U autobus sa maskom i čistim rukama

Nadležni preporučuju da najviše dvije osobe sjede u istom redu, nema stajanja, obavezna dezinfekcija površina...
29500 pregleda 20 komentar(a)
Aktivno 25 slučajeva kovida, u Podgorici šest inficiranih, Foto: Boris Pejović
Aktivno 25 slučajeva kovida, u Podgorici šest inficiranih, Foto: Boris Pejović

Od novog koronavirusa do juče popodne oporavilo se skoro 90 odsto inficiranih, a novi slučajevi nisu zabilježeni među analiziranih 294 uzoraka.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da je 25 trenutno oboljelih, od kojih je 10 iz Ulcinja, šestoro iz Podgorice, po troje iz Bara i Gusinja i po jedno iz Herceg Novog i Bijelog Polja.

Koronavirus je od početka epidemije potvrđen kod 324 osobe, a devet pacijenata je preminulo.

Od danas je moguć međuopštinski prevoz po regijama, unutrašnji pomorski saobraćaj, prisustvovanje vjerskim obredima po definisanim uslovima, kao i specijalistički pregledi u bolnicama.

Dezinfekcija, maske, distanca i u autobusima

Prema uputstvima IJZ dostavljenim “Vijestima”, na ulazu u javni prevoz mora biti dostupno adekvatno sredstvo za dezinfekciju ruku, koja je obavezna i prilikom ulaska i izlaska.

Nošenje zaštitnih maski, medicinskih ili platnenih, takođe je obavezno za vozače. I putnici moraju da nose medicinsku ili platnenu masku ili tkaninu koja prekriva nos i usta.

“Ako imate bilo koji od simptoma upale disajnih organa (temperatura, kašalj, otežano disanje i slično), ne smije se ulaziti u prevozno sredstvo”, piše u uputstvu.

Ako se sumnja da neko od zaposlenih ima simptome kovida-19, odgovorno lice je dužno da ga udalji sa posla, sa preporukom da se odmah javi kol-centru na broj 1616.

U autobusima je isključivo dozvoljen prevoz putnika bez stajanja. Preporuke IJZ su da raspored sjedenja u autobusu omogućava “optimalnu fizičku distancu između putnika” i to tako da u jednom redu sjedišta sjede najviše dvije osobe, na primjer na sjedištima do prozora, a na suprotnim stranama vozila.

S obzirom na to da su putnici na izlazu iz autobuske stanice u obavezi da dezinfikuju ruke, preporuka IJZ je da je dezinfekcija ruku prije ulaska u vozilo poželjna.

Prevoznici su dužni da prebrišu vozačko mjesto i kabine preporučenim sredstvom za dezinfekciju, kao i površine koje se često dodiruju rukama - kvake na vratima, volan, radna ploča.

Predlaže se ugradnja paravana od tvrdog neupijajućeg providnog materijala (pleksiglas ili slično), koja odvaja vozača od putnika. U uputstvu IJZ piše da treba izbjegavati fizički kontakt sa putnicima prilikom izdavanja karte, primanja ili izdavanja prtljaga.

“Ako vozači stavljaju prtljag u prtljažni prostor, potrebno je da to učine s rukavicama koje će odmah nakon toga baciti ili tretirati sredstvom za dezinfekciju”.

Otpad treba da se odlaže u kese za smeće koje se moraju čvrsto zavezati prije odlaganja u kontejner.

Javni međugradski prevoz zasada je dozvoljen u južnoj regiji između opština Bar, Budva, Herceg Novi, Kotor, Tivat i Ulcinj, kao i Cetinje. U centralnom regionu saobraćaj je dozvoljen između Podgorice, Cetinja, Danilovgrada, Tuzi, Nikšića, Šavnika i Plužina, a u sjevernom između Pljevalja, Žabljaka, Bijelog Polja, Berana, Mojkovca, Kolašina, Plava, Rožaja, Andrijevice, Petnjice i Gusinja.

Slične mjere i za pomorski saobraćaj

Prema uputstvu IJZ, prilikom ukrcaja na plovilo mora biti dostupno dezinfekciono sredstvo. Nošenje maski je takođe obavezno, kao i dezinfekcija ruku prilikom ulaska i izlaska.

Na plovilo se ne smije ukrcati osoba koja ima simptome respiratorne infekcije, a poslodavac je dužan da udalji sa radnog mjesta zaposlenog koji ima simptome kovida-19 i uputi ga da se odmah javi na 1616.

Zaposleni su, takođe, dužni da prebrišu površine koje se često dodiruju rukama, kao i da održavaju higijenu kormilarskog mjesta i kabine za putnike. IJZ preporučuje ugradnju paravana koja odvaja osobu koja upravlja plovilom od putnika, a treba izbjegavati fizički kontakt prilikom izdavanja putne karte, primanja i izdavanja prtljaga.

“Ako lica koja upravljaju plovilom stavljaju prtljag u prtljažni prostor, potrebno je da to učine s rukavicama koje će odmah nakon toga baciti ili tretirati sredstvom za dezinfekciju. Otpad se odlaže u kese za smeće koje se moraju čvrsto zavezati prije odlaganja u javne depoe (kontejnere) za odlaganje otpada”, piše u uputstvu.

Za dezinfekciju etanol, natrijum hlorid...

Prema preporukama Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, za dezinfekciju kovida-19 koriste se aktivne materije etanol (70 odsto), natrijum hipohlorit (0,05 do 0,5 odsto), glutaraldehid (2 odsto), izopropanol (50 odsto), benzalkonijum hlorid (0,05 odsto) i natrijum hlorid (0,23 odsto).

Niko od zaposlenih u IJZ nije inficiran

U IJZ nema zaposlenih zaraženih novim koronavirusom, uprkos tome što su uzete i obrađene hiljade uzoraka.

“Nama je to rutinski rad. Mi radimo sa infektivnim i potencijalno infektivnim materijalom čitav život, ali ovo je sada nepoznanica za čovječanstvo i svi moramo biti još više oprezni da bi sačuvali sve nas“, rekla je u razgovoru za PR centar direktorka Centra za medicinsku mikobiologiju u IJZ Ljubica Terić.

Ona je kazala da u okviru Centra funkcioniše pet odvojenih odjeljenja i dva zajednička odsjeka, a zaposleno je 60 radnika. “Imamo osam ljekara specijalista, dva diplomirana molekularna biologa, od kojh je jedan doktor nauka i četiri inženjera“.

Ona je pojasnila da je zbog epidemije napravljena reorganizacija prostora i kadra.

“Zbog najvećeg opterećenja Odsjeka za prijem, prvenstveno Laboratorije za molekularnu dijagnostiku, dio kadra sa drugih odjeljenja je premješten kao ispomoć da bismo mogli da izađemo u susret svim zahtjevima. Kako je produženo radno vrijeme Odsjeka za prijem, da bi se uskladilo sa radom kol centra, morali smo da organizujemo rad u drugoj smjeni i umjesto do 21 i 30, radimo do 23 sata“, kazala je Terićeva.

Bonus video: