IZVJEŠTAJ O PRIHODIMA I IMOVINI

Radonjić krio ratu od 73,5 eura

Bivši direktor i njegova supruga 2018. se kreditno zadužili, ali to nije prijavljeno u redovnom godišnjem imovinskom kartonu za tu godinu, ali jeste u novom kartonu koji se odnosu na 2019. Zakon propisuje da se moraju prijaviti tačni i potpuni podaci u kartonu, u suprotnom slijedi novčana kazna do 2.000 eura
3709 pregleda 1 komentar(a)
Radonjić, Foto: Filip Roganović
Radonjić, Foto: Filip Roganović

Bivši direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić dio od 40.000 eura stambenog kredita koji je dobio od Vlade pod povoljnim uslovima, sada vraća u ratama od 73,5 eura, stoji u redovnom godišnjem izvještaju o prihodima i imovini.

Time je poslije gotovo dvije i po godine postalno poznato koliko iznosi rata kredita koji mu je Vladina Komisija za stambena pitanja dodijelila u januaru 2018. godine, a kojim, kako je prijavio, raspolaže od 21. decembra iste godine.

Radonjić, međutim, nije prijavio kredit u redovnom godišnjem imovinskom kartonu koji se odnosi na 2018. godinu, nego za 2019. godinu, iako Zakon o sprečavanju korupcije propisuje da se u njemu moraju prijaviti tačni i potpuni podaci.

Iz Agencije su juče “Vijestima” kazali da je Radonjić sve uradio po Zakonu, odnosno da je naknado prijavio kredit.

Prema posljednjem kartonu, on nije na vrijeme prijavio ni kredit koji je podigla njegova supruga Roksanda Radonjić.

Radonjićeva od sredinom maja 2018. godine vraća 6.000 eura potrošačkog kredita. Međutim, ni on nije prijavljen u redovnom godišnjem imovinskom kartonu koji se odnosi na 2018, nego za 2019.

Radonjić je u avgustu kazao da do tada “nijesam realizovao navedena kreditna sredstva (adaptacijom, kupovinom i sl.), pa samim tim to nije ni moglo biti evidentirano kao promjena u imovinskom kartonu za 2018. godinu”.

U posljednjoj godini direktorskog mandata, Radonjićeva primanja su išla do nepunih 3.300 eura mjesčeno.

Osim direktorske plate od nepunih 1.720 eura, on je pola godine primao varijabile koje su uglavnom iznosile nepunih 250 eura. Kao direktor je u julu prošle godine postavljen za člana Vladinog Savjeta za vladavinu prava, gdje je primao malo više od 370 eura. Osim toga, prima 950 eura penzije.

Njegova supruga prošle godine primala je 350 eura.

Radonjić je vlasnik stana od 86 metara kvadratnih koji je otkupio, i pomoćnog objekta od 44 kvadrata i dijela zemljišta, koje je naslijedio. Imaju dva automobila “tojotu avensis” I “ford fiestu” iz 2006. godine.

Novi predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka na kraju prošle godine imao je ušteđeno 11.000 eura, 4.500 eura više nego godinu ranije.

Radonjić je dao saglasnost za uvid u bankarske račune, ali to nije uradio predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Brajović je osim osnovne plate koja je prošle godine iznosila 1.930 eura, na ime varijabila i kolegijuma dobijao najveći dio godine po još 357,7 eura.

Osim toga je prijavio da je na ime povraćaja sredstava na ime umanjenja osnovne zarade za jedan odsto za 2017. godinu primio 139,5 eura.

Njegova supruga Dragana Brajović je prošle godine primala uglavnom oko 920 eura, na ime specijalnih dodataka primila je prošle godine 400 eura, besplatnih karata i povlašćenog prvoza 3.645 eura, 500 na ime zimnice a 213 na osnovu drugog prihoda.

Njihov sin Tomo Brajović u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo primao je uglavnom po nepunih 555 eura, a pored toga i četiri varijabile od 136,5 do 178,9 eura, kao i zimnicu od nepunih 700 eura.

Kada je u pitanju nepokretna imovina, sva se vodi na Brajovića.

Vlasnik je stanova od 32 i 95 metara kvadratnih, koje je stekao kupovinom, kuća od 89 i 130 metara kvadratnih, od kojih je manju stekao gradnjom a veću nasljeđem, kao i 7.366 metara kvadratnih šuma i oko 5.300 metara kvadratnih livada koje je stekao kupovinom i nasljeđem.

Brajović od novembra 2017. godine otplaćuje 85.000 eura hipotekarnog kredita u ratama od 775,5 eura, a supruga od prošlog novembra 30.000 eura u ratama od 501.6 eura.

Stijepović primao 1.650 eura

Generalni sekretar predsjednika Crne Gore Slavoljub Stijepović prošle godine je uglavnom primao oko 1.650 eura, stoji u redovnom godišnjem imovinskom kartonu koji je dostavio Agenciiji. Njegova supruga Ljiljana Stijepović je prošle godine iz resusrsnog centra “1. jun” primala uglavnom po 610 eura. Na nju se vodi sva pokretna i nepokretna imovina, koja uključuje stan od 121 metra kvadratnog sa dvije garaže od 12 metara kvadrartnih koje je stekla kupovinom i nasljedstvom, kao i 648 metara kvadratnih zemlje koje je stekla kupovinom. Ona vozi osam godina star “audi”. Stijepović je dao saglasnost za uvid u bankarske račune. Kako su mediji ranije pisali, očekuje se pred Višim sudom potvrđivanje optužnice protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice u slučaju “Koverta”, kojem se na teret stavlja krivično djelo pranje novca.

Stijepović i Brajović
Stijepović i Brajović(Foto: Luka Zeković)

U ovom slučaju optužen je i Duško Knežević.

Knežević je aferu “Koverta” otvorio u januaru prošle godine objavljivanjem video-snimka na kom Stijepoviću uoči izbora 2016. predaje kovertu uz objašnjenje da je u njoj 97.000 eura. U optužnici, međutim, piše da je predao “samo” 47.500 eura.

Tokom istrage, Stijepović je priznao da je novac koji mu je dao Knežević, odnio u izborni štab DPS-a u Zeti. Tokom istrage tvrdio je da ni on, niti bilo ko drugi o Kneževićevom novcu nije obavijestio lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Preporučujemo za Vas