ASK: Ristić prekršio zakon

Time je Agencija potvrdila pisanje “Vijesti”, koje su u januaru prošle godine pisale o sumnjama da Ristić kao tadašnji član Odbora direktora “Aerodroma Crne Gore” krši zakon
6001 pregleda 2 komentar(a)
Vlastimir Ristić, Foto: Medija centar Beograd
Vlastimir Ristić, Foto: Medija centar Beograd

Agencija za sprečavanje korupcije potvrdila je da je novi izvršni direktor “Montenegro erlajnsa” Vlastimir Ristić prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer je istovremeno vodio dvije privatne kompanije.

Time je Agencija potvrdila pisanje “Vijesti”, koje su u januaru prošle godine pisale o sumnjama da Ristić kao tadašnji član Odbora direktora “Aerodroma Crne Gore” krši zakon.

“Utvrđuje se da je Vlastimir Ristić... kao javni funkcioner prekršio član 11 i 13 Zakona na način što je istovremeno sa javnom funkcijom obavljao i dužnost izvršnog direktora i ovlašćenog zastupnika u privrednom društvu ‘Icecom’ DOO Podgorica i dužnost ovlašćenog zastupnika u privrednom društvu ‘Algoritam’ DOO Podgorica, čime je povrijedio odredbe zakona koje se odnose na ograničenja u vršenju javnih funkcija”, navodi se u odluci koju potpisuje v. d. direktora Savo Milašinović.

On je Agenciju obavijestio da jeste na tim dužnostima u svojim kompanijama, “kao i da će u najskorijem roku, kada se stvore uslovi, postupiti u skladu sa odredbma Zakon o sprečavanju korupcije, nakon kojih radnji će dostaviti dokaze Agenciji”.

Zakonom je propisano da javni funkcioner, između ostaloga, ne može biti izvršni direktor ili ovlašćeni zastupnik privrednog društva. U slučaju imenovanja na javnu funkciju, dužan je da u roku od 30 dana podnese ostavku na dužnost ili na funkciju. Ukoliko to ne uradi u zakonskom roku, zaprijećena je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Ristić je prošlog mjeseca izabran za direktora nacionalnog avioprevoznika.

Bonus video: