Perković: Sud da naloži selidbu grobova njemačkih vojnikaiz Drugog svjetskog rata

Povodom 75 godina pobjede nad fašizmom, “konzul SFRJ” podnio tužbu protiv države
3527 pregleda 4 komentar(a)
“Izjednačavanjem dželata i žrtvi vrši se banalno prekrajanje istorije”: Marko Perković, Foto: Luka Zeković
“Izjednačavanjem dželata i žrtvi vrši se banalno prekrajanje istorije”: Marko Perković, Foto: Luka Zeković

Nevladina organizacija „29.11.43.“ iz Tivta, kojom rukovodi “generalni konzul SFRJ Marko Perković”, podnijela je Osnovnom sudu u Podgorici tužbu protiv države Crne Gore, kojom traži uklanjanje spomenika njemačkim vojnicima koji su sahranjeni u okviru kasarne u Golubovcima.

Od Osnovnog suda traže da donese presudu kojom bi državu obavezao da izvrši deložaciju grobova njemačkih vojnika sahranjenih na tom mjestu, a koji su poginuli tokom Drugog svjetskog rata. Perković je naveo da tužbu podnosi u čast Dana pobjede 9. maja i 75. godišnjice pobjede nad fašizmom.

On je u dokumentu koji je juče dostavio Sudu, a u koji su “Vijesti” imale uvid, podsjetio da je Vlada potpisala Sporazum o grobovima stradalih u ratovima sa Vladom Savezne Republike Njemačke. Dodaje da je za njegovu realizaciju na sjednici održanoj 6. 10. 2011. usvojila predlog da se za ratno groblje njemačkih vojnika stradalih u II svjetskom ratu na teritoriji Crne Gore opredijeli prostor površine 2.600 kvadrata u jugoistočnom dijelu kasarne „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu.

Perković je naveo da je Vlada, “takođe pod pritiskom Berlina”, kasnije za lokaciju odredila katastarsku parcelu od 2.600 kvadrata u sjevernom dijelu vojnog aerodroma Golubovci.

On napominje da je članom 10 Zakona o spomen-obilježjima, između ostalog, predviđeno da nije dozvoljeno podizati spomen-obilježje za događaj koji simbolizuje, odnosno označava saradnju sa okupatorom, njegovim saveznikom ili pomagačem, kao ni licu koje je bilo saradnik okupatora, njegovog saveznika ili pomagača, ili koje je zastupalo fašističke, šovinističke ili nacističke ideje ili ideologije.

“Fašistički vojnici nisu poštovali nijednu konvenciju, niti odredbe ratnog prava, već su počinili brojne monstruozne zločine do tada nezapamćene u civilizovanom svijetu, o čemu je istorija dala svoj sud. Nemoguć je svaki pokušaj revizije toka i ishoda II svjetskog rata i suspendovanje istorijskih odluka Drugog i Trećeg zasjedanja AVNOJ-a, konferencija na Jalti i Teheranu, Nirnberškog procesa i denacifikacije Njemačke”.

On je istakao da je odabir kasarne u Golubovcima za sahranu njemačkih vojnika najpodlije podmetanje kontinuiranoj crnogorskoj antifašističkoj vertikali od 13. jula 1941. do danas.

“Izjednačavanjem dželata i žrtvi vrši se banalno prekrajanje istorije i na najbrutalniji način vrijeđa 1.706.000 žrtava iz kojih se rodila nova Jugoslavija, koju su velike sile priznale kao treću silu pobjednicu u antifašističkoj koaliciji naroda Evrope, u kojoj se ni jedan narod nije tako masovno digao na oružje protiv okupatora kao u Crnoj Gori, što je svojevrstan fenomen”.

On navodi da je Vlada Ministarstvu odbrane dala u obavezu realizaciju citiranog sporazuma, čime je prouzrokovala ogromnu štetu sa nesagledivim posljedicama. Neke od posljedica su, kako je naveo, da se skrnavi kasarna u Golubovcima i derogira njena isključiva namjena, vrijeđaju slobodarska i antifašistička osjećanja građana Crne Gore koji su vaspitani u tradicionalnom patriotskom duhu, vrši se negativan uticaj na mlade generacije u vremenima kada je fašizam u mutiranom obliku prisutan u raznim sferama svakodnevnog života.

Perković navodi da su posljednje dvije Vlade pogazile zakletvu datu prilikom svog izbora u Skupštini da će „poštovati Ustav i zakone Crne Gore“.

Bonus video: