NKT: Tužilaštvo hitno da djeluje, Nikšić u epidemiološkom riziku

Dok većina građana odgovorno poštuje sve mjere, organizatori protivzakonitog javnog okupljanja u Nikšiću dovode u najdirektniji rizik ono što bi trebalo da bude najsvetije svima – a to su zdravlje i životi svih građana i oporavak crnogorske ekonomije", saopšteno je iz NKT-a
42213 pregleda 57 komentar(a)
Sa sjednice NKT-a, Foto: Bojana Ćupić
Sa sjednice NKT-a, Foto: Bojana Ćupić

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti zatražilo je hitnu reakciju Tužilaštva nakon današnje litije u Nikšiću, na kojoj se okupio veliki broj građana, dok je na snazi zabrana javnih okupljanja.

"Udruženi napori i ostvareni rezultati svih institucija i građana na očuvanju zdravlja i životâ večeras su na najgrublji način pokušani da budu urušeni protivzakonitim javnim okupljanjem u Nikšiću. Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti poziva državno tužilaštvo i vrhovnog državnog tužioca da najhitnije, odmah večeras, bez ikakvog odlaganja i ustezanja, preduzmu zakonske mjere iz svoje nadležnosti i procesuiraju organizatore protivzakonitog i visoko epidemiološki rizičnog javnog okupljanja. Dok većina građana odgovorno poštuje sve mjere, organizatori protivzakonitog javnog okupljanja u Nikšiću dovode u najdirektniji rizik ono što bi trebalo da bude najsvetije svima – a to su zdravlje i životi svih građana i oporavak crnogorske ekonomije", saopšteno je iz NKT-a.

Javnost, kako navode, svjedoči da je "ovo grubo kršenje zakona najavljeno od strane poslanika Demokratskog fronta".

"Činjenica je i da predstavnici Srpske pravoslavne crkve nijesu ispoštovali dogovor sa članovima NKT zaduženima za medicinski i bezbjednosni aspekat. Razvoj epidemiološke situacije u Nikšiću biće analiziran narednih dana sa posebnom pozornošću. U skladu sa rezultatima koji budu utvrđeni biće donošene odgovarajuće epidemiološke mjere", zaključeno je iz NKT-a.

Bonus video: