Narodnja kuhinja u Nikšiću od početka epidemije koronavirusa spremila oko 22.000 obroka

"Podjelili smo i blizu 650 humanitarnih paketa u Nikšiću i oko 400 paketa u drugim opštinama, vrijednosti oko 35 hiljada eura. Donacije su pristizale svakodnevno pa je i naša borba bila lakša”, kazala je Vojinović
637 pregleda 0 komentar(a)
Narodna kuhinja Nikšić, Foto: Luka Zeković
Narodna kuhinja Nikšić, Foto: Luka Zeković

Sa popuštanjem mjera Narodna kuhinja u Nikšiću prethodnih dana bilježi pad korisnika. Trenutno ih je 380, dok je u jednom periodu bilo i 430 korisnika.

„Od početka koronavirusa do sada smo izdali oko 22 hiljade obroka vrijednosti skoro 44 hiljade eura, a sve to smo postigli zahvaljujući podršci dobrih ljudi. Podjelili smo i blizu 650 humanitarnih paketa u Nikšiću i oko 400 paketa u drugim opštinama, vrijednosti oko 35 hiljada eura. Donacije su pristizale svakodnevno pa je i naša borba bila lakša”, kazala je Konstantina Vojinović iz Narodne kuhinje.

Zahvalni su, kazala je, svim privrednicima, pojedincima i organizacijama iz dijaspore koji su bili uz njih i korisnike i omogućili da svako ko pokuca na njihova vrata dobije obrok.

“Nijesmo i ne želimo ni ubuduće da bilo ko u našem gradu bude gladan. To ne smije da nam se desi. Ako situacija sa koronavirusom bude stabilna od juna ćemo sigurno imati znatno manji broj korisnika koji su najavili da će moći sami da brinu o sebi, jer neće biti postojećih mjera. Međutim iako je do pojave epidemije kapacitet kuhinje bio 200 korisnika, nakon maja taj broj će biti oko 250 jer ne želimo da bilo koga ostavimo bez sigurnog obroka”, istakla je Vojinović.

Zahvaljujući sredstvima koja su dobili od Nacionalnog koordinacionog tijela i donaciji VH Montenegro firme, ovih dana adaptirali su prostorije kuhinje i izvršili dezinfekciju.

“Očekujemo dodatnu opremu od kompanije Hell company i ZV design što će znatno olakšati naš rad. Nastavićemo sa adaptacijom i u narednom periodu jer smo planirali još nekoliko promjena”, kazala je Vojinović i pozvala privrednike i građane da doniraju namirnice, jer će, kako je kazala, posledice epidemije tek sada biti vidljive.

“Ove ljude ne smijemo ostaviti bez naše zajedničke podrške i sigurnog toplog obroka”, poručila je ona.

Bonus video: