo tužiteljku, interesuje i novopostupajućeg sudiju Dragana Mrdaka, koji je prihvatio predlog za neposrednim saslušanjem vještaka.

Prema ocjeni advokata Draga Konatara, branioca optuženih Hake Tahirović i Toma Jeremića, u Zakonu o zaštiti stanovništva među propisanim bolestima nema “neonatalne sepse”, kako to tvde vještaci: “Koji se uporno i nezakonito bave pravnim pitanjima, umjesto medicinskim. Pa kad je nema među zaraznim bolestima kako onda može biti ‘opasna zarazna bolest’, niti je 2014. godine postojalo stručno medološko uputstvo kojim se definišu opasne zarazne bolesti, odnosno kriterijumi za određivanje i prijavljivanje opasnih zaraznih bolesti”.

Pravni zastupnik okrivljenog Zvonka Puletića, advokat Nikola Medojević, dodao je da možda nema potrebe za ponovnim pojavljivanjem vještaka na sudu: “S obzirom na to da stvarnost ovog postupka ukazuje da njegovo rješenje u pravnim pitanjima, što je posao i stvar suda i njegovog odlučivanja”, kazao je Medojević. Advokat Hamid Ganjola - zastupnik oštećene strane, kazao je, međutim, da je vještačenje neophodno.

“Krivica optuženih se zasniva u tome da su njihovim postupanjem doveli u opasnost živote rođenih beba i da su zbog infekcije izazvali da dođe do opasne zarazne bolesti”.

Otac preminule bebe Slaviša Knežević, rekao je da se postupak nedopustivo odugovlači i poručio.

“Grob na Kisjelim vodama dovoljno govori sve. Moje dijete je mrtvo, umjesto da sada ide u školu. Mislim da je vrijeme da se ovo završi, da treba da se raščlani, konačno da se nađe pravda za moje dijete”, kazao je on.

Roditelj Predrag Karišik podsjetio je da će to biti treće vještačenje Sudsko-medicinskog odbora.

“Moja očekivanja od partijskog suda DPS-a nijesu velika. Kao što ovih dana imamo izvještaje o problemima u pravosuđu, tako i ja ne očekujem ništa od suda koji je zarobljen od vrha DPS-a”.

Prvostepenom presudom Tomislav Jeremić i Haka Tahirović osuđeni na po sedam mjeseci zatvora, dok su Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević osuđeni na po šest mjeseci kućnog pritvora. Apelacioni sud je tu odluku preinačio i osudio ih na po godinu zatvora.

Vrhovni sud je potom naložio ponovno suđenje. Nastavak suđenja je zakazan za 16. jun.

Bonus video: