Bečić: Današnji dan jedan od najznačajnijih u crnogorskoj istoriji

"Naime dogodilo se da se datum pobjede nad fašizmom podudari sa datumom smrti jedne od ikona antifašizma na ovim prostorima – Ljuba Čupića. Na taj način, istorija nam je uputila jednu od snažnijih i univerzalnih poruka da je pobjeda neodvojiva od žrtve", kaže Bečić
2591 pregleda 1 komentar(a)
Bečić, Foto: Demokrate
Bečić, Foto: Demokrate

U ime Demokratske Crne Gore i u svoje ime, svim građankama i građanima Crne Gore, lider ove partije Aleksa Bečić, čestitao je 9. maj, Dan pobjede i Dan Evrope.

"Mnogo je razloga da Crna Gora ovaj datum smatra jednim od najznačajnijih u svojoj bogatoj i svijetloj istoriji jer je nemjerljiv doprinos naših antifašističkih boraca i slobodara u oslobađanju Evrope od najveće pošasti – fašizma", kaže se u saopštenju.

Istorija Drugog svjetskog rata na svojim nemirnim valovima iznijela je, za nas, kako kaže, jednu posebnu simboliku.

"Naime dogodilo se da se datum pobjede nad fašizmom podudari sa datumom smrti jedne od ikona antifašizma na ovim prostorima – Ljuba Čupića. Na taj način, istorija nam je uputila jednu od snažnijih i univerzalnih poruka da je pobjeda neodvojiva od žrtve", kaže Bečić.

"Tako je i udar fašizma kod nas našao iskru pobjede i slobode u neponovljivom osmjehu Čupića uoči strijeljanja koji se upravo sa našeg tla vinuo u sazvježđa univerzalnih simbola prkosa zlu i nepravdi. Osmjeh Ljuba Čupića, stoga, treba da bude naše „vjeruju“, u svim sličnim okolnostima neophodnosti borbe protiv svih nepravdi i u našem vremenu", kaže se u saopštenju..

Danas je, tvrdi Bečić, obaveza onih koji istinski baštine antifašističke tekovine da se, držeći na umu upravo taj osmjeh, nepokolebljivo bore za ljudska prava i slobode, za tolerantan odnos prema drugom i drugačijem, za poštovanje prava na raznolikost, za međunacionalno i međuvjersko razumijevanje i solidarnost.

"Neophodnost te borbe je utoliko veća što danas sa relevantnih međunarodnih adresa dobijamo izvještaje da nismo demokratska država, da smo posljednji s obzirom na slobodu medija i da se ne razrješavaju slučajevi ubistva i napada na novinare, da smo odbacili sve evropske vrijednosti utemeljene na jednakosti i slobodi, da se, na različitim nivoima, sprovodi diskrimacija, da su institucije zarobljene, da je pravosuđe u nedostojnom položaju...", kaže se u saopštenju.

"U želji da naša savremenost uskoro postane onakvom kakva će dati puni smisao nezaboravljenoj borbi i žrtvi naših predaka u Drugom svjetskom ratu, još jednom, srdačno, svim građankama i građanima Crne Gore, čestitam 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, kao i Dan Evrope", zaključio je lider Demokrata.

Bonus video: