Koprivica: Skupština pokazala ignorisanje odluka osnovnih sudova u Podgorici i Nikšiću

Koprivica je kazao da smisao demokratske i pravne države leži u tome da je vlast ograničena pravom, da je vlast ograničena narodnom voljom, ali i da je jedna vlast ograničena drugom vlašću
12 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 15.02.2018. 18:54h

Potpredsjednik i poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da nema većeg dokaza da je Skupština nelegitimna od činjenice da je na brutalan način pokazala ignorisanje odluka osnovnih sudova u Podgorici i Nikšiću i da je u njoj čak slavodobitno manifestovan javni prezir prema sudskoj vlasti.

Skupština Crne Gore na dananjem zasijedanju izabrala je profesora Univerziteta Donja Gorica (UDG) Ivana Jovetića za člana Savjeta RTCG.

"Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi. Tako je i u slučaju nelegitimne Skupštine Crne Gore. Nema većeg dokaza da je Skupština nelegitimna od činjenice da je na brutalan način pokazala ignorisanje odluka osnovnih sudova u Podgorici i Nikšiću i da je u njoj čak slavodobitno manifestovan javni prezir prema sudskoj vlasti. To govori da je nelegitimni parlament danas jedan od najvećih neprijatelja demokratije u Crnoj Gori. Upravo je ta nelegitimna i krnja skupština pretvorena u političku kasarnu u kojoj otuđena manjina zatire ustavni poredak, zakone i principe vladavine prava i podjele vlasti. Nažalost, troškove bezakonja državnih organa platiće građani, kao poreski obveznici. Ovo postupanje nelegitimne Skupštine je velika prijetnja evropskim integracijama Crne Gore, jer je poslalo frapantnu poruku da u Crnoj Gori vlada bezakonje i besuđe", rekao je Koprivica.

On je rekao da ipak ne treba posebno da čudi demokratski i deficit legitimnosti ove skupštine, ako se ima u vidu "moralno siromaštvo njene nelegitimne većine koje se upečatljivo pokazuje u tome što joj predsjedava čovjek kome je pravosnažnom sudskom presudom utvrđeno da je dao lažno svjedočenje na sudu."

"I da stvar bude gora, nije mu palo na pamet da podnese ostavku, i što je najgore, nije palo na pamet ni onima koji sjede u toj nelegitimnoj skupštini da pokrenu njegovo razrješenje. No, kakva skupština, takav joj je i predsjednik, i obrnuto. Onaj ko iole drži do demokratskih principa zna da ni legitimna većina nema pravo na sve, a kamoli ona koja je nelegitimna, stečena uz izborne krađe i u atmosferi straha i vanrednog stanja na dan izbora. To što postoji ustav, koncept neotuđivih i neprikosnovenih ljudskih prava, ustavno sudstvo i pravosuđe, znači da političke institucije nemaju pravo na bezgraničnu vlast", rekao je Koprivica.

Koprivica je kazao da smisao demokratske i pravne države leži u tome da je vlast ograničena pravom, da je vlast ograničena narodnom voljom, ali i da je jedna vlast ograničena drugom vlašću.

"Nije samo stvar elementarnog ustavnog neznanja, nego i bahatosti da se skupština smatra nosiocem suverenosti i neprikosnovene i bezgranične vlasti. Nosilac suverenosti je građanin, a skupština i svaka druga politička institucija mora biti podređena pravu. I donosilac prava mora biti ograničen pravom, ako se želi sačuvati ljudska sloboda i pravna sigurnost i predvidljivost. U članu 11 Ustava piše da je vlast funkcionalno podijeljena i ko vrši koju vlast, ali pravne neznalice iz nelegitimne Skupštine nijesu pročitale šta piše u dva naredna stava istog člana Ustava. A piše da je vlast ograničena Ustavom i zakonom, kao i da odnos vlasti počiva na ravnoteži i međusobnoj kontroli. Taster poslanici u još jednoj dokazanoj nelegitimnoj skupštini izgleda teže da dokažu apsurd: da se može biti dovoljno ograničen svojom voljom. To je odlika režima sile i mača, lišenog bilo kakve vrijednosti i moralnosti. Onaj ko misli da mu je sopstvena volja jedino ograničenje, ubjedljivom će voljom naroda biti preseljen na smetlište istorije", zaključio je Koprivica.

Bonus video: