"MOLITVENI HOD NIJE BIO PLANIRAN"

Episkopski savjet: Osloboditi sveštenike, politički lideri da se uzdrže od zloupotreba crkve

"Zbog naroda, koga je bilo u tolikom broju da nije sav mogao stati u crkvu već se izlio oko hrama i na ulice, krenulo se spontano u tradicionalni hod, kome – ni pred Bogom ni pred ljudima – nije bilo alternative", navodi se u saopštenju Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori
23392 pregleda 24 komentar(a)
Joanikije, Foto: Luka Zeković
Joanikije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.05.2020. 14:52h

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori traži da se privedeni sveštenici na čelu sa episkopom Joanikijem puste na slobodu i pozvao sve političke lidere da se uzdrže od bilo kakvih partijskih i političkih zloupotreba Crkve.

U saopštenju se navodi da je sveštenstvo, u dogovoru sa mitropolitom Amfilohijem i Episkopom Joanikijem, riješilo da, zbog zdravstvenih mjera, bude samo održan moleban u hramu, bez molitvenog hoda.

"Međutim, zbog naroda, koga je bilo u tolikom broju da nije sav mogao stati u crkvu već se izlio oko hrama i na ulice, krenulo se spontano u tradicionalni hod, kome – ni pred Bogom ni pred ljudima – nije bilo alternative", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je Dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca "veliki saborni dan naroda u cijeloj Crnoj Gori – vijekovima".

"Na taj dan svih prethodnih godina održavane su višednevne svečanosti u gradu Nikšiću, koje su okupljale veliki broj građana. Naročito je uvijek bio masovni (možda kao nigdje u pravoslavlju) molitveni hod koju je, toga dana, ulicama Nikšića, predvodilo sveštenstvo od 1996. godine. I ove godine, po navici i običaju – baš na taj dan, narod se okupio spontano, najprije u manastiru Ostrogu, a potom i u Nikšiću, po blagoslovu Svetog Vasilija, bez poziva vladika i sveštenstva".

U saopštenju Episkopskog savjeta se navodi da iako je prethodna odluka i procjena sveštentsva bila da se odsluži moleban u manastiru, da je "narod u ogromnom broju tražio drugo".

"Sveštenstvo je ostalo sa narodom upravo zbog brige da narod ne ostane na ulici, prepušten sam sebi i mogućim zloupotrebama. Bio je to dostojanstven, miran i duhovan čin. Bez prizvuka bilo čega svetovnog i političkog. A onda je, po završetku molitvenog vjerskog obreda – nastupila policija. U maniru svog dosadašnjeg postupanja, dvostrukih aršina – tokom cijelog trajanja epidemiološke krize – vlast sa svojom policijom se i sinoć stavila u službu političkih i ideoloških progona Crkve. Na neprimjeren način, neosnovano i nezakonito – u gluvo doba noći privedeni su i pritvoreni episkop Joanikije i sveštenici. Ovakvim postupanjem državnih organa ugrožena su prava Crkve, tako da ona nije krivac - već žrtva. Ta prava Crkva nisu ugrožena naredbama i zdravstvenim mjerama, koje Crkva svakako poštuje, već njihovom selektivnom primjenom. U tome je nezakonito postupanje nadležnih državnih organa".

Ističu da nijesu protiv primjene naredbi i mjera, "nego protiv selektivnosti u njihovoj primjeni".

"Zapanjeni ovakvim postupkom Uprave policije tražimo da se privedeni sveštenici na čelu sa vladikom momentalno puste na slobodu. Jasno je svima da se njihovim zadržavanjem stvara atmosfera progona i da država demonstrira golu silu, podstičući građanske sukobe, narušavajući dostojanstvo slobodnog građanina i vjerujućeg čovjeka. Mi u ovom momentu, kao i sav narod, nemamo druge misli ni želje, nego da svi pritvoreni budu na slobodi. Samo tako će biti moguće život ljudi i vjernog naroda vratiti u normalne tokove i uspostaviti dijalog sa vlašću. Pozivamo sav vjerujući narod i sve ozlojeđene na ovakav vandalski čin državne vlasti – da se pomolimo Bogu. Saborno, za umnoženje ljubavi, za pomirenje i očuvanje mira među braćom, za iscjeljenje od svih virusa, posebno od ovog virusa bogomržnje i bratomržnje, kao i za puštanje na slobodu nepravedno pritvorenih. Biće to ujedno naša saborna molitva Gospodu za okončanje epidemije koronavirusa kao i virusa bezakonja i nepravde".

Episkopski savjet, kako su naveli "upozorava i poziva sve političke lidere da se uzdrže od bilo kakvih partijskih i političkih zloupotreba Crkve".