Mitrović čestitao građanima Nikšića praznik Svetog Vasilija Ostroškog

Predsjednik OO Demokrata Nikšić građanima islamske vjeroispovijesti čestitao Ramazanski post
2057 pregleda 4 komentar(a)
Marko Mitrović, Foto: Demokrtska Crna Gora
Marko Mitrović, Foto: Demokrtska Crna Gora

Predsjednik OO Demokrata Nikšić, Marko Mitrović, čestitao je građanima Nikšića koji slave i obilježavaju 12. maj, praznik Svetog Vasilija Ostroškog, dan zaštitnika grada Nikšića.

“Upravo simbolika ovog praznika, koja se ogleda u bratskoj slozi, ljubavi, zajedništvu i izdizanju iznad svih podjela, više nego ikad danas nam je potrebna za podsticanje najplemenitijih osjećanja i težnji, bez kojih nema preporoda i obnove našeg grada u svakom pogledu i za dobro svakog njegovog građanina, bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku ili bilo koju drugu pripadnost”, navodi se u Mitrovićevom saopštenju za javnost.

Podsjetio je da je u Nikšiću duga tradicija poštovanja Svetog Vasilija od strane ljudi svih vjera i nacija, a "kao pečat pomenute privrženosti i poštovanja" svojevremeno je knjaz, kasnije kralj, Nikola Petrović svoju zadužbinu, sabornu crkvu na Petrovoj glavici, posvetio ovom svetitelju.

"A svi smo čuvari tradicije i sjećanja na devet ostroških dana, kada je njegov otac, veliki vojvoda Mirko, sa Crnogorcima skoro nevjerovatnim podvigom sačuvao mošti ovog svetitelja i prenio na Cetinje. Danas kad je sloboda religijskih, kao i ateističkih uvjerenja, bitan međunarodni standard, obilježavanje ovih datuma treba da bude prilika da se podsjetimo tradicije i nadahnemo neprolaznim vrijednostima", kazao je Mitrović.

Apelovao je na nadležne organe da ne koriste priliku i dovode u pitanje prava vjernika, kao i da "svojim demonstrativnim prisustvom kod hramova ne ispoljavaju bilo kakav oblik moći, nedobronamjerno usmjeren prema Crkvi i sveštenicima", pojačan, kako ističe, donošenjem neustavnog zakona o slobodi vjeroispovijesti, u vezi kojeg su građani Nikšića "masovno, mirno i građanski na litijama iznijeli nedvosmislen stav".

"Ovaj apel ističem posebno imajući u vidu da je i MCP i Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i ostale vjerske zajednice, poštovala sve mjere zdravstvenih institucija i pokazala odgovoran odnos prema životu u zajednici, a to iznosim i kao doktor medicine i specijalista, koji danonoćno, naročito i u ovom periodu, činim sve da budem požrtvovano, posvećeno i savjesno u službi zdravlja svih građana. U ime prijeko potrebne dobre volje, apelujem na Upravu policije i da ne čini blokade puteva ka hramovima, jer je to nezakonito i ravno uvođenju pretpostavljene krivice, što neodoljivo podsjeća na totalitarne epohe”, apelovao je Mitrović.

Na zabrinutost, kako navodi, upućuje činjenica da je ograničen ulazak vjernika u hramove, dok na pojedinim gradilištima u Nikšiću, "obespravljeni radnici, bez ikakve zaštite tokom cijele pandemije, u grupama borave".

"Neprijatno čudi širom Crne Gore pozicioniranje pripadnika policije na vratima hramova, i na putevima pristupa hramovima, a nema ih tamo gdje su gužve od po par stotina građana u zgusnutim redovima i bez ikakvog odstojanja. Smatram da bi upravo i ovaj praznik trebao da prizove dobroj volji, poštovanju prava i dijalogu, umjesto represije i jednostranosti vlasti”, poručio je predsjednik OO Demokrata Nikšić.

On je čestitao građanima Nikšića islamske vjeroispovijesti Ramazanski post sa željom da isti provedu “u duhovnom uzdizanju i plemenitom odricanju, te dočekaju i proslave veliki praznik Ramazanski Bajram u dobrom zdravlju i porodičnoj sreći, kao i milosrđu i velikodušnosti koja krasi religiju islam, a čije je vjersko kulturno nasljeđe na ovom prostoru znameniti dio kulture i tradicije našeg grada i zavređuje puno poštovanje i očuvanje”.

Uvjeren je da će biti obnovljen hram Sv. Dimitrija u Popima, gdje je stolovao i Sv. Vasilije, kao i da će u Nikšiću adekvatno spomen obilježje dobiti Mujo Hadžajlić, “ugledni i nadaleko poznati i priznati nikšićki musliman, kao i don Franjo Strejskal, prvi župnik u Nikšiću”.

“Za sve nas Nikšićane i Nikšićanke, nadahnute svijetlim tradicijama našeg grada, svetinja je i Saborna crkva Svetog Vasilija Ostroškog, i Hadži-Ismailova džamija i Katedrala svetih Ćirila i Metodija, i svetinja nam je naš grad Nikšić, i naša država Crna Gora, i svetinja nam je nadasve svaki čovjek i njegovo ljudsko dostojanstvo, bez obzira na njegove pripadnosti i posebnosti. I u ime tih svetinja, kao multietnička i multivjerska građanska organizacija, pozivamo na bratsku slogu, na uzdizanje iznad podjela i na dobru volju kojom se možemo svi ponaosob i svi u cjelini, preporoditi i obnoviti, kao i na obilježavanje praznika na dostojanstven način i bez ikakve, pa i najmanje represivne primjese. Uz iskrene želje čestitam hramovnu slavu nastojatelju Sabornog hrama Svetog Vasilija ostroškog u Nikšću gospodinu Ostoji Kneževiću i ostalim sveštenicima arhijerejskog namjesništva nikšićkog”, zaključio je Mitrović.

Bonus video: