MANS: Đukanovićev let državnim avionom za Pariz i dalje ostaje tajna

"U dopisu VDT koji potpisuje državni tužilac Veselin Vučković se navodi da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) "postupalo saglasno svojim zakonskim ovlašćenjima i nakon provjera prijave u izviđaju donijelo obrazloženo rješenje o odbacivanju krivične prijave"
2378 pregleda 3 komentar(a)
Milovac, Foto: Boris Pejović
Milovac, Foto: Boris Pejović

Let državnim avionom za Pariz predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i dalje ostaje tajna, saopšteno je danas iz Mreže za afirmaciju nevladinog sketora (MANS).

U saooštenju MANS se navodi da je Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) odbacilo pritužbu MANS na odluku specijalnog tužioca Veljka Rutovića da odbaci njihovu krivičnu prijavu koju su podnijeli protiv Đukanovića zbog sumnje da je na putu do Pariza, Vladin avion koristio u privatne svrhe.

"U dopisu VDT koji potpisuje državni tužilac Veselin Vučković se navodi da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) "postupalo saglasno svojim zakonskim ovlašćenjima i nakon provjera prijave u izviđaju donijelo obrazloženo rješenje o odbacivanju krivične prijave". Podsjećanja radi, državni tužilac Rutović je početkom marta ove godine odbacio prijavu MANS bez obrazloženja kakve su istražne radnje sprovedene, uz konstataciju da "ne postoji osnovana sumnja da su prijavljeni izvršili navedeno krivično djelo". Pored Đukanovića, MANS je prijavom obuhvatio i Natašu Pešić, generalni sekretarku Vlade Crne Gore koja je na čelu institucije koja raspolaže Vladinim avionom", piše u saopštenju MANS koje potpisuje direktor Istraživačkog centra MANS, Dejan Milovac.

Odbačaj pritužbe
Odbačaj pritužbe(Foto: MANS)

U saopštenju se dodaje da je nakon što je prijava MANS odbačena, Đukanović saopštio da je let za Pariz bio službeni, te da je tamo imao "obavezu koju je obavio u interesu države", te da se radi o poslovima predsjednika države o kojima se ne obavještava javnost, a Đukanović je tada dodao i da će "javnost biti obaviještena onda kada se taj posao završi".

"Gotovo pet mjeseci nakon leta za Pariz, javnost i dalje nema bilo kakvu informaciju šta je Đukanović dva dana prije dočeka nove godine radio u Parizu, sa kime se susreo i konačno o kakvom se državnom poslu radi i kakve koristi od tog "poslovanja" će imati građani Crne Gore. Informaciju o tome šta je predsjednik radio u Parizu, imaju "neki državni organi", rekao je Đukanović tada, ne precizirajući o kojim institucijama ili pojedincima se radi", kazali su iz MANS.

Iz MANS su naveli da je crnogorski premijer Duško Marković komentarišući sumnje da je Đukanović, Vladin avion koristio u privatne svrhe rekao da "mu ne pada na pamet da se bavi time, niti mu je to posao".

"Oni kojima je to bio posao su svakako bili tužioci Rutović i Vučković. Međutim, zahvaljujući upravo njihovim odlukama javnost Crne Gore je i dalje uskraćena za informaciju o letu za Pariz, a predsjednik Đukanović, za sada, oslobođen bilo kakve krivične odgovornosti. Od bilo kakve odgovornosti Đukanović je sredinom prošle oslobođen i za slučaj "Koverta" kada su odluku o tome donijeli upravo tužioci Rutović i Vučković", piše u saopštenju MANS.

Navode i da je tužilac Rutović je i pored sopstvenog priznanja Đukanovića da je DPS primala donacije koje nije prijavljivala, donio odluku da se odbaci krivična prijava MANS, a da je upravo Vučković tu odluku i potvrdio i to svega par dana prije nego što je ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav pozvao da se afera riješi.

"Bilo bi ljekovito za crnogorsko tužilaštvo kada bi tužioci Rutović i Vučković javno istupili sa informacijom o tome ko na njih vrši pritisak koji za rezultat ima ovakve odluke. Do tada, zakonom i Ustavom garantovana nezavisnost i nepristrasnost tužilačke organizacije ostaje samo mrtvo slovo na papiru", zaključuje se u saopštenju MANS.

Bonus video: