Krstajić: Da Nacionalni parkovi i lokalna vlast vrate doznaku na ogrjev za sve građane Žabljaka

"Naime, mještanima navedenih sela nudi se ogrijev sa lagera nedaleko od zgrade Nacionalnih parkova, čiji kvalitet nije ni približno onakav kakav bi trebao biti"
1818 pregleda 0 komentar(a)
Zdravko Krstajić, Foto: Demokrate
Zdravko Krstajić, Foto: Demokrate

Odbornik Demokrata u SO Žabljak, Zdravko Krstajić kazao je da krajnje vrijeme da se interesi građana nađu ispred interesa tajkuna

"Da lokalna DPS vlast na Žabljaku ne mari za građane i njihove potrebe, govori i primjer ukidanja doznake na dodjelu godišnjeg ogrijeva za mještane Motičkog gaja, Razvršja, Pitomina, Virka, Javorja, Kovčice i Pošćenskog kraja. Ovaj problem većim čini i to što mještani svih drugih krajeva dobijaju ogrijev, što znači da su mještani gore navedenih krajeva debelo diskriminisani, rekao je Krstajić.

Kaže da iako građani Žabljaka imaju pravo na doznaku ogrijeva po povlašćenim cijenama, to ne dobijaju svi, već samo neki, čime se značajan dio građana Žabljaka uskraćuje za povoljnosti koje im pripadaju.

"Naime, mještanima navedenih sela nudi se ogrijev sa lagera nedaleko od zgrade Nacionalnih parkova, čiji kvalitet nije ni približno onakav kakav bi trebao biti. Nacionalni parkovi Crne Gore građanima Žabljaka nude škart, umjesto ogrijeva koji, po propisima, mora sadržati 30% tehničke građe. Iako se svakog puta, kada se na dnevnom redu nađe ovaj problem, iz preduzeća Nacionalni parkovi pravdaju navodnom zaštitom šume od sječa, podsjećamo ih da se ta praksa ne primjenjuje ni kada su u pitanju druga mjesta na teritoriji Opštine Žabljak, ni kada je u pitanju šumarska mafija koja nesmetano vrši sječu šuma u srcu NP Durmitor. Pozivamo lokalnu samoupravu i Nacionalne parkove da nakon 7 godina, vrate redovnu doznaku na ogrijev za mještane Motičkog gaja, Razvršja, Pitomina, Virka, Javorja, Kovčice i Pošćenskog kraja, kako isti ne bi bili diskriminisani u odnosu na druge, ali i da se konačno počnu poštovati propisi koji nalažu da 30% ogrijeva mora činiti tehnička građa. Nama je jasno da DPS ima gdje sa tehničkom građom, naročito onom iz NP Durmitor, ali krajnje je vrijeme da se interesi građana nađu ispred interesa tajkuna", zaključio je Krstajić.

Bonus video: