UCG čeka preporuke resora prosvjete

Još se ne zna kad i kako će biti organizovani završni ispiti, Studentski parlament ima svoje predloge
2223 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada UCG, Foto: UCG, UCG, UCG, UCG
Zgrada UCG, Foto: UCG, UCG, UCG, UCG
Ažurirano: 13.05.2020. 21:59h

Na Univerzitetu Crne Gore (UCG) još ne znaju kad će i kako biti organizovani završni ispiti i čekaju koje će preporuke dati resor prosvjete.

“Čekamo uputstva iz Ministarstva prosvjete oko načina sprovođenja završnih ispita i datuma početka istih, što uključuje otvaranje međugradskog prevoza i studentskih domova”, piše u odgovoru UCG “Vijestima”.

Iz Ministarstva prosvjete krajem aprila preporučili su da se završni ispiti organizuju samo na fakultetima, kako to propisuju Zakon o visokom obrazovanju i pravila UCG.

Kako prema važećim propisima i dok traju privremene mjere protiv širenja novog koronavirusa organizacija završnog ispita nije moguća, iz Studentskog parlamenta juče su uputili predlog mjera koje bi, kako navode, omogućile da se “problemi povremeno rješavaju, a studijska godina uspješno privede kraju”.

Pored ostalog, predložili su otvaranje studentskih domova, da se svi studenti UCG koji imaju kartice za hranu, tokom ispitnog roka u junu i julu oslobode plaćanja bonova za menzu. Predložili su da se studenti oslobode i plaćanja za smještaj ili da cijena te članarine bude umanjena za 50 odsto.

Predložili su i otvaranje međugradskog prevoza, kako bi studenti iz ostalih crnogorskih opština mogli da dođu do fakulteta.

“Ukoliko se ne steknu uslovi za otvaranje granica, prioritetno treba omogućiti ulazak studenata koji su iz okruženja i koji su trenutno van teritorije Crne Gore. Riječ je o redovnim studentima koji žive na teritoriji Crne Gore i studiraju na UCG pod jednakim uslovima kao studenti iz Crne Gore”, navodi se u predlozima.

Iz SPU predlažu i da ispitni rok traje 30 radnih dana, da se studentima kojima je ostala odbrana diplomskih i master radova, omogući da radove završe “bez posljedica kao što su nemogućnost upisa višeg stepena studija ili isteka rokova za završetak”.

UCG je ranije prihvatio predlog SPU i do 1. juna odložio uplatu školarine. Iz SPU sada traže da se dodatno produži rok samo za porodice za više od tri studenta.

“Imajući u vidu da veliki broj radno sposobnog stanovništva nije imao prihoda u protekla dva mjeseca, ovo pitanje mora imati poseban značaj. Za ovakve slučajeve naših studenata i njihovih porodica, treba imati posebno razumijevanje...”, piše u predlogu mjera SPU.

Bonus video: