BROJNA SLAVLJA I PROSLAVE OTKAZANE

Svadbi nema, ne zna se ni kad će ih biti

Mjesecima unaprijed zakazana veselja građani su počeli da otkazuju polovinom marta, kada su stupile na snagu mjere NKT-a, ta praksa nastavljena je u aprilu i maju, a vlasnici ugostiteljskih objekata tvrde da se otkazuju i rezervisani termini za jun, pa i jul, zbog dešavanja sa koronavirusom
33389 pregleda 15 komentar(a)
Restoran "Gošovic" na Zlatici, Foto: BORIS PEJOVIC
Restoran "Gošovic" na Zlatici, Foto: BORIS PEJOVIC

Brojna svadbena slavlja i druge proslave otkazane su u Podgorici u posljednja dva mjeseca, ali nije poznato da li je smanjen broj parova koji su se vjenčali pred matičarem zbog pandemije koronavirusa.

Iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu “Vijestima” nijesu odgovorili da li je i koliko bilo otkazanih sklapanja brakova pred matičarem od početka krize u vrijeme dok su na snazi mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), odnosno koliko ih ove godine zaključeno. Nisu odgovorili ni na pitanje koliko je prošle godine sklopljeno brakova.

Sklapanje brakova pred matičarem u Podgorici, prema saznanjima “Vijesti”, odvijalo se nesmetano, ali samo uz prisustvo mladenaca i kumova.

Mjesecima unaprijed zakazana svadbena veselja građani su počeli da otkazuju polovinom marta, kada su stupile na snagu mjere NKT, ta praksa nastavljena je u aprilu i maju, a vlasnici ugostiteljskih objekata tvrde da se otkazuju i rezervisani termini za jun, pa i jul, jer su mnogi građani u strahu zbog dešavanja sa koronavirusom.

Ugostitelj iz Podgorice Saša Gošović kazao je “Vijestima” da im je od 14. marta pa do 7. maja, otkazano 25 svadbenih veselja, a ukupno stotinu događaja.

“Pored svadbi, otkazani su i rođendanska i razna druga slavlja i događaji”, pojasnio je Gošović.

Istakao je da su u hotelijerstvu otkazi počeli mnogo ranije, odnosno da su se poklopili sa dešavanjima u svijetu sa koronavirusom.

“Dakle, gosti su nam otkaze za smještaj u našem hotelu počeli da daju početkom godine, kada se pojavio koronavirus. Do sada nam je otkazano 2.000 noćenja”, precizirao je Gošović.

On je kazao da je taj trend najavljen i za iduće mjesece, odnosno da gosti iz inostranstva zbog aktuelne situacije otkazuju rezervisani smještaj za jun, jul, pa i avgust.

“Stranci su takvi, oni unaprijed mjesecima planiraju”.

Gošović je naglasio da u njegovoj firmi nije bilo otkaza, ali da je situacija neizvjesna zbog brojnih nedoumica.

“Počeli smo sa čišćenjem i pripremama za otvaranje, ali nemamo nikakvih zvaničnih informacija šta treba da radimo, kako će sve da funkcioniše. Mnogo je nedoumica, moramo da se pripremimo, niko nam ništa ne objašnjava od nadležnih, jedino što saznajemo iz razgovora sa drugim ugostiteljima i nezvanično”. Gošović je naglasio da će za zaštitne maske i rukavice namijenjene osoblju dnevno morati da izdvaja pedeset eura.

“To su veliki izdaci. Jer ne mogu jedan par rukavica da nose cijeli cijeli dan, maske se moraju mijenjati. Za zaposlene smo proračunali da će nam trebati dnevno pedeset eura za zaštitnu opremu”.

1.139 brakova sklopljeno je u Podgorici prošle godine, a prema najnovijim podacima Monstata - zabilježen je 291 razvod

Prema informacijama “Vijesti”, u Podgorici su prestale s radom pojedine firme koje su se bavile izdavanjem stanova na dan, zbog situacije sa koronavirusom.

Tokom 2019. godine u Podgorici je zaključeno 1.120 brakova, a naknadno je upisano 115 zaključenih van teritorije glavnog grada. To su zvanični podaci iz izvještaja o radu gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića, a o kojem će odbornici Glavnog grada raspravljati 15. maja.

Iz matičnog registra vjenčanih izdata su 3.763 izvoda i 327 internacionalnih izvoda.

“Elektronskim putem su poručena 144 izvoda”, piše u dokumentu.

Sekretarijat za lokalnu samoupravu za zaključenje braka, kako se navodi, po osnovu lokalnih komunalnih taksi naplatio je 76.560 eura, za izdavanje izvoda iz matičnog registra vjenčanih 7.526, za izdavanje internacionalnih izvoda 2.289 i za naknadne upise u matični registar vjenčanih 805 eura.

Prema najnovijim podacima Monstata objavljenim prošle sedmice, u Podgorici je lani sklopljeno 1.139 brakova, a zabilježen je 291 razvod.

MONSTAT prebrojao lani 3.523 braka i 841 razvod u CG

U Crnoj Gori tokom prošle godine sklopljena su 3.523 braka, a registrovan je 841 razvod.

Broj sklopljenih brakova u 2019. godini veći je za 6,1 odsto u odnosu na 2018. godinu, pokazuju najnoviji podaci Monstata.

“Statistika u 2019. godini bilježi pad broja razvedenih brakova za 0,9 odsto u odnosu na 2018. Odnosno, pad sa 849 razvedenih brakova u 2018. na 841 u 2019.”.

Pri sklapanju prvog braka, prosječna starost mlade je 28, a mladoženje 31 godina.

Najveći broj sklopljenih brakova zabilježen je 2013. godine - 3.847, a razvedenih 2018 - 849.

Najviše sklopljenih brakova, prema podacima Monstata, lani je bilo u Podgorici (1.139), a najmanje u Šavniku - pet.

U glavnom gradu je zabilježen 291 razvod, dok u Šavniku i Plužinama nije nijedan.

Najviše sklopljenih brakova je bilo u septembru - 435, odnosno 12,3 odsto od ukupnog broja.

Najveći broj razvoda brakova desio se u novembru (90).

Od ukupnog broja sklopljenih brakova, kako se navodi, svoj prvi zakonski brak sklopilo je 94,5 odsto pripadnica ljepšeg pola (3.332) i 91,2 odsto mladoženja (3.215), drugi pet odsto nevjesta (175) i 7,9 odsto mladoženja (279). Treći i više 0,3 odsto nevjesta (9) i 0,8 odsto mladoženja (27), dok je bez informacije za 0,2 odsto (7) nevjesta i 0,1 odsto (2) mladoženja.

Svaki 33. brak pukne već prve godine

Od ukupnog broja razvedenih brakova, lani je 3,1 odsto raskinuto u prvoj godini, a 51,5 odsto trajalo je od jedne do devet godina.

U periodu od 10 do 19 godina trajanja braka, razvedeno je 25,9 odsto brakova, a 19,5 procenata je raskinuto nakon 20 i više godina zajedničkog života. Prosjek godina starosti prilikom razvoda braka za žene je 38, a za muškarce 42 godine.

“U 2019. godini najveći broj razvedenih brakova čine bračne zajednice sa djecom, 57,2 odsto, odnosno 481. Od ukupnog broja razvedenih brakova 40,8 odsto, odnosno 343, čine brakovi bez djece i za dva odsto njih, odnosno 17 zajednica nema podataka o izdržavanoj djeci”, navodi se iz Monstata.

Od ukupnog broja razvedenih brakova sa izdržavanom djecom u 85,9 odsto slučajeva bilo je jedno ili dvoje, a u 14,1 odsto troje i više djece.

“Vršenje roditeljskog prava, nad izdržavanom djecom, povjereno je majci u 79,4 odsto slučajeva od ukupnog broja razvedenih brakova sa djecom. Ocu je povjereno 9,8 odsto, roditeljima 10,2 odsto djece i drugim osobama i ustanovi 0,6 odsto djece”.