Afera "Respiratori": BTL-u blokirani računi zbog pet miliona eura

Advokat podgoričke firme Goran Petrović kaže da nijesu primili ništa od Privrednog suda, a sutkinja Marina Đurović u obrazloženju navodi da je predlog za određivanje privremene mjere poslat 22. aprila, ali se vratio neuručen sa konstatacijom poštara - “ne radi zbog virusa”
36975 pregleda 20 komentar(a)
Blokirani računi kompanije “BTL Medical Montenegro”: Vlasnica Sanja Lekić, Foto: Preduzetnica.me
Blokirani računi kompanije “BTL Medical Montenegro”: Vlasnica Sanja Lekić, Foto: Preduzetnica.me

Centralna banka Crne Gore (CBCG) blokirala je račune kompanije “BTL Medical Montenegro” zbog potraživanja srpske firme “Sinofarm” od pet miliona eura - potvrđeno je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) i “Vijesti”.

Ona je to uradila na osnovu rješenja Privrednog suda o privremenoj zabrani raspolaganja novcem, čime je završena prva runda u aferi “respiratori”, u kojoj beogradska kompanija za pet miliona eura nije dobila 200 naručenih respiratora.

U rješenju sutkinje Privrednog suda Marine Đurović, piše da se privremeno zabranjuje “BTL Medicalu” da raspolaže sa pet miliona eura kod svih poslovnih banaka u zemlji kod kojih ima domaći ili devizni račun, a nalaže se CBCG-u da svim bankama kod kojih oni imaju račun uskrati ovoj kompaniji ili trećem licu isplatu tog novca.

Potvrđujući odluku CBCG, advokat “BTL Medicala” Goran Petrović je kazao da je akt Privrednog suda bez presedana, “jer na adresu kompanije nije stigao ni predlog odluke, ni rješenje”.

U obrazloženju, sutkinja Đurović navodi da je predlog za određivanje privremene mjere poslat BTL-u na izjašnjenje 22. aprila, ali se vratio neuručen sa konstatacijom poštara “ne radi zbog virusa”. Predlog je zatim poslat izvršnoj direktorki na adresu iz Centralnog registra Poreske uprave u Danilovgradu, ali se opet vratio neuručen sa konstatacijom poštara “nepoznat na datoj adresi”. Sud je, navodi Đurović, telefonskim putem obavijestio “BTL Medical” 4. maja, ali ni tada nijesu preuzeli dokumente, što je konstatovano na dostavnci.

Svrha postupka obezbjeđenja je, kako se ističe u obrazloženju, da se očuva stanje do razrješenja spornog odnosa među strankama i usmjerena je na sprečavanje nenadoknadive štete koja bi nastupila po predlagača. Privremena mjera traje do pravosnažnog okončanja parničnog postupka, koji će, naglašeno je, predlagač pokrenuti u roku od 15 dana od dana prijema rješenja.

Advokatica Marija Radulović iz kancelarije “Rodić”, koja zastupa beogradsku firmu “Sinofarm”, kazala je da je odluka Privrednog suda za njih očekivana.

“Sve okolnosti slučaja i radnje preduzete od strane ‘BTL Medical Montenegro’ u prethodnom periodu potvrđuju postojanje opasnosti da će potraživanje našeg klijenta biti osujećeno, zbog čega je određivanje ovakve mjere bilo neophodno i opravdano”, kazala je Radulović.

Ona je najavila da će u daljem postupku Privrednom sudu podnijeti tužbu protiv “BTL Medicala” za povraćaj uplaćenih pet miliona eura, pripadajućih kamata i naknade štete njihovom klijentu.

Dvije kompanije su 28. marta potpisale ugovor o kupoprodaji 200 respiratora “ACM 812A” za pet miliona eura, a dan kasnije još jedan vrijedan 3,9 miliona eura za još 200 marke „shangrila 510S“. Respiratori su, prema preuzetim obavezama podgoričke firme, trebalo da budu otpremljeni iz Kine dva dana kasnije nakon ukupnog avansa od 8,9 miliona eura, koliko je beogradska firma uplatila 30. marta.

“BTL Medical” je, međutim, nekoliko dana kasnije, 3. aprila, obavijestio da ne može na vrijeme da ispuni obaveze, zbog čega je “Sinofarm” zatražio povraćaj novca, posebno ukazujući na to da je “nabavka respiratora na tržištu postala od krucijalne važnosti za zdravstvene sisteme i da je zbog katastrofalne slike širenja pandemije koronavirusa i broja oboljelih Srbija imala urgentnu potrebu za predmetnim respiratorima u ugovorenom roku isporuke”.

U međuvremenu, “BTL Medical” je vratio 3,9 miliona, ali ne i preostalih pet miliona, poručujući da ne prihvata raskidanje tog ugovora “jer se on izvršava”. Iz “Sinofarma” su priznali da su “napravili neoprostivu komercijalnu grešku”, jer su novac uplatili bez bankarske garancije i samo na riječ izvršne direktorice podgoričke kompanije Olivere Đuranović, pa ga sada traže sudskim putem.

Respirator (ilustracija)
Respirator (ilustracija)(Foto: atlebs.com)

“Propisano je da se može odrediti privremena mjera za obezbjeđenje novčanog potraživanja ako je predlagač obezbjeđenja učinio vjerovatnim postojanje potraživanja i opasnost da će bez takve mjere protivnik obezbjeđenja osujetiti ili znatno otežati naplatu potraživanja, time što će svoju imovinu, odnosno svoja sredstva otuđiti, prikriti ili na drugi način njima raspolagati”, navodi se u obrazloženju, uz konstataciju da su oba uslova ispunjena.

Cijeneći navode predloga i priložene dokaze, sud je ocijenio da je predlog za određenje privremene mjere osnovan, zaključila je sutkinja Đurović.

Iz beogradskog “Sinofarma tvrde” da je BTL uključio u čitav posao još dva posrednika, firme iz Rijeke i sa Kipra, te da su svi računali na veliku zaradu, jer su provjerom, navodno, ustanovili da je Kinezima od pet miliona bilo uplaćeno samo 2,1 milion eura.

Podgorička kompanija “BTL Medical” u vlasništvu Sanje Lekić, koja prije epidemije COVID-19 nije bila među značajnijim uvoznicima medicinske opreme u Crnoj Gori, našla se u središtu još jedne sporne trgovine respiratorima, za potrebe zdravstvenog sistema Bosne i Hercegovine.

Bosanski mediji objavili su u četvrtak da se kompanija pominje kao posrednik u nabavci respiratora za potrebe tamošnjeg zdravstva, a da cijeli posao istražuje i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Ova agencija je tamošnjem sudu i tužilaštvu predala izvještaj o pretresima u Federalnoj upravi civilne zaštite i firmi “Srebrena malina”, sa kojom se “BTL” pominje u ugovoru o nabavci 100 respiratora. U okviru istrage koju vodi Tužilaštvo BiH, sud BiH je juče donio odluku o blokadi računa firme “Srebrena malina” u Privrednoj banci Sarajevo. U trenutku blokade, kako je javilo “Oslobođenje”, na računu firme bilo je oko 1,1 milion maraka, odnosno 550 hiljada eura.

Prema dokumentu koji je objavio portal Klix.ba, “BTL” je 14. aprila sklopio ugovor s prodavcem 100 respiratora “ACM 812A”, firmom “Shangai ChangQi Medical Tehnology Center”, vrijedan 3,9 miliona eura. U ugovoru između “Shangai ChangQi Medical Tehnology Center” i “BTL-a” navodi se da je nakon konsultacija između dobavljača i kupca zaključen ugovor u skladu sa važećim zakonima i propisima Narodne Republike Kine.

Istog dana je u aneksu ugovora definisano da je prodavac respiratora kineska firma “Shangai ChangQi”, a kao krajnji kupac navodi se poljoprivredna kompanija “Srebrena malina”. Između njih pominje se kao kupac i “BTL”, očigledno u svojstvu posrednika. Prema aneksu ugovora, isporuka se očekivala 21. aprila. Lekićeva je za N1 kazala da je stupila je u kontakt sa osobama iz “Srebrene maline”, ali da sa njima nije potpisala ugovor niti sarađivala. “Firma ‘BTL Medical’ nije isporučila robu za firmu ‘Srebrena malina’ u BiH. Bili su iz tužilaštva tu, dobili su sav uvid u dokumentaciju i možete se dalje obratiti njima”, kazala je ona bosanskim novinarima.

“BTL” je ranije sa Kliničkim centrom Crne Gore potpisao ugovor o nabavci 15 kineskih respiratora za oko 322.000 eura, za koje je dobila avans od 150.000 eura. Naručeni respiratori marke “CWH-3010” kineskog proizvođača „Nanjing Chenwei Medical equipment“ nijesu stigli. Nezvanična saznanja CIN-CG su da je Lekićeva vratila avans, ali to nijesu potvrdili iz KCCG-a.

Umjesto aparata pismo iz Rijeke

Respiratori koje je “BTL Medical” trebalo da isporuči “Sinofarmu” bili su, navodno, spremni za isporuku iz Kine 24. aprila. To se vidi iz dokumenta koju je potpisao direktor hrvatskog “Exotradea” Borna Cicero, u koji smo imali uvid. To je, inače, još jedan posrednik u poslu sa respiratorima između “Sinofarma” i podgoričke kompanije.

“Stoga je potrebno da, u skladu sa odlukama nadležnih organa Republike Kine, dostavite potvrdu Ambasade Republike Srbije u Kini da su ovih 200 komada medicinskih respiratora namijenjeni izvozu u Republiku Srbiju i da će se koristiti u bolnicama u Srbiji za liječenje pacijenata od pandemije COVID-19”, navodi se u dokumentu riječke kompanije od 23. aprila upućenoj BTL-u.

“Sinofarm” je sa podgoričkom kompanijom raskinuo ugovor prije toga, početkom aprila. Cicero se na kraju pisma BTL-u izvinjava za kašnjenje u isporuci “ove ogromne robe, ali priroda trgovine ovim dobrima u Kini je trenutno takva i bez ovdje zatraženih potvrda predmetni respiratori neće moći biti otpušteni”.

Advokat “BTL Medicala” kazao je da je ovaj dokument dostavljen “Sinofarmu”, Ambasadi Srbije u Pekingu, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i šefu kabineta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Petrović ističe da nisu dobili potvrdu traženu od srpskih vlasti.

CIN CG

Bonus video: