Dvije nove emisije bez amina Savjeta RTCG

Zasjedalo kontrolno tijelo Radio-televizije Crne Gore, utvrđeno da menadžment nije poštovao pojedine procedure
3873 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica Savjeta, Foto: Boris Pejović
Sa jedne od ranijih sjednica Savjeta, Foto: Boris Pejović

Članovi Savjeta Radio-televizije Crne Gore na jučerašnjoj sjednici su se saglasili da menadžment Javnog servisa nije ispoštovao proceduru u slučaju dvije nove emisije na Drugom kanalu TVCG - počele su da se emituju prije nego što je utvrđena izmjena Programsko produkcionog plana (PPP).

Kako je “Vijestima” pojasnila članica Savjeta Bojana Jokić, nedavno je na Drugom kanalu počelo emitovanje emisije “Ko to tamo pjeva” i “Preko veze”, iako za to nije bilo osnova.

“Da bi se emitovale, Savjet je morao da dobije inicijativu da se te emisije uvrste u program. Nakon toga, moralo bi da dođe do izmjene PPP, što je isključivo nadležnost Savjeta, pa tek onda da se uvrste u program. To nije ispoštovano, zbog čega smo tražili da nam se uputi inicijativa“, kazala je Jokić. Ona je kazala da su od menadžmenta Javnog servisa dobili informaciju da je u toku disciplinski postupak zbog puštanja pjesme pjevača Marka Perkovića Tompsona u Jutarnjem programu za Dan pobjede.

Zbog emitovanja spota kontroverznog Tompsona, koji je poznat po korišćenju ustaškog pozdrava “Za dom spremni” na svojim koncertima i u jednom od najvećih hitova, generalni direktor RTCG Božidar Šundić kaznio je urednicu Jutarnjeg programa Milicu Babić, urednicu sporne emisije Mariju Razić i muzičkog urednika TVCG Slavena Knezovića.

Kako je objavljeno na portalu RTCG, njima će u naredna dva mjeseca lični dohodak biti umanjen 20 odsto.

“Kazne su čin odgovornosti prema povjerenim zaduženjima i sastavni dio funkcionisanja u RTCG. Uređivačka politika RTCG bila je i biće ista, utemeljena na antifašističkim i evropskim normama, jer su to ujedno vrijednosti u kojima je RTCG i ponikla 27. novembra 1944. kada je te ratne godine osnovan naš najstariji mediji Radio Crne Gore”, rekao je Šundić.

Tompsonovi koncerti prethodnih godina su zabranjeni ili otkazani zbog javnog pritiska, između ostalih, u Holandiji, Njemačkoj, Švajcarskoj i Sloveniji, u kojima se opisuje kao promoter neonacizma i ustaštva.

Bonus video: