ŠEHOVIĆ I KLICA POTPISALI MEMORANDUM

Osnovcima besplatan ulaz u nacionalne parkove

Šehović je rekao da je ulaz u Parkove već besplatan za djecu vrtićkog uzrasta, te da će se raditi na tome da se i srednjoškolcima da ista mogućnost
551 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja memoranduma, Foto: Ministarstvo prosvete
Sa potpisivanja memoranduma, Foto: Ministarstvo prosvete
Ažurirano: 13.05.2020. 14:29h

Svi osnovci će, po stvaranju epidemioloških uslova, moći besplatno da posjećuju sve nacionalne parkove u Crnoj Gori, saopštio je danas ministar prosvjete dr Damir Šehović, nakon potpisivanja memoranduma sa direktorom Javnog preduzeća za nacionalne parkove Elvirom Klicom.

“Ovaj memorandum se odnosi na skoro 70 000 osnovaca. On je jedan od načina da pomognemo djeci da prepoznaju kvalitet, cijene prirodu i druge ljude, razumiju da su i oni sami dio prirode, te da kao takvi imaju ispunjen i kvalitetan život. Ali i da ga takvim učine za sve nas“, poručio je Šehović.

Šehović je rekao da je ulaz u Parkove već besplatan za djecu vrtićkog uzrasta, te da će se raditi na tome da se i srednjoškolcima da ista mogućnost.

„To je princip funkcionisanja Ministarstva – obezbjeđivanje kvalitetnih sadržaja za djecu i mlade u svim oblastima. Ova vrsta aktivnosti je od velike važnosti, jer njima gradimo ličnost djeteta i njegov stav prema svijetu. Kakve ljude vaspitavamo, takva će nam budućnost biti. Zato treba da odgajamo plemenite i obrazovane ljude, jer oni imaju potencijala da sjutra mijenjaju svijet“, dodao je Šehović.

Direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Elvir Klica rekao je da će posebno dizajnirane trajne ulaznice biti narednih nedjelja podjeljene učenicima osnovnih škola i djeci osnovnoškolskog uzrasta u resursnim centrima.

"Benefiti Memoranduma su višestruki i podrazumjevaju podizanje nivoa svijesti mladih o značaju zaštite prirodnih vrijednosti, sticanje novih znanja o najznačajnijim biljnim i životinjskim vrstama, pojavama i procesima u prirodi, kao i podsticanje na duži boravak na otvorenom, u zdravoj životnoj sredini i zaštićenoj prirodi“, rekao je Klica.

Memorandum ne omogućava samo besplatne organizovane posjete osnovnih škola, već i besplatne individualne posjete. Osim navedenog, Nacionalni parkovi će sprovoditi obuke i radionice za đake, koje su u skladu sa nastavnim planovima i programima. Takođe, sprovodiće se radionice povodom važnih ekoloških datuma.

Nacionalni parkovi čine oko osam odsto teritorije Crne Gore. Parkovima upravlja Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore koje je osnovano 1992. godine, sa sjedištem u Podgorici. Preduzeće je zaduženo za zaštitu, upravljanje i promociju pet nacionalnih parkova: NP Durmitor, NP Biogradska gora, NP Lovćen, NP Skadarsko jezero i NP Prokletije.